19 Οκτωβρίου 2014

Ο Πούτιν με τα δώρα, οι Σέρβοι και η Δύση

Τη μεγάλη παρέλαση για την επέτειο 70 χρόνων από την απελευθέρωση του Βελιγραδίου από τη ναζιστική κατοχή παρακολούθησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣΤη μεγάλη παρέλαση για την επέτειο 70 χρόνων από την απελευθέρωση του Βελιγραδίου από τη ναζιστική κατοχή παρακολούθησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.Το ιστορικό κέντρο του παλαιού Βελιγραδίου νέκρωσε επί ώρες το μεσημέρι της Πέμπτης. Ουδείς έμπαινε στην περίμετρό του, όσο κινείτο σε αυτήν πραγματοποιώντας επαφές με τη σερβική ηγεσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Τα μέτρα ασφαλείας στη διαδρομή από το αεροδρόμιο έως το παλαιό και στη συνέχεια στο νέο Βελιγράδι, όπου παρακολούθησε τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση (επέτειος 70 χρόνων από την απελευθέρωση του Βελιγραδίου από τη ναζιστική κατοχή), με τη συμμετοχή 4.500 στρατιωτών, μαχητικών αεροσκαφών, αρμάτων και… πολεμικών πλοίων του «ποτάμιου στόλου» που έχουν δημιουργήσει οι Σέρβοι στον Δούναβη, ήταν πρωτοφανή.
Ο Πούτιν με το που κατέβηκε από το προεδρικό αεροσκάφος επιβιβάστηκε σε θωρακισμένη «Μερσεντές», που είχε φτάσει την προηγούμενη με ειδική πτήση από τη Μόσχα. Καθώς έκανε τη διαδρομή προς την πόλη, οι σερβικές αρχές είχαν διατάξει τους ενοίκους των πολυκατοικιών να κλείσουν τα πατζούρια στα παράθυρα, τους ανθρώπους να μη βγαίνουν στα μπαλκόνια και τις νοικοκυρές να μην απλώσουν ρούχα! Οι Σέρβοι δεν ξεπέρασαν τις νοερές «κόκκινες γραμμές» που είχαν θέσει οι Δυτικοί για την επίσκεψη, αν και ο Ρώσος πρόεδρος έφθασε στο Βελιγράδι με δώρα, ανοίγοντάς τους, όπως είπε, πλατιά τις αγορές της χώρας του για τις εξαγωγές τους.

Στις επτά συμφωνίες που υπεγράφησαν γύρω από τα ενεργειακά, τα έργα υποδομής, τις ρωσικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα κ.ά. καμιά δεν φάνηκε να «ενοχλεί» τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς που γνώριζαν εκ των προτέρων το περιεχόμενό τους. Ενα πρωτόκολλο μελλοντικής ένταξης στην ευρασιατική τελωνειακή ένωση που προωθεί το Κρεμλίνο θα ήταν casus belli για τη Δύση, όπως επίσης και κάποια δέσμευση για άμεση προώθηση της κατασκευής του τμήματος του South Stream που θα διασχίζει τη Σερβία ή ενδεχόμενη αύξηση των εξαγωγών προ τη Ρωσία, που θα εκλαμβανόταν ως παραβίαση του εμπάργκο.

Αυτά όλα αποφεύχθηκαν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Δυτικοί είδαν με καλό μάτι, στο γενικότερο παιχνίδι της επιρροής που παίζεται για τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της Σερβίας, την επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη. Πλην του Πούτιν ουδείς ηγέτης άλλης χώρας παρέστη στη θεαματική παρέλαση, που κατά τη φιλοευρωπαϊκή εφημερίδα «Ντάνας» του Βελιγραδίου, έφερε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν διπλωμάτες πολλών χωρών, πλην του πρεσβευτή των ΗΠΑ Μάικλ Κίρμπι, που δεν παρέστη.