28 Νοεμβρίου 2013

Η σφραγίδα της Αγκελα Μέρκελ και η νίκη του SPD

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20130924/low/newego_LARGE_t_1101_54251579.JPGReuters, Bloomberg, A.P., AFPΟι κοπιώδεις διαπραγματεύσεις, που κορυφώθηκαν με τη 17ωρη τελική διαπραγμάτευση, οδήγησαν χθες το πρωί στη γέννηση της προγραμματικής συμφωνίας της συγκυβέρνησης CDU/CSU και SPD. Το τεύχος 185 σελίδων με τίτλο «Χαράζοντας το μέλλον της Γερμανίας» συνοψίστηκε από τους Χριστιανοδημοκράτες ως «όχι νέος δανεισμός, όχι φορολογικές αυξήσεις».Η προσήλωση στη σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία, η δέσμευση ότι το 2015 ο γερμανικός προϋπολογισμός θα είναι πλεονασματικός και η διατήρηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στα σημερινά επίπεδα είναι η ξεκάθαρη «σφραγίδα» της Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε στο κείμενο της συμφωνίας. Η άνοδος της φορολογίας των υψηλότερων εισοδημάτων αποτελούσε προεκλογική υπόσχεση των Σοσιαλδημοκρατών, η οποία έβρισκε σύμφωνα τα δύο τρίτα του πληθυσμού. Ομως, το αίτημα ατύχησε στις διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα να στενέψουν τα χρηματοδοτικά περιθώρια για άλλα σημεία του προγράμματος του SPD, όπως η αύξηση χρηματοδότησης των υποδομών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες προσήλθαν στο τραπέζι των συνομιλιών με προτάσεις που συνεπάγονταν 45 δισ. ευρώ επιπλέον δαπάνες. Αυτές στο κείμενο της τελικής συμφωνίας περιορίστηκαν στα 20 έως 23 δισ., ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού. Εξ αυτών, τα 2 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τα 5 δισ. σε έργα υποδομής.Η βασική νίκη του SPD αφορά την καθιέρωση κατώτατου ωρομισθίου 8,5 ευρώ σε όλη τη χώρα και όλους τους κλάδους. Η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2015, ενώ προβλέπεται μεταβατική περίοδος διετίας για να προσαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις. Οκτώ στους δέκα Γερμανούς επικροτούν το μέτρο. Παράλληλα, συμφωνήθηκε ο περιορισμός της ενοικιαζόμενης εργασίας στους 18 μήνες, καθώς και η εξίσωση των μισθών των ενοικιαζόμενων εργαζομένων με αυτούς του μονίμου προσωπικού μετά την παρέλευση εννεαμήνου.

Τη σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα φέρουν οι προγραμματικές δεσμεύσεις για φορολόγηση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και έλεγχο των ενοικίων, που σε πολλές περιοχές αυξάνονται αλματωδώς. Συμβιβασμός επετεύχθη στο ζήτημα της διπλής υπηκοότητας μεταναστών από χώρες εκτός Ε.Ε. Ως τώρα, τα παιδιά που γεννιούνταν στη Γερμανία από γονείς μη Eυρωπαίους υπήκοους όφειλαν να αποφασίσουν στα 23 τους χρόνια εάν θα αποκτήσουν γερμανικό ή π.χ. τουρκικό διαβατήριο. Στο εξής, τα παιδιά αυτά θα έχουν τη δυνατότητα διπλής υπηκοότητας. «Αυτό ήταν δύσκολο για εμάς τους Χριστιανοδημοκράτες», είπε η Αγκελα Μέρκελ, ενώ ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έκανε λόγο για «κατάρριψη ενός ταμπού». Αντιθέτως, η θέση της CDU/CSU επικράτησε στο ζήτημα του επιδόματος ανατροφής τέκνων, που δίδεται σε όσες οικογένειες δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς. Το SPD ζητούσε, ματαίως, την κατάργησή του και τη χρήση των κονδυλίων για κατασκευή παιδικών σταθμών.

Η βαυαρική CSU επέβαλε στο κείμενο της συμφωνίας πρόβλεψη για διόδια στους αυτοκινητοδρόμους, τα οποία θα επιβαρύνουν μόνο τους οδηγούς οχημάτων με μη γερμανικές πινακίδες. Ενώ ο Χορστ Ζεεχόφερ θριαμβολογούσε, σχολιαστές επεσήμαιναν ότι στην πράξη το μέτρο θα προσκρούσει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.Ο γρίφος της προγραμματικής συμφωνίας (πώς γίνεται να αυξηθούν οι δαπάνες χωρίς να αυξηθεί η φορολογία ή ο δανεισμός) λύνεται επειδή η συμφωνία βασίζεται σε σενάρια οικονομικής ανάπτυξης. «Η συμφωνία», σχολίασε Γερμανός αναλυτής, «βασίζεται στο στοίχημα ότι όλα θα πάνε καλά».

Συμφωνία ελάχιστου κοινού παρονομαστή-
Τα τρία κόμματα επέτυχαν κάποιους στόχους τους στη Γερμανία

Αναλυτές εκφράζουν προβληματισμό για το έλλειμμα διαρθρωτικών αλλαγών ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ικανοποιημένοι για την προγραμματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν εμφανίστηκαν, χθες, οι τρεις ηγέτες των Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών στη Γερμανία, που φιλοδοξούν να συγκροτήσουν πριν από τα Χριστούγεννα ένα μεγάλο συνασπισμό. «Προσήλθαμε στις διαπραγματεύσεις με πολύ διαφορετικές απόψεις. Γι’ αυτό χρειάστηκε τόσος χρόνος», δήλωσε, σαφώς ανακουφισμένη, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. «Είμαστε ένας μεγάλος συνασπισμός γιατί έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις: υγιή δημοσιονομικά στοιχεία, εγγυημένη ευημερία και κοινωνική ασφάλεια», πρόσθεσε και δεσμεύθηκε ότι «το 2017 οι Γερμανοί θα ζουν καλύτερα». Ωστόσο, αναλυτές διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας και εγκαλούν το Βερολίνο για ασυνέπεια, αφού επιμένει σε επώδυνες διαρθρωτικές αλλαγές στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, χωρίς το ίδιο να δίνει το καλό παράδειγμα. Προειδοποιούν μάλιστα πως η οπισθοχώρηση στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που θεσπίστηκαν πριν από 10 χρόνια από τον προκάτοχο της Μέρκελ, Γκ. Σρέντερ, θα μπορούσαν να πλήξουν ακόμη και τη δύσκολα αποκτηθείσα ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας· μιας χώρας που κατάφερε σε μία δεκαετία από μεγάλος ασθενής της Ευρώπης να μετεξελιχθεί στην οικονομική υπερδύναμη της Γηραιάς Ηπείρου.

Η συμφωνία αποκηρύχθηκε ταχύτατα ως «ελάχιστος κοινός παρονομαστής» και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει κατώτατο ωρομίσθιο 8,5 ευρώ σε ομοσπονδιακό επίπεδο, σύνταξη στα 63 για όσους έχουν συμπληρώσει 45 χρόνια εργασίας και υψηλότερες συντάξεις για μητέρες, των οποίων τα παιδιά έχουν γεννηθεί πριν από το 1992. Πολιτικοί και οικονομικοί παρατηρητές όμως διαπίστωσαν έλλειψη φαντασίας στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης, καθώς και πλημμελή σαφήνεια στον τομέα των επενδύσεων σε έργα υποδομής. «Σε μια εποχή που άλλες χώρες της Ευρωζώνης αναλαμβάνουν επώδυνες μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό τους κράτος, η Γερμανία τις αποφεύγει και μάλιστα οπισθοχωρεί σε πολλές εξ αυτών», επισημαίνει ο Ν. Σπάιρο, επικεφαλής της Spiro SovereigStrategy. «Η Γερμανία δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί παράδειγμα στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών», συμπληρώνει.

«Πού είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές;» αναρωτιέται ο Κ. Μπρεζέσκι, οικονομολόγος στην ING, που έγραψε σκωπτικά στον λογαριασμό του στο Twitter: «Το μήνυμα της νέας γερμανικής κυβέρνησης προς την Ευρώπη είναι: συνεχίστε να αυτοσχεδιάζετε, παιδιά». Για παράδειγμα, η βιομηχανία έχει επί μακρόν κατηγορήσει τη γερμανική κυβέρνηση για τη γενναιοδωρία των επιδοτήσεων στον τομέα της ενέργειας, που έχουν αυξήσει τις τιμές και ενδέχεται να εξωθήσουν τις επιχειρήσεις να μετακομίσουν στο εξωτερικό, αν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή μεταρρύθμιση. Με δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση δεν συμφώνησε να αυξήσει τους φόρους, ένα καίριο αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών, που μπήκε στον πάγο εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης του συντηρητικού στρατοπέδου, η εξεύρεση πόρων για έργα υποδομής, παιδεία και έρευνα ήταν μια δύσκολη ισορροπία για τους συμμετέχοντες στις μακρές διαπραγματεύσεις.

Συνολικά η συμφωνία προβλέπει πρόσθετες δαπάνες, ύψους 23 δισ. ευρώ, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αν και άλλες εκτιμήσεις τοποθετούν το ποσό στα 40 δισ. ευρώ. «Η συμφωνία για τον μεγάλο συνασπισμό έχει χάσει το πνεύμα των μεγάλων φιλοδοξιών: λιγοστός δυναμισμός, οπισθοδρόμηση σε ποικίλους τομείς και πολλές ακάλυπτες επιταγές», σχολιάζει ο Χ. Χέσε, διευθύνων σύμβουλος της ένωσης μηχανικών, VDMA.  Κατά τη γνώμη, του, «το ερώτημα είναι κατά πόσον ο μεγάλος συνασπισμός θα μπορέσει να ολοκληρώσει τη θητεία του χωρίς αυξήσεις φόρων τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με δεδομένα τα πρόσθετα δισ. ευρώ σε δημόσιες δαπάνες, που προβλέπει η συμφωνία».

«Bαριά υποθήκη»«Aρχή του τέλους για την ατζέντα 2010» του Γκ. Σρέντερ χαρακτηρίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιό της, που επιμένει ότι «δεν χρειάζεται να είναι κανείς νεοφιλελεύθερος για να αναγνωρίσει ότι αναιρούνται πολλές από τις επώδυνες κατακτήσεις του παρελθόντος, που ελήφθησαν για λόγους σύνεσης». Φτάνει, τέλος, στο σημείο να χαρακτηρίσει τη συμφωνία «βαριά υποθήκη» για το μέλλον της χώρας. Προβληματισμό για τις προβλεπόμενες πολιτικές επιλογές εκφράζει και η επιθεώρηση Spiegel, που έχει πιο κεντροαριστερό προσανατολισμό, αν και το οικονομικό της τμήμα τάσσεται σαφώς υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των διαρθρωτικών αλλαγών στο κοινωνικό κράτος.
 
Αποψη-Deutschland über alles-Της Ξενιας Κουναλακη

«Auf Wiedersehen, αμοιβαιοποίηση του χρέους. Αντίο, ευρωομόλογο. Εις το επανιδείν, σχέδιο Μάρσαλ». Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) δεν «πέρασαν» καμία από τις βασικές τους θέσεις για την Ευρώπη στην προγραμματική συμφωνία και ενταφίασαν έτσι τις ελπίδες όσων υπεραισιόδοξων στη χώρα μας πίστευαν ότι η συμμετοχή τους στη νέα κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ θα άλλαζε δραματικά τη γραμμή του Βερολίνου σε ευρωπαϊκά θέματα. Οπως προκύπτει από το κείμενο, το SPD εξάντλησε όλη την ενέργειά του στα φλέγοντα θέματα εσωτερικής πολιτικής (κατώτατος μισθός, διπλή υπηκοότητα, αύξηση της φορολογίας στα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα) και απέφυγε τη σύγκρουση για θέματα τόσο ελάχιστα «σέξι» στο εσωτερικό της χώρας – λέγε με Ευρώπη. Η εμμονική προσκόλληση στη δημοσιονομική πειθαρχία, με κάποιες αόριστες αναφορές στην τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στις δοκιμαζόμενες από την κρίση χώρες, αποδεικνύει την επικράτηση της λογικής Μέρκελ-Σόιμπλε. Ο δεύτερος θεωρείται άλλωστε και ο επικρατέστερος για τον θώκο του υπουργού Οικονομικών, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει πως όσα τριγύρω κι αν αλλάξουν, όλα τα ίδια μένουν.

Στο κείμενο επισημαίνεται με έμφαση ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι υπεύθυνα για τον προϋπολογισμό τους και άρα οποιαδήποτε απόπειρα κοινοτικοποίησης του χρέους είναι ασυμβίβαστη με το προαναφερθέν αξίωμα. «Υστατη λύση» αποτελούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης και θα παρέχονται μόνο υπό τον όρο ότι κινδυνεύει η συνοχή της Ευρωζώνης. Οι δανειακές συμβάσεις θα δίνονται κάτω από ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις και θα συνοδεύονται από σκληρούς όρους, ήτοι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα με στόχο την εξασφάλιση δημοσιονομικής εξυγίανσης. Τέλος, οι δεσμεύσεις για τη δημιουργία ενός ελληνογερμανικού δικτύου νεολαίας και τη συνέχιση του έργου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης υπό τον συμπαθή κ. Φούχτελ έχουν μάλλον φολκλόρ χαρακτήρα. Οι καλές ειδήσεις για την Ελλάδα ίσως προέλθουν από ένα άλλο μέτωπο και όχι την προγραμματική συμφωνία: τη διαφαινόμενη στήριξη της υποψηφιότητας του Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία της Κομισιόν από την Αγκελα Μέρκελ.


ΣXETIKA ΘEMATA
Η σφραγίδα της Αγκελα Μέρκελ και η νίκη του SPD_(...KOΣMOΣ...)
Κρίσιμη ημερομηνία η 14η Δεκεμβρίου_(...KOΣMOΣ...)
Αποψη: Deutschland uber alles_(...KOΣMOΣ...)