19 Μαΐου 2014

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ, ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ * «ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ» ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Απόστρατος στρατηγός ανέλαβε να «καθαρίσει»

Στο αίμα πνίγεται ξανά η Λιβύη, με μια παραστρατιωτική δύναμη, της οποίας ηγείται ο απόστρατος στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, να έχει εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά ισλαμιστών μαχητών και την κυβέρνηση να μιλά για «απόπειρα πραξικοπήματος».Μέχρι χθες αναφέρονταν τουλάχιστον 79 νεκροί και περισσότεροι από 140 τραυματίες στη Βεγγάζη, όπου επιβλήθηκε ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού, μια μέρα μετά τις αεροπορικές επιδρομές της παραστρατιωτικής δύναμης που αυτοαποκαλείται «Εθνικός Στρατός της Λιβύης» (LNA), εναντίον θέσεων ισλαμιστικών οργανώσεων. Χαοτική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με εστίες συγκρούσεων και στην Τρίπολη.


Χθες, σφοδρά πυρά ακούστηκαν από τις νότιες συνοικίες της Τρίπολης, κοντά στο κτήριο του Κοινοβουλίου.Σύμφωνα με μαρτυρίες, φάλαγγα τεθωρακισμένων εισήλθε στην πόλη από το δρόμο του αεροδρομίου και κατευθύνθηκε προς το κτήριο του Κοινοβουλίου, γύρω από το οποίο σημειώθηκαν συγκρούσεις. Αργότερα, δυνάμεις ατάκτων υπό τη διοίκηση του απόστρατου στρατηγού Χαφτάρ ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

Στη Βεγγάζη, δεκάδες οικογένειες εγκατέλειψαν χθες τις δυτικές συνοικίες της πόλης, όπου ισλαμιστές μαχητές συγκρούονταν επί ώρες με τις δυνάμεις του LNA. Τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 141 τραυματίστηκαν στην ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας της χώρας.

«Μέχρι τέλους»
Ντυμένος με στρατιωτική στολή ο Χαφτάρ προειδοποιούσε χθες ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν το έργο τους μέχρι να επιτύχουν τους στόχους τους. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο δεν έχουν καμία νομιμοποίηση από τη στιγμή που έχουν αποτύχει να διασφαλίσουν την ειρήνη στην περιοχή.Οι Αρχές της Λιβύης καταδίκασαν την επίθεση που εξαπέλυσε ο απόστρατος στρατηγός στη Βεγγάζη, ως απόπειρα πραξικοπήματος, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και ο στρατός της χώρας.Επίσης, ο τακτικός στρατός της Λιβύης κήρυξε ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από τη Βεγγάζη και τα περίχωρά της, απειλώντας να καταρρίψει οποιοδήποτε στρατιωτικό αεροπλάνο υπερίπτατο.Την Παρασκευή, αξιωματικοί και πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας προσχώρησαν στην παραστρατιωτική δύναμη υπό τον Χαφτάρ που εξαπέλυσε επιχείρηση εναντίον ομάδων ισλαμιστών, τις οποίες αποκάλεσε «τρομοκρατικές», στη Βεγγάζη, προπύργιο πολλών ένοπλων ισλαμιστικών πολιτοφυλακών.Ο Χαλίφα Χαφτάρ είχε συμμετάσχει στην εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, το 2011.
(Πηγές: AFP-Reuters-ΑΠΕ)