02 Δεκεμβρίου 2014

Σε τροχιά πολιτικού αναβρασμού η Τουρκία Επικείμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναστατώνει την Άγκυρα Του Νίκου Στέλγια


Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Μια σύντομη δήλωση του Προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην τουρκική εφημερίδα «Χαμπέρτουρκ» υπήρξε αρκετή για να προκαλέσει μεγάλη πολιτική αναστάτωση στην γειτονική Τουρκία. Η δήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο σαββατοκύριακο περνά στην σύγχρονη τουρκική ιστορία ως ένα ορόσημο, το οποίο θα μπορούσε να θέσει τέλος στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Μιλώντας στην εφημερίδα «Χαμπέρτουρκ», ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Χασίμ Κιλίτς δήλωσε ότι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ετοιμάζεται να ανακοινώσει την απόφαση του εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων σχετικά με το όριο για την είσοδο των κομμάτων στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Σύμφωνα με τον κ. Κιλίτς, σε περίπτωση που οι Τούρκοι δικαστές αποφασίσουν ότι το όριο επισκιάζει τις πολιτικές ελευθερίες των Τούρκων πολιτών, η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να μειώσει ή ακόμη και να καταργήσει το όριο στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Ως γνωστόν, τα τουρκικά κόμματα πρέπει να ξεπεράσουν το όριο του 10% για να εισέλθουν στην βουλή. Πριν από λίγο καιρό, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο και ζήτησαν την κατάργηση του ορίου.

Η δήλωση του κ. Κιλίτς προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην τουρκική πρωτεύουσα. Το κυβερνών κόμμα έσπευσε να ασκήσει έντονη κριτική στην δήλωση του κ. Κιλίτς. Τα μέλη του υποστηρίζουν ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει την δυνατότητα να καταργήσει το όριο.

Πίσω από την απόγνωση των μελών του ΑΚΡ κρύβεται ο φόβος σχετικά με τον αντίκτυπο της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου στα αποτελέσματα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Έμπειροι Τούρκοι αναλυτές τονίζουν ότι σε περίπτωση που μειωθεί το όριο, το ΑΚΡ ενδέχεται να μην έχει πλέον την δυνατότητα να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση. Πολλές έδρες του θα περάσουν στο κουρδικό κόμμα και σε μικρότερα συντηρητικά κόμματα. Με αυτό τον τρόπο, μετά τον Ιούνιο, το ΑΚΡ ενδέχεται να υποχρεωθεί να αναζητήσει συμμάχους για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην βουλή. Φυσικά, σε μια τέτοια περίπτωση, το ΑΚΡ δεν θα έχει την πολυτέλεια να οδηγήσει την χώρα σε ένα δημοψήφισμα για την δημιουργία ενός νέου συντάγματος. Για να συμβεί αυτό, στην νέα βουλή το ΑΚΡ θα πρέπει να έχει 330 έδρες.

Λαμβάνοντας υπόψη τους όλα τα προαναφερόμενα, στελέχη του ΑΚΡ στέλνουν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν στον νέο «εκβιασμό» της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τους Τούρκους συνταγματολόγους το σίγουρο είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα οδηγηθεί σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και αναβρασμού.