Σάββας ΚαλεντερίδηςΟ πολιτικός κόσμος, με τις ανάλογες ευθύνες πουν αντιστοιχούν
στους πολίτες, οδήγησε τη χώρα στον γκρεμό. Πέραν της ουσιαστικής
καταστροφής της ελληνικής κοινωνίας, πολλές δεκάδες χιλιάδες μορφωμένοι
Ελληνες νεαρής ηλικίας εγκατέλειψαν την πατρίδα μας, για να βρουν την
τύχη τους σε άλλες χώρες. Το πλήγμα για την Ελλάδα, διπλό, αφού από τη
μια επιτείνεται το δημογραφικό και από την άλλη χάνονται δυνατά και
σπουδαγμένα μυαλά, τα οποία θα δουλεύουν πλέον για την ανάπτυξη της
οικονομίας άλλων χωρών.Ολα αυτά τα χρόνια πάντα κάπου μέσα μας ελπίζαμε ότι οι πολιτικοί θα
αναλογιστούν τις ευθύνες τους για την καταστροφή της χώρας αλλά και την
υποχρέωση που έχουν απέναντι στους πολίτες και το έθνος να οδηγήσουν τη
χώρα στην ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση.Ομως, δυστυχώς, οι εξελίξεις δείχνουν ότι και πάλι οι πολιτικοί στο σύνολό τους αποδείχθηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων.
Οι κυβερνήσεις της κρίσης αποδείχθηκαν ανίκανες να τη διαχειριστούν, κάνοντας εγκληματικά σφάλματα και σε επίπεδο πολιτικών επιλογών και σε επίπεδο προσώπων, με σοβαρές ευθύνες του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ανατέθηκαν τα πιο κρίσιμα καθήκοντα, όπως αυτά της ανάπτυξης και της μεταρρύθμισης, σε βουλευτές που είναι ταυτισμένοι με την αναποτελεσματικότητα, τη διαφθορά (σκάνδαλο Siemens) και την οικογενειοκρατία.Την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο και καλύτερο αυτό της αξιωματικής, έκαναν ανταγωνισμό στον λαϊκισμό, στην ανευθυνότητα, στην εξουσιομανία και τον οπορτουνισμό. Δεν διδάχτηκαν από τα λάθη που έγιναν σε αντίστοιχες κρίσιμες φάσεις της πρόσφατης ιστορίας της πατρίδας μας, δεν είχαν την ελάχιστη οξύνοια να αντιληφθούν ότι με το άθλιας ποιότητας αντιπολιτευτικό έργο τους πριόνιζαν χρόνια και τώρα το δένδρο που κάθονται και οι ίδιοι και τώρα οι δυστυχείς αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη σκληρή πραγματικότητα, που και οι ίδιοι δημιούργησαν με τις επιλογές τους.
Γιατί κανείς τους δεν αντιλήφθηκε ότι το επίπεδο του κυβερνητικού έργου είναι ευθέως ανάλογο με το επίπεδο της αντιπολίτευσης που ασκούν τα κόμματα που υπηρετούν αυτό τον σκοπό. Γιατί κανείς δεν αντιλήφθηκε ότι παίζοντας με τον ανώτατο θεσμό, αυτόν του Προέδρου της Δημοκρατίας, δημιουργείς σκηνικό πολιτικής αστάθειας, το οποίο χρησιμοποιεί τώρα ως όπλο εναντίον ολόκληρης της Ελλάδας αυτός που μέχρι χθες χαρακτήριζαν ως εχθρό της πατρίδας μας. Και εννοούμε την τρόικα, τους δανειστές και τις αγορές.Και τώρα έρχεται ο λογαριασμός. Μόνο που δεν θα τον πληρώσουν οι ίδιοι αλλά οι πολίτες και η δύσμοιρη πατρίδα.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχουν οδηγήσει τη χώρα οι πολιτικοί και τα κόμματα είναι το παράδειγμα της απαγόρευσης των διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νταβούτογλου και των υπουργών στην Αθήνα.Η αντιπολίτευση, παίζοντας -εκτός από τους θεσμούς- στην κυριολεξία και με τη φωτιά, δημιούργησε ένα εκρηκτικό κλίμα με την υπόθεση του Ρωμανού. Ισως αυτό να ήταν ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση αποφάσισε διά του αρμοδίου αστυνομικού οργάνου την απαγόρευση των διαμαρτυριών και των διαδηλώσεων για την επίσκεψη του υποστηρικτή της Αλ Κάιντα και των τζιχαντιστών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Δηλαδή κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με τις επιλογές τους, στέρησαν τη δυνατότητα και το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να διαμαρτυρηθούν και να διαδηλώσουν για τον συνεχιζόμενο βιασμό της κυπριακής γης, την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από το «Μπαρμπαρός» και από τα τουρκικά πολεμικά πλοία αλλά και για την επιθετική και προκλητική πολιτική που ακολουθεί εν γένει η Τουρκία απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα.Η Ελλάδα μπαίνει σε ακόμα πιο επικίνδυνα μονοπάτια, κύριοι πολιτικοί, και οι ευθύνες που σας βαραίνουν είναι ακέραιες.Καιρός να σοβαρευτείτε, να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβετε τις ευθύνες σας.
Σάββας Καλεντερίδης