28 Νοεμβρίου 2013

Σόρος: Πρέπει να δημιουργήσουμε μια εργατική τάξη από Ρομά- Να μορφώσουμε και να εντάξουμε τα παιδιά τους στην κοινωνία Πηγή: Σόρος: Πρέπει να δημιουργήσουμε μια εργατική τάξη από Ρομά- Να μορφώσουμε και να εντάξουμε τα παιδιά τους στην κοινωνία

Την ανάγκη να δημιουργηθεί μια νέα εργατική τάξη αποτελούμενη κατά βάση από τους Ρομά επισημαίνει ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, υποστηρίζοντας πως πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου «τα παιδιά των Ρομά να γίνουν παραγωγικά».
http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/imagecache/node_image660/soros-660_2_0.jpgΣε άρθρο του στο Project Syndicate, ο Σόρος αναφέρει πως «οι Ρομά αποτελούν πάνω από το 20% των νέων εντάξεων στην αγορά εργασίας στα νέα μέλη- κράτη της ΕΕ, ωστόσο οι συνθήκες διαβίωσης τους έχουν γίνει χειρότερες με την ένταξη τους. Σε ολόκληρη την Ευρώπη εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την ανεργία και την προοπτική μιας μακράς περιόδου οικονομικής στασιμότητας, ωστόσο καμία ομάδα δεν έχει χτυπηθεί χειρότερα από τους Ρομά».

Ειδικότερα για τους Ρομά, ο Σόρος αναφέρει πως υπάρχουν πάνω από 10 εκατομμύρια Ρομά στην Ευρώπη, κυρίως συγκεντρωμένοι στα Βαλκάνια και τα νέα μέλη της ΕΕ, κυρίως στη Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Σλοβακία και την Ουγγαρία. «Αυτό που είναι σοκαριστικό ωστόσο, είναι πως το επίπεδο ζωής τους έχει χειροτερέψει από όταν έγιναν πολίτες της ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή η πλειοψηφία της συμπεριφοράς των πληθυσμών εναντίον τους, έχει γίνει εχθρική σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από αυτή την παγίδα, είναι η επένδυση στην εκπαίδευσης, η οποία θα είχε ως κέρδος αρκετά κοινωνικά οφέλη.

Τα καλά νέα, είναι πως ξέρουμε πως να προετοιμάσουμε τα παιδιά των Ρομά για να γίνουν παραγωγικά μέλη της κοινωνίας. Τα ιδρύματα μου, είναι ενεργά στην εκπαίδευση των Ρομά για πάνω από 25 χρόνια. Σε αυτή την περίοδο, εμείς έχουμε εκπαιδεύσει ένα μικρό ποσοστό των Ρομά, ναι μεν διατηρούν την ταυτότητα τους, αλλά μπορούν να διαλύσουν τα εχθρικά στερεότυπα τα οποία έχουν γι' αυτούς όσοι αλληλεπιδρούν μαζί τους.

Για να σπάσουμε τα αρνητικά στερεότυπα, οι ανήλικοι Ρομά πρέπει να μορφωθούν έτσι ώστε να γιορτάζουν και να είναι υπερήφανοι για την καταγωγή τους. Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, οι Ρομά δεν μπορούν εύκολα να αναμειχθούν με την πλειοψηφία, ωστόσο η εχθρότητα σε βάρος τους παραμένει».

Ωστόσο σύμφωνα με τον Σόρος η μόρφωση από μόνη της δεν αρκεί, αλλά χρειάζεται και η εύρεση εργασίας για τους Ρομά, κάτι το οποίο μπορεί να λύσει ο ιδιωτικός τομέας.«Ας είμαστε ειλικρινείς», λέει ο μεγαλοεπενδυτής, «υπάρχει ένα πρόβλημα με τους Ρομά στην και γίνεται ακόμη χειρότερα. Αλλά τόσο το πρόβλημα όσο και η ολοένα και το ότι έχει χειροτερέψει, αντανακλούν έναν τοξικό συνδυασμό μιας εχθρότητας με βαθιές ρίζες και ενός επίμονου αρνητισμού».

Πηγή:  iefimerida.gr