19 Μαΐου 2014

Ο Σαμαράς προβάλλει την ενεργειακή διάσταση

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ Οι συμφωνίες για την αξιοποίηση των πηγών ενέργειας στη Δυτική Ελλάδα εντάσσονται στη στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά για τη μετεξέλιξη της Ελλάδας σε σημαντικό τμήμα του ενεργειακού παζλ της Ανατολικής Μεσογείου.Στο πλαίσιο του ευρύτερου αυτού σχεδιασμού, τα κοιτάσματα στα Ιωάννινα, στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκολο είναι μεν μικρά, αλλά οι συμφωνίες που υπεγράφησαν πέρα από τις ευπρόσδεκτες επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας που φέρνουν, διατηρούν στο προσκήνιο την ενεργειακή διάσταση στην οποία επενδύει ο Ελληνας πρωθυπουργός και λειτουργούν ως βάση για τη συνέχεια.



Οι μέχρι τώρα έρευνες στην ελληνική επικράτεια και τα ευρήματα που έχουν προκύψει, δικαιολογούν συγκρατημένη αισιοδοξία, αν και όχι απόλυτη βεβαιότητα. Οπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» ο Αμερικανός αναπληρωτής βοηθός υπ. Εξωτερικών για θέματα ενέργειας, Αμος Χόκσταϊν, «οι αναλύσεις είναι σημαντικές και όταν δημιουργείται ένα data room οι δυτικές εταιρείες έρχονται να εξετάσουν τα στοιχεία ή να αγοράσουν τα δικαιώματα. Υπάρχουν πολλά βήματα μέχρι να γίνουν οι γεωτρήσεις, γι’ αυτό πάντα συμβουλεύω τις κυβερνήσεις να είναι συγκρατημένες. Να μη βιάζονται να πανηγυρίσουν. Οι πληροφορίες από τις πρώτες σεισμικές έρευνες έχουν τη σημασία τους, αλλά δεν είναι κάτι σίγουρο. Το είδαμε αυτό πρόσφατα στην Κύπρο».

Τα αρχικά στοιχεία θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από γεωτρήσεις. Πάντως, μετά χρόνια κακού σχεδιασμού αλλά και ανικανότητας, το τελευταίο διάστημα το ελληνικό Δημόσιο κινείται με περισσότερο επαγγελματισμό και ταχύτερους ρυθμούς. Στο πλαίσιο αυτό, τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να χαραχθούν νέα οικόπεδα με βάση στοιχεία που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες που διεξήγαγε η νορβηγική εταιρεία PGS στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας μέσα από την ενεργειακή διάσταση θα στηριχθεί στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και του πετρελαίου που θα εντοπισθούν στην ελληνική επικράτεια, αλλά και στη δημιουργία υποδομών για τη μεταφορά ενεργειακών πόρων. Στις τελευταίες περιλαμβάνονται οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP, IGB (Ελλάδας - Βουλγαρίας) και ABC (διασύνδεση των συστημάτων αερίου όλων των χωρών από το Αιγαίο μέχρι τη Βαλτική). Παράλληλα, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού προχωρεί η αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, εξετάζονται προτάσεις για κατασκευή πλωτών σταθμών υγροποιημένου αερίου στο Β. Αιγαίο, αλλά και το ενδεχόμενο μεταφοράς αερίου στην Ευρώπη από το Ισραήλ και την Κύπρο μέσω Ελλάδας είτε με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού (East Med) είτε με πλοία.

Ενδεικτικό των κυβερνητικών προθέσεων είναι το γεγονός ότι κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, πριν από εννέα μήνες, ο Αντώνης Σαμαράς σκιαγράφησε ενώπιον του Μπαράκ Ομπάμα μια υπεραισιόδοξη εικόνα, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα, μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο, θα είναι σε θέση να καλύπτουν το ήμισυ των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα διαθέτει 4,7 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου έναντι 4,5 τρισ. κ.μ. του Ισραήλ και της Κύπρου. Επρόκειτο για επικοινωνιακού χαρακτήρα υπερβολές, που εντάσσονται στην προσπάθεια προσέλκυσης του ενδιαφέροντος ενεργειακών κολοσσών. Αν και αυτές δεν αρκούν, ίσως αποτελούν ένα αναγκαίο πρώτο βήμα. Πάντως, όπως ανέφερε στην «Κ» δυτικός αξιωματούχος αρμόδιος για τα ενεργειακά, οι ξένες εταιρείες παρακολουθούν τις έρευνες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και στη συνέχεια αναζητούν πληροφορίες για την ποσότητα, την ποιότητα και τις δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. «Και αφού έχουν όλα τα στοιχεία για όλες τις επιλογές, λαμβάνουν τις αποφάσεις τους».

Τις ξένες κυβερνήσεις και εταιρείες απασχολεί επίσης το καθεστώς που θα διέπει τη λειτουργία τους εάν αποφασίσουν να εμπλακούν στην αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων στην Ελλάδα, από τη διαφάνεια στους διαγωνισμούς διεκδίκησης μέχρι τη σταθερότητα του φορολογικού καθεστώτος.