07 Δεκεμβρίου 2014

ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ Η σύναξη των εκατομμυριούχων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Φανάρι αποτέλεσε γεγονός με θρησκευτικό αλλά και... επιχειρηματικό ενδιαφέρον.Από αριστερά: Τεντ Κλίνγκος (Αρχων), Γιάννης Λετσάκης (Αρχων), Αλεξ Πρίτσος (Αρχων), Σοφία Πρίτσος και Ηλίας Δαμιανάκης (Αρχων).
Από αριστερά: Τεντ Κλίνγκος (Αρχων), Γιάννης Λετσάκης (Αρχων), Αλεξ Πρίτσος (Αρχων), Σοφία Πρίτσος και Ηλίας Δαμιανάκης (Αρχων).Μάρτυρες του σημαντικού αυτού «ραντεβού» των δύο χριστιανικών Εκκλησιών ήταν Ελληνοαμερικανοί και Ελληνοκαναδοί επιχειρηματίες που ταξίδεψαν ειδικά για την περίσταση, συνοδεύοντας τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.
Εδώ και δεκαετίες ο Ελληνισμός της διασποράς ενισχύει την Ορθόδοξη Εκκλησία και στηρίζει με κάθε τρόπο το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Κατά καιρούς οι ευκατάστατοι ομογενείς στις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει μια σειρά από συνασπισμούς ή συμμαχίες προκειμένου να στηρίξουν το Πατριαρχείο.Οπως τα μέλη της φημισμένης «Λέσχης των 100». Κάθε μέλος έχει προσφέρει ένα σεβαστό ποσό για την ενίσχυση του Πατριαρχείου. Ως ένδειξη της εκτίμησης της προσφοράς τους ανταμείβονται με τον τίτλο του Αρχοντος. Να διευκρινίσουμε ότι η «Leader-ship 100» είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση και βέβαια τα μέλη της σήμερα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα εκατό.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος (Μέγας Αρχων Λογοθέτης).

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος (Μέγας Αρχων Λογοθέτης).
Περίπου 30 Ελληνοαμερικανοί, στην πλειονότητά τους μέλη της «Leadership 100», έφτασαν μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο στην Κωνσταντινούπολη. Οι περισσότεροι συνοδεύονταν από συγγενικά τους πρόσωπα, έτσι ο αριθμός της αποστολής, η οποία κατέλυσε στο ξενοδοχείο «The Ritz-Carlton», έφτασε τα 70 με 80 άτομα.

Ανάμεσα στα ονόματα των ομογενών που ξεχώρισαν ήταν ο δρ Αντώνιος Λυμπεράκης (μέλος της «Leadership 100» και διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα), ο Φίλιππος Φράγκος (Αρχων και ύπατος Πρόεδρος της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης AHEPA), η σύζυγός του Τούλα Φράγκου, ο Γκρεγκ Στάμος (Αρχων και μεγαλοδικηγόρος στις ΗΠΑ), ο Πίτερ Σκιαδάς (επιχειρηματίας, Αρχων και μέλος της «Leadership 100»), η σύζυγός του Αφροδίτη Σκιαδά (επίτιμη Πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής),ο Τζέιμς Φούντας (Αρχων και ταμίας του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα), η Helen Carlos (μέλος της «Leadership 100» και του εκτελεστικού συμβουλίου του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στη Βοστόνη), ο Θεόδωρος Μποζονέλης (δικαστής, Αρχων και μέλος της «Leadership 100»), ο Χριστόφορος Στρατάκης (Αρχων, νομικός σύμβουλος του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα και μέλος της «Leadership 100»), ο Μάικλ Τζόνσον (Αρχων και μέλος της «Leadership 100») με τη σύζυγό του Κάθριν Τζόνσον, ο Τεντ Κλίνγκος (Αρχων), ο Γιάννης Λετσάκης (Αρχων), ο Αλεξ Πρίτσος (Αρχων) κ.ά.
Οι Ελληνοαμερικανοί Αρχοντες στο Φανάρι. Από αριστερά: Πήτερ Σκιαδάς, Θεόδωρος Μποζονέλης, Χριστόφορος Στρατάκης, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δρ Αντώνιος Λυ

Οι Ελληνοαμερικανοί Αρχοντες στο Φανάρι. Από αριστερά: Πήτερ Σκιαδάς, Θεόδωρος Μποζονέλης, Χριστόφορος Στρατάκης, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δρ Αντώνιος Λυμπεράκης, Τζέιμς Φούντας, Αλεξ Πρίτσος. Ο Γιώργος Ντάβλας, αριστερά, και ο Αρχων Γκρεγκ Στάμος.Από την Ελλάδα ταξίδεψαν ο επιχειρηματίας και Μέγας Αρχων Λογοθέτης, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γιώργος και ο Νίκος Βερνίκος, ο PR Γιώργος Ντάβλας και μετρημένοι στα δάχτυλα ακόμα Ελληνες τους οποίους συνδέουν ισχυροί δεσμοί με το Πατριαρχείο.
Δυναμικό «παρών»
Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί δύο ακόμα ιστορικές συναντήσεις του Πάπα με τον Πατριάρχη, στις οποίες πάλι σπουδαίοι επιχειρηματίες από την Ελλάδα και την ομογένεια της Βόρειας Αμερικής έδωσαν δυναμικό «παρών». Στη συνάντηση των δύο ηγετών της χριστιανοσύνης τον Ιούλιο του 2008 στο Βατικανό, όπου τότε Πάπας ήταν ο Βενέδικτος ΙΣ', ανάμεσα στους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες που παρευρέθησαν συγκαταλέγονταν οι μεγιστάνες Μάικλ Ζαχάρης, Τζον Κατσιματίδης και Πίτερ Τζωρτζόπουλος, ενώ από την Ελλάδα είχαν ταξιδέψει ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Γιώργος και η Καίτη Δαυίδ και βέβαια ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος. Τότε μάλιστα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε μεταφέρει από την Κωνσταντινούπολη ο Δημήτρης Μελισσανίδης με το ιδιωτικό του αεροσκάφος. Ακολούθησε τον Μάρτιο του 2014 η συνάντηση των Ιεροσολύμων (με τον τωρινό Πάπα Φραγκίσκο) στην οποία έδωσε το «παρών» στην κυριολεξία η αφρόκρεμα της «Leadership 100», αρχής γενομένης από τον δισεκατομμυριούχο Μάικλ Ζαχάρη.
Ο Φίλιππος Φράγκος, Αρχων και ύπατος Πρόεδρος της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης AHEPA.

Ο Φίλιππος Φράγκος, Αρχων και ύπατος Πρόεδρος της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης AHEPA.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συναντήσεις του Πατριάρχη με τον Πάπα συνεχίζουν την παράδοση που άρχισε με τις συναντήσεις του Πατριάρχη Αθηναγόρα και του Πάπα Παύλου του ΣΤ', τη δεκαετία του '60.
Ενδεικτική επίσης στιγμή των καλών σχέσεων των δύο Εκκλησιών ήταν όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' δώρισε στην ορθόδοξη κοινότητα της Ρώμης μια ιστορική εκκλησία στο κέντρο της Αιώνιας Πόλης, προκειμένου οι χριστιανοί ορθόδοξοι να έχουν τον δικό τους ναό. Τα χρήματα για την ανακαίνιση του ναού, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Αγιο Θεόδωρο του Τήρωνος, προσέφερε η Φωτεινή Λιβανού, σύζυγος του αείμνηστου εφοπλιστή και Αρχοντα του Πατριαρχείου, Γιώργου Λιβανού. Τα θυρανοίξια του ναού τον Ιούλιο του 2004 έδωσαν μιαν ακόμα ευκαιρία στους ηγέτες των δύο Εκκλησιών να συναντηθούν (παρόλο που η κατάσταση της υγείας του τότε Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ δεν ήταν καλή), ενώ παρευρέθησαν σημαντικοί επιχειρηματίες από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.
Ο Αντώνιος Λυμπεράκης με την Κλαίρη Πάππας.

Ο Αντώνιος Λυμπεράκης με την Κλαίρη Πάππας.
Μετά τη θερμή υποδοχή
Το πριβέ δείπνο στο ξενοδοχείο «Τhe Ritz-Carlton»
Η τωρινή συνάντηση στο Φανάρι θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αφού πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής.Το περασμένο Σάββατο μετά τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Πάπα Φραγκίσκο, ακολούθησε δοξολογία και οι ομιλίες των δύο θρησκευτικών ηγετών. Το βράδυ της ίδιας ημέρα στο ξενοδοχείο «The Ritz-Carlton» ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος παρέθεσε πριβέ δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη. Το «παρών» έδωσαν οι Ελληνοαμερικανοί άρχοντες συνοδευόμενοι από μέλη των οικογενειών τους. Πριν από την έναρξη του δείπνου μίλησαν ο Αντώνιος Λυμπεράκης και ο Φίλιππος Φράγκος, ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος μίλησε για τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών τονίζοντας την ιστορικής σημασίας αυτή συνάντηση
Ο Γιώργος Ντάβλας, αριστερά, και ο Αρχων Γκρεγκ Στάμος.
Ο Γιώργος Ντάβλας, αριστερά, και ο Αρχων Γκρεγκ Στάμος.
Την επομένη ημέρα, Κυριακή, ακολούθησε πανηγυρική Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία για τη θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, παρουσία του Ποντίφικα και της συνοδείας του. Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας, το Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») στην αρχική ελληνική εκδοχή του διαβάστηκε από τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο.
ΜΑΓΔΑ ΛΙΒΕΡΗ
magdaliveri@yahoo.gr