28 Νοεμβρίου 2013

Σε πτώση το αίσθημα του ρωσικού πατριωτισμού επί διακυβέρνησης Πούτιν

Σε πτώση το αίσθημα του ρωσικού πατριωτισμού επί διακυβέρνησης ΠούτινThe Moscow News Πτώση κατά 8% έχει σημειωθεί τα τελευταία 13 χρόνια, δηλαδή από τότε που ο Πούτιν ανέλαβε την εξουσία, στο ποσοστό των Ρώσων που δηλώνουν πατριώτες, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο Κέντρο Ερευνών Λεβάντα και η οποία δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη.
Στο 69% έχει πέσει το ποσοστό των ρώσων πολιτών που δηλώνουν φανερά πατριώτες από το 77% που ήταν το έτος 2000.
Η έρευνα αποτύπωσε επίσης και μια σοβαρή αλλαγή στο τι ορίζουν οι Ρώσοι ως πατριωτισμό μετά την αλλαγή του αιώνα.

Το 2013 το 21% των Ρώσων δήλωνε ότι αντιλαμβάνεται τον πατριωτισμό ως «προσπάθεια ή ενεργή δράση για το καλό της χώρας» ενώ το 2000 το ποσοστό αυτό άγγιζε το 35%.Παράλληλα, το ποσοστό των Ρώσων που ορίζουν τον πατριωτισμό ως «αγάπη για τη χώρα τους» έχει διατηρηθεί σταθερό σε ποσοστό λίγο κάτω του 60%.Έχει αυξηθεί, ωστόσο, το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι πατριωτισμός σημαίνει να θεωρείς το δικό σου έθνος καλύτερο από τα άλλα έθνη, φθάνοντας το 21% από το 17% που ήταν το 2000.

Η ιδέα της εθνικής ταυτότητας έχει καταστεί κεντρικός άξονας της διακυβέρνησης Πούτιν τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση παλεύει να διαμορφώσει μια σύγχρονη μετα-σοβιετική ιδεολογία, εν μέσω καταστολής των πολιτικών αντιφρονούντων και της ευρείας δημόσιας δυσαρέσκειας για τη διαφθορά αλλά και την απώλεια της παγκόσμιας επιρροής της Ρωσίας.Πέρυσι, ο Πούτιν διέταξε τη δημιουργία μιας Διεύθυνσης Κοινωνικού Έργου η οποία σύμφωνα με το Κρεμλίνο θα έχει στόχο της βελτίωση της πατριωτικής ανατροφής και την ενίσχυση των ηθικών και πνευματικών θεμελίων της ρωσικής κοινωνίας.

Το 42% από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση του Κέντρου Λεβάντα δήλωσαν ότι έχουν παρατηρήσει πως πολλά κυβερνητικά στελέχη μιλούν πλέον για την αύξηση του πατριωτισμού στη Ρωσία. Από την άλλη, όμως, μόνο το 24% των Ρώσων δηλώνουν που έχουν διαπιστώσει κάποια αύξηση των πατριωτικών αισθημάτων μεταξύ των πολιτών.Η έρευνα διεξήχθη από τις 25 έως τις 28 Οκτ. σε 45 ρωσικές περιφέρειες, σε δείγμα 1.600 ερωτηθέντων. Το περιθώριο λάθους δεν ξεπερνάει το 3,4%.
Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.themoscownews.com/russia.