07 Δεκεμβρίου 2014

Η Μαρίν Λεπέν στο euronews

Μαρίν Λεπέν, η 44χρονη ακροδεξιά που αναστατώνει την Γαλλία
Είναι εναντίον των μεταναστών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς από το 2011, που επανεξελέγη πρόσφατα πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου με 100% των ψήφων στο ετήσιο συνέδριο. Στις τελευταίες ευρωεκλογές κέρδισε τις περισσότερες έδρες της Γαλλίας και θέτει πλέον σοβαρή υποψηφιότητα για την προεδρία το 2017. Η Μαρίν Λεπέν μιλάει αποκλειστικά στο euronews.euronews: «Κυρία Λεπέν οι δημοσκοπήσεις φέρνουν συνεχώς το κόμμα σας στην πρώτη θέση της αντιπολίτευσης. Τι σκέφτεστε όταν κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη το πρωί;»Μαρίν Λεπέν: «Προετοιμάζομαι για τη μεγάλη δημοκρατική ανατροπή, που θα γίνει σίγουρα στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Είναι ο στόχος του καθενός από εμάς στο Εθνικό Μέτωπο. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κερδίσουμε την εξουσία, έτσι ώστε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας και όχι απλώς να έχουμε την εξουσία. Θέλουμε να αλλάξουμε την κατάσταση στη χώρα μας.»euronews: «Όταν αρχίσατε την καριέρα σας ως δικηγόρου, είχατε υπερασπιστεί ορισμένες φορές και αλλοδαπούς, που δεν είχαν άδεια παραμονής. Παλεύατε τότε για το δικαίωμά τους να παραμείνουν στη Γαλλία. Τι έγινε εκείνη η Μαρίν Λεπέν;»

Μαρίν Λεπέν: «Είναι ακόμη εδώ! Πρέπει να καταλάβετε, ότι ναι μεν θεωρούμε το θέμα της μετανάστευσης ολέθριο για τη χώρα, αλλά δεν μπορούμε να στραφούμε εναντίον αυτών των ανθρώπων, γιατί πολύ απλά δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί. Υπεύθυνοι είναι οι πολιτικοί ηγέτες που είχαμε. Υποστηρίζουμε πάντα ότι δεν έχουμε τίποτα εναντίον των μεταναστών, αλλά εναντίον εκείνων που τους κάνουν να έρχονται εδώ.»

euronews: «Είπατε ότι θέλετε να βάλετε ένα τέλος στη μαζική μετανάστευση. Τι μπορείτε όμως να κάνετε πρακτικά με όλους αυτούς τους ανθρώπους στη Γαλλία που δεν έχουν χαρτιά και όλους εκείνους που αισθάνονται ότι θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη για να σωθούν;»
Μαρίν Λεπέν: «Μα μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Είμαι εδώ για να σώσω το τομάρι του γαλλικού λαού. Καταλαβαίνω ότι μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να υποφέρουν, αλλά την ίδια ώρα πιστεύω, ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αιτία του προβλήματος. Έχω περίπου την ίδια προσέγγιση με τον Πάπα. Υπεύθυνοι είναι εκείνοι που προκαλούν τους πολέμους.»

euronews: «Αν όμως εκλεγείτε, μας είπατε ότι θα τα σταματήσετε όλα αυτά. Πήγατε στη Λαμπεντούζα, είδατε την αγωνία αυτών των ανθρώπων. Είναι εύκολο να πείτε «σταματήστε τις βάρκες και στείλτε τους όλους σπίτι τους». Θα οδηγήσετε εσείς τη βάρκα;»

Μαρίν Λεπέν: «Έχετε πάει ποτέ στη Λαμπεντούζα;»

euronews: «Ναι.»
Μαρίν Λεπέν: «Θα έχετε δει λοιπόν νέους ανθρώπους που έρχονται στην Ευρώπη για να εργαστούν, επειδή τους έχουν κάνει να πιστεύουν ότι υπάρχει εργασία στην Ευρώπη. Τους έκαναν να πιστεύουν, ότι υπάρχει ένα νέο Ελ Ντοράντο. Είναι θύματα λοιπόν αυτών που τους έχουν πει ψέματα, όπως είναι και ο γαλλικός λαός, που υποφέρει από τις συνέπειες της μετανάστευσης. Σε όποιον λέει “να κάνουμε λίγο χώρο για τους μετανάστες”, εμείς απαντάμε “όχι, δεν μπορούμε να κάνουμε χώρο”. Δεν μπορούμε, γιατί δεν υπάρχει περιθώριο.»

euronews: «Ας μιλήσουμε για την Ευρώπη. Θέλετε τη Γαλλία έξω από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν όμως η Γαλλία φύγει από το ευρώ, θα υπάρχουν τεράστιες επιπτώσεις.»
Μαρίν Λεπέν: «Ακούστε. Δεν είμαι σίγουρη ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, διότι οι χώρες που είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τα πηγαίνουν πολύ καλά.»

euronews: «Αυτές όμως οι χώρες δεν ήταν ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η διαφορά.»
Μαρίν Λεπέν: «Από τη στιγμή δηλαδή που μπαίνεις είσαι καταδικασμένος να παραμείνεις;»

euronews: «Όχι, αλλά είναι δυσκολότερο να αποχωρήσει μία χώρα.»
Μαρίν Λεπέν: «Είναι δυσκολότερο να φύγεις;»

euronews: «Δεν το γνωρίζουμε αυτό, γιατί δεν έχει συμβεί με καμία χώρα.»
Μαρίν Λεπέν: «Αυτό συμβαίνει γιατί είμαστε ένα είδος πειραματόζωου σε αυτήν την κατάσταση. Προσπαθούν να μας επιβάλουν μία Ευρώπη, που δεν είναι αυτή που μας υποσχέθηκαν. Μετά έρχονται και μας λένε “Ωχ, δεν σκεφτήκαμε ποτέ με ποιον τρόπο μπορεί να φύγει μία χώρα”. Υπάρχει ένα είδος ερασιτεχνισμού, επειδή δεν είχει προβλεφθεί καμία διαδικασία, για να αποχωρήσει ένα κράτος μέλος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

euronews: «Τι πιστεύετε για κάποιον που ασκεί κριτική στην εταιρία του, στην εταιρία που δουλεύει;»
Μαρίν Λεπέν: «Αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες. Αν το έκανε δημοσίως, δεν θα έδειχνε καλή πίστη. Γιατί;»

euronews: «Τότε τι κάνετε εσείς στο ευρωκοινοβούλιο, που συμβάλλει τόσα πολύ στο προσωπικό σας εισόδημα;»
Μαρίν Λεπέν: «Κυρία μου είστε πολύ καλή, αλλά εγώ δεν είμαι υπάλληλος. Κατανοητό αυτό; Δεν είμαι υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι εκλεγμένη εκπρόσωπος του λαού.

euronews: «Ναι, αλλά…»
Μαρίν Λεπέν: «Κανένα αλλά… Με εξέλεξαν οι ψηφοφόροι μου, που πιστεύουν ακράδαντα, ότι το Εθνικό Μέτωπο πρέπει να έχει περισσότερους εκπροσώπους για να τους προστατεύσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

euronews: «Ιδεολογικά είστε κοντά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν;»
Μαρίν Λεπέν: «Ασπάζομαι τουλάχιστον ένα μέρος της οικονομικής πολιτικής του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό είναι σίγουρο. Δεν άρχισα όμως χθες. Το Εθνικό Μέτωπο δεν άλλαξε ποτέ τη θέση του σε αυτό το θέμα. Το κόμμα χαιρέτισε την πολιτική μιας κυβέρνησης με πατριωτική οικονομία που δεν υπηρετεί τους γραφειοκράτες.»

euronews: «Έχετε πει ότι τον θαυμάζετε ως προσωπικότητα.»
Μαρίν Λεπέν: «Ναι τον θαυμάζω γιατί είναι πολύ άνετος. Υπάρχει ένα είδος Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στον ίδιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση κατ ‘εντολή των Ηνωμένων Πολιτειών, που υπερασπίζονται τα δικά τους συμφέροντα. Θαυμάζω το γεγονός ότι έχει ανακτήσει την υπερηφάνεια και την ικανοποίηση ενός μεγάλου έθνους, το οποίο έχει ταπεινωθεί και διωχθεί για 70 χρόνια. Τόσο απλά. Νομίζω ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κοιτάξουμε με θετική ματιά ή τουλάχιστον με αμερόληπτο τρόπο.»

euronews: «Αναφορικά με τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτήν την ένταση. Ένας μικρός αριθμός χωρών έχουν αναγνωρίσει την πολιτική κατάσταση στην Κριμαία αναφορικά με τη Ρωσία. Εσείς τι πιστεύετε; Συμφωνείτε με αυτήν την προσάρτηση;»

Μαρίν Λεπέν: «Όταν διοργανώθηκε το δημοψήφισμα δεν υπήρχε νόμιμη εξουσία στην Ουκρανία. Ήταν μία παράνομη εξουσία, ένα πραξικόπημα.»


euronews: «Ο ίδιος ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ήταν αυτός που έφυγε. Κανένας δεν τον ανάγκασε να φύγει.»

Μαρίν Λεπέν: «Ναι το έκανε με το μαχαίρι στο λαιμό. Νομίζω ότι αν είχε μείνει, θα τον είχαν παραγκωνίσει. Πιστεύω λοιπόν πως το δημοψήφισμα οργανώθηκε σε συνθήκες που δεν ήταν τόσο αμφισβητήσιμες, καθώς η βούληση της Κριμαίας ήταν να είναι με το μέρος της Ρωσίας. Η προσάρτηση στην Ουκρανία ήταν ενάντια στη θέληση της Κριμαίας.»

euronews: «Η Ουκρανία δεν κλέβει την Ουκρανία. Ο Χρουστσόφ είχε δώσει την Κριμαία στην
Ουκρανία.»
Μαρίν Λεπέν: «Ναι ήταν ένα δώρο. Επρόκειτο για δώρο. Πιστεύω όμως ότι η Κριμαία δεν θα επέστρεφε ποτέ στη Ρωσία, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε κάνει κινήσεις για δημιουργία μιας κυβέρνησης στην Ουκρανία, η οποία τότε δεν είχε νομιμοποίηση. Η ΕΕ διέπραξε ένα σοβαρό σφάλμα, καθώς στην κυβέρνηση αυτή υπάρχουν μέλη αμφιβόλου ποιότητας. Στο κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν νεοναζιστές.»

euronews: «Αυτό λέγεται και για μέλη του κόμματός σας. »
Μαρίν Λεπέν: «Αστειεύεστε ελπίζω. Όταν μιλάω για ναζί, εννοώ ναζιστές, κανονικούς ναζιστές με σημαίες των ναζί και τα πάντα. Για μία ακόμη φορά η ιστορία θα μας δικαιώσει. Διαπιστώνω τώρα από εσάς, ότι υπάρχουν και καλοί ναζιστές. Αν πρόκειται για Ουκρανούς, τότε οι ναζιστές είναι καλοί. Μου φαίνεται απίστευτο που μιλάμε για ναζιστές. Στο παρελθόν είχαν καταδικαστεί κυβερνήσεις για κτηνώδη συμπεριφορά απέναντι στο λαό τους. Εξαπέλυαν και πυρά εναντίον τους.
Όμως τώρα που το Κίεβο βομβαρδίζει τους ανθρώπους του κανείς δεν το λαμβάνει υπόψη.»

euronews: «Είστε υπέρ ή εναντίον μιας συμμαχίας κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος;»
Μαρίν Λεπέν: «Κοιτάξτε, θα ήθελα αρχικά να γνωρίζω, αν θα ήταν αποτελεσματική μία τέτοια συμμαχία και ποιοι θα συμμετείχαν σε αυτή. Το να είμαι σε μία συμμαχία με το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, αυτό θα με έκανε να πέσω από την καρέκλα μου. Γιατί αυτές είναι χώρες που χρηματοδοτούν τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Το να ενταχθώ σε μία συμμαχία με αυτές τις χώρες είναι καθαρή τρέλα.»

euronews: «Επομένως θα αφήνατε τους τζιχαντιστές να δρουν ανενόχλητοι;»
Μαρίν Λεπέν: «Όχι, δεν είπα κάτι τέτοιο. Αλλά δεν πρέπει να βιαστούμε να πάμε στη Συρία για να τους καταπολεμήσουμε. Εμείς οι ίδιοι έχουμε πει, ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, διότι θα βοηθήσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ.»

euronews: «Ακόμη και στη Συρία;»
Μαρίν Λεπέν: «Φυσικά. Αλλά προφανώς σε συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση.»
euronews: «Επομένως θα υπερασπιστείτε την εθνική κυριαρχία στη Συρία, αλλά όχι στην Ουκρανία;»
Μαρίν Λεπέν: «Μα κυρία μου στην Ουκρανία κανείς δεν αναγκάστηκε να κάνει κάτι.»

euronews: «Με τον ίδιο τρόπο που γνωρίζουμε ότι το Κατάρ χρηματοδοτεί στρατιωτικά το Ισλαμικό Κράτος, ξέρουμε και ποιος βοηθάει τους Ουκρανούς αντάρτες.»
Μαρίν Λεπέν: «Όταν έρχονται οι Αμερικανοί και μου το λένε αυτό, επιτρέψτε μου να έχω τις αμφιβολίες μου. Εξάλλου αμφισβητώ ό,τι και αν υποστηρίζουν οι Αμερικανοί. Είναι σαφές αυτό; Ό,τι λένε οι Αμερικανοί είναι αμφισβητήσιμο.»

euronews: «Θέλω να μου πείτε μία λέξη για κάθε προσωπικότητα που θα σας αναφέρω… Φρανσουά Ολάντ.»
Μαρίν Λεπέν: «Άβουλος»

euronews: «Άνγκελα Μέρκελ»
Μαρίν Λεπέν: «Σιδηρά κυρία»

euronews: «Ζαν Κλοντ Γιούνκερ»
Μαρίν Λεπέν: «Ένας άγιος υποκριτής.»

euronews: «Μπαράκ Ομπάμα»
Μαρίν Λεπέν: «Απογοήτευση»
Copyright © 2014 euronews