Κανείς δεν θεωρεί τυχαίο ότι η δέσμευση των περιοχών για τη διεξαγωγή έρευνας έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη, που ως γνωστόν πραγματοποιήθηκε χθες. Η ενέργεια αυτή παραπέμπει σαφώς στη γνωστή τακτική της Άγκυρας για συντήρηση του κλίματος έντασης στην περιοχή με φόντο πάντα το φυσικό αέριο, την ίδια ώρα όμως τέτοιες κινήσεις δεν μπορεί παρά να υπονομεύουν την προσπάθεια επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό. Περαιτέρω, φαίνεται πως οι κινήσεις αυτές αποτελούν, για κάποιους, και απάντηση στην απόφαση της περασμένης Πέμπτης, του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου. Η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε την έναρξη διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία της ιταλικής ΕΝΙ και της κορεατικής KOGAS για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων στα Οικόπεδα 5 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο δυτικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η πλατφόρμα «GSP», που ανήκει στη ρουμανική εταιρεία «Sonnat offshore», βρίσκεται στα ανοικτά της θάλασσας της κατεχόμενης Κερύνειας. Η ρουμανική εταιρεία συνεργάζεται με την τουρκική TPAO και η πλατφόρμα αναμένεται, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τα κατεχόμενα, να αρχίσει εργασίες εντός των προσεχών ημερών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται τι ακριβώς θα κάνει. Σημειώνεται ότι η TPAO είχε εκμισθώσει την ίδια πλατφόρμα τον περασμένο Απρίλιο για τη διεξαγωγή γεωτρήσεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η ταυτόχρονη αποστολή της «GSP» και του Barbaros Hayrettin Pasa δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία, ενώ όπως τονίζεται από αρμόδιες πηγές, η Τουρκία παρουσιάζεται έτοιμη να προχωρήσει με τις έρευνες.

Μήνυμα Λευκωσίας προς Άγκυρα για τις προκλήσεις

Η Λευκωσία αντέδρασε αμέσως μετά την έκδοση από την Τουρκία έκδοσης Αγγελίας προς Ναυτιλλομένους, της 22ας Νοεμβρίου 2013, με την οποία δέσμευσε παράνομα θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνουν τμήμα των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλησίον των ακτών της Καρπασίας και του κόλπου της Αμμοχώστου, και τμήμα της παρακείμενης κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του σημειώνει πως η Κυπριακή Κυβέρνηση εξέδωσε αμέσως Αγγελία με την οποία τονίζει ότι μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία δύναται να δεσμεύει περιοχές εντός της κυπριακής Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης (που περιλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα) και της ΑΟΖ της. Η δέσμευση από πλευράς της Άγκυρας, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών, έγινε με δεδηλωμένο σκοπό τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayrettin Pasa, από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2013.

Το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζεται σε ανακοίνωση,  παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις και δραστηριότητες και προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για καταγγελία των νέων παραβιάσεων της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θάλασσές της από την Τουρκία. Ταυτόχρονα, τονίζει, μελετά κι άλλους τρόπους για να μεταφερθεί στην Άγκυρα το μήνυμα ότι δεν της συμφέρει να συνεχίζει να υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και να παραβιάζει σαφείς νομικές της υποχρεώσεις έναντι όλων των μελών της διεθνούς κοινότητας.

Παρά την τουρκική παραβατική συμπεριφορά, συνεχίζει το ΥΠΕΞ, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει απερίσπαστη τις δραστηριότητές της για εντοπισμό, εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θάλασσές της, μέσω αδειοδοτημένων από αυτήν φορέων, ενεργώντας πάντα σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και την εσωτερική της νομοθεσία.