02 Δεκεμβρίου 2014

Ιράκ: Συμφωνία με Κούρδους για πετρέλαιο, προϋπολογισμό

Η κυβέρνηση του Ιράκ κατέληξε επισήμως σε συμφωνία σήμερα με τις κουρδικές περιφερειακές αρχές για τον τερματισμό μιας παρατεινόμενης διένεξης σχετικά με τις εξαγωγές πετρελαίου και με δημοσιονομικές πληρωμές προς την ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή.
Ιράκ: Συμφωνία με Κούρδους για πετρέλαιο, προϋπολογισμό
 Η κυβέρνηση του Ιράκ κατέληξε επισήμως σε συμφωνία σήμερα με τις κουρδικές περιφερειακές αρχές για τον τερματισμό μιας παρατεινόμενης διένεξης σχετικά με τις εξαγωγές πετρελαίου και με δημοσιονομικές πληρωμές προς την ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή.Ο υπουργός Οικονομικών Χοσιάρ Ζεμπάρι δήλωσε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εξαγωγή 300.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως από το Κιρκούκ και 250.000 βαρελιών ημερησίως από τη βόρεια κουρδική περιφέρεια μέσω της Τουρκίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Υποστηρίζοντας πως από την εν λόγω συμφωνία ωφελούνται τόσο η κεντρική κυβέρνηση όσο και η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση, ο Ζεμπάρι δήλωσε πως αυτή θα βοηθήσει να αυξηθούν οι ιρακινές πετρελαϊκές εξαγωγές σε μια περίοδο που τα δημόσια οικονομικά της χώρας αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και του πολέμου εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που ελέγχουν μεγάλο τμήμα της χώρας.

Ο Ζεμπάρι, ένας Κούρδος που είναι μέλος της κυβέρνησης της Βαγδάτης, δήλωσε πως το πετρέλαιο από τις δύο περιοχές θα περνά στην Τουρκία μέσω ενός αγωγού της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης. "Απαιτείται κάποια τεχνική δουλειά η οποία αρχίζει αμέσως από την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση", δήλωσε ο Ζεμπάρι προς το πρακτορείο Ρόιτερς. "Το αποτέλεσμα θα είναι η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση να εξάγει 250.000 βαρέλια την ημέρα προς την Τουρκία και το Τσεϊχάν. Θα παραδίδεται εκεί στη SOMO", δήλωσε αναφερόμενος στην ιρακινή κρατική εταιρεία που διαθέτει το πετρέλαιο στην αγορά.

Η κουρδική κυβέρνηση θα βοηθήσει επίσης να συνδεθούν οι πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ με τον πετρελαιαγωγό προς την Τουρκία, επειδή ο αρχικός πετρελαιαγωγός καταστράφηκε και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, πρόσθεσε ο Ζεμπάρι. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επαναλάβει την καταβολή στην κουρδική περιφέρεια του 17% του κρατικού προϋπολογισμού και θα πληρώσει επιπλέον 1 δισεκ. δολάρια για μισθούς και εξοπλισμό των κουρδικών δυνάμεων των πεσμεργκά που μάχονται μαζί με τον ιρακινό στρατό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. "Η συμφωνία επιτεύχθηκε σήμερα και υιοθετήθηκε από το ιρακινό υπουργικό συμβούλιο. Είναι πλέον οριστική", δήλωσε ο Ζεμπάρι.

Άλλοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την επίτευξη της συμφωνίας και δήλωσαν πως αυτή θα βοηθήσει τα δημόσια οικονομικά του Ιράκ. "Το Ιράκ αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μια οικονομική κρίση. Μέρος της αντιμετώπισής της έγκειται στην αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υποστήριξη της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης", δήλωσε ο Άραμ Σέιχ Μοχάμεντ, δεύτερος αντιπρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου.
EURO2DAY.GR