28 Νοεμβρίου 2013

Στρατηγική έντασης και... σύγχυσης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Κωβαίος ΑγγελοςΤα μπρος-πίσω στην τροπολογία για τα φάρμακα, η σύγκρουση για τον Σκαραμαγκά και οι μουμούρες στην Κουμουνδούρου
Στρατηγική έντασης και... σύγχυσης από τον ΣΥΡΙΖΑ
Στρατηγική έντασης με... αστερίσκους και ακροβατικούς ελιγμούς, η οποία όμως προξενεί σύγχυση ακόμη και στις τάξεις των στελεχών του, επιχειρεί να καταστρώσει και να υπηρετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας μια πρόγευση για το κλίμα μέσα στο οποίο η χώρα θα οδηγηθεί στις (προγραμματισμένες) κάλπες των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.
Αντιπροσωπευτική της τακτικής που επιχειρεί να ακολουθήσει η Κουμουνδούρου ήταν η στάση του κόμματος στην τροπολογία για τις τιμές των φαρμάκων, την οποία επέλεξε ως μέτωπο αντιπαράθεσης και σφοδρής σύγκρουσης με την κυβέρνηση, χωρίς όμως να κατορθώσει να δώσει  επαρκή και πειστική απάντηση για την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει έστω και με επιφυλάξεις στη μείωση των τιμών των φαρμάκων που επιχειρεί να προωθήσει το υπουργείο Υγείας.
Ντρίμπλα και αιφνιδιασμός
Χαρακτηριστικό στοιχείο της προβληματικής τακτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η διαδικασία που οδήγησε στην επεισοδιακή ψηφοφορία της Τετάρτης, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε εν τέλει αιφνιδιασμένος από μια κοινοβουλευτική «ντρίμπλα» του υπουργείου Υγείας, το οποίο έφερε την επίμαχη τροπολογία προς ψήφιση σε ένα «πακέτο» με πέντε άρθρα, αφαιρώντας έτσι από την αξιωματική αντιπολίτευση τη δυνατότητα να εκδηλώσει την επιλεκτική της διαφωνία στην πρόταση του υπουργείου.

Είχε προηγηθεί μία ημέρα νωρίτερα συνέντευξη Τύπου κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον ίδιο τον κ. Αλ. Τσίπρα, στην οποία παρά ταύτα δεν κατέστη δυνατή η αποσαφήνιση της θέσης του κόμματος και των λόγων για τους οποίους αντέδρασε με τόση σφοδρότητα στην τροπολογία για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων.Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα ανέφεραν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν γνώση των θεμάτων στον χώρο της Υγείας και τα οποία σημείωναν μεταξύ των άλλων: «Το είπαμε (σ.σ.: απευθυνόμενοι στην ηγεσία) ότι τέτοιες κινήσεις θέλουν καλύτερη μελέτη και προετοιμασία», καθώς και ότι «επικοινωνιακά δεν καταφέραμε να κερδίσουμε τίποτε από όλα αυτά».

Εξίσου χαρακτηριστική ήταν δε η μετάπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από τις σφοδρές κατηγορίες κατά του υπουργού Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη, σε μια μετριοπαθέστερη πρόταση για διαβούλευση επί της τροπολογίας και εν τέλει σε μια «άσφαιρη» απόπειρα να εμφανιστεί ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, μέσω της ψήφισης τεσσάρων άρθρων της τροπολογίας, πλην του επίμαχου για τα φάρμακα, κάτι που δεν προβλέπεται από την κοινοβουλευτική διαδικασία.Κατόπιν όλων αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες για εξυπηρέτηση συμφερόντων και συγκεκριμένων βιομηχανιών του κλάδου φαρμάκου, τις οποίες επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες να αποκρούσει, ευρισκόμενος εν τέλει σε αμυντική θέση.

Η Εξεταστική για τον Σκαραμαγκά
Το μέτωπο που έκλεισε με την έγκριση της τροπολογίας για το φάρμακο αναμένεται ότι θα αναζωπυρωθεί με αφορμή τη συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η σύγκρουση σε αυτό το πεδίο αναμένεται πως θα εκδηλωθεί μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος δεχόμενος κατηγορίες για εμπλοκή του σε σκάνδαλο έχει προϊδεάσει ότι θα παρουσιάσει τη δική του εκδοχή της υπόθεσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ «κατηγορούμενο» για σχέσεις με συγκεκριμένα συμφέροντα, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί κατά την πρόσφατη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν όψει της συζήτησης αυτής, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ήδη προ ενός τετελεσμένου, καθώς η ΔΗΜΑΡ και η Συμμαχία για τη Νέα Ελλάδα του κ. Α. Λοβέρδου έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα καταψηφίσουν την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όπως και η ΝΔ και το ΠαΣοΚ. Με βάση αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία θα κληθεί να υπερασπιστεί μια επιλογή που κατά πολλούς εξυπηρετεί μόνο τη δημιουργία εντυπώσεων, αφήνοντας σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις κατά μέρος και τις αντιμνημονιακές του προτεραιότητες...