02 Δεκεμβρίου 2014

Έκκληση από τον Γλέζο για τη Δυτική Θράκη

Όπως τονίζει ο κ. Γλέζος, «δεν επιτρέπεται η εκπαίδευση αυτής της μερίδας των Ελλήνων πολιτών να παραμένει δέσμια του Μορφωτικού Πρωτοκόλλου που υπογράφτηκε το 1968, μεταξύ της Ελλάδας των συνταγματαρχών και της Τουρκίας, το οποίο αναγνώριζε ως μόνη γλώσσα της μειονότητας την τουρκική, ρίχνοντας συλλήβδην τα παιδιά των Πομάκων, των μουσουλμάνων Ρομά της περιοχής και άλλων στα λεγόμενα «μειονοτικά σχολεία»». «Αδικούμε αυτά τα παιδιά και τα εμποδίζουμε να αποκτήσουν συνείδηση της ταυτότητάς τους», επισημαίνει, «στερώντας τους τόσο τις δικές τους γλώσσες, όσο και μια στέρεη και ουσιαστική γνώση της ελληνικής, εφόδιο πολύτιμο για το μέλλον τους».

«Ειδικά τους Πομάκους τους έχω γνωρίσει καλά, έχω επισκεφθεί τα χωριά τους, μου έχουν κάνει γνωστά τα προβλήματά τους αλλά και την εμμονή τους να υπάρξουν», σημειώνει κλείνοντας ο κ. Γλέζος, παρατηρώντας ότι «εξακολουθούν να μιλούν τη γλώσσα τους, διότι, έστω κι αν δεν το γνωρίζουν, το νιώθουν και το αισθάνονται ότι ο αφανισμός ενός λαού ξεκινάει από τον αφανισμό της γλώσσας του».

Το συνέδριο, που διοργανώθηκε από Πολιτιστικό Σωματείο «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, άνοιξε τις εργασίες του στο Μέγαρο Μουσικής την Παρασκευή το πρωί και τις ολοκλήρωσε το Σάββατο το μεσημέρι.

Επιπλέον, μέσω επιστολών, που αναγνώστηκαν, απηύθυναν χαιρετισμούς, εκτός του κ. Γλέζου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, που εκπροσωπούνταν από τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, κ. Γιώργο Ορφανό, και τα μέλη του Πολιτιστικού Σωματείου «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά», οι κ.κ. Τηλέμαχος Χυτήρης, Λιάνα Κανέλλη και Πρόδρομος Εμφιετζόγλου.

Σημειωτέον ότι μεταξύ των ομιλητών ήταν ο διακεκριμένος φιλόλογος  Σαράντης Καργάκος και ο ομότιμος πλέον καθηγητής φιλοσοφίας Χρήστος Γιανναράς, Πρέσβης Π. Νεάρχος, Καθηγητής Μαν. Βαρβούνης, Καθηγητής Θεόφ. Μαλκίδης, Καθηγητής Κων. Καραΐσκος, δημοσιογράφος Σ. Καραχότζα, Καθηγήτρια Αριστέα Τόλια.
Με πληροφορίες από τον Παρατηρητή
azınlıkça online 02.12.14