28 Νοεμβρίου 2013

Η Άγκυρα αναζητεί αντικαταστάτη του Έρογλου Φαίνεται να προκρίνεται η «πρόεδρος της Βουλής» Σιμπέλ Σίμπέρ

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
tου Νίκου Στέλγια
Η επίσκεψη της «προέδρου της βουλής» Σιμπέλ Σιμπέρ στην Άγκυρα έχει αποτελέσει αφορμή για να κυκλοφορήσει μια νέα πληροφορία στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σύμφωνα με αυτούς τους κύκλους, δυο χρόνια πριν τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της τ/κ κοινότητας, η Άγκυρα έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για την αναδιαμόρφωση του τουρκοκυπριακού πολιτικού σκηνικού.

Από τα μέσα αυτής της εβδομάδας, η κ. Σιμπέρ βρίσκεται στην τουρκική πρωτεύουσα και πραγματοποιεί μια σειρά σημαντικών συναντήσεων. Στην Άγκυρα, η κ. Σιμπέρ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αμπντουλλάχ Γκιουλ, τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιο υπουργό για θέματα Τουρκοκυπρίων, Μπεσίρ Αταλάϊ καθώς και τον Πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ.

Η συνάντηση του κ. Ερντογάν με την κ. Σιμπέρ έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του τουρκοκυπριακού τύπου. Μέχρι σήμερα, ο κ. Ερντογάν δεν έχει συγχαρεί τον Οζκάν Γιοργκαντίζογλου για την εκλογή του στο «αξίωμα του πρωθυπουργού». Παρόλα αυτά, η τουρκική πρωθυπουργία απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη της κ. Σιμπέρ.

Σύμφωνα με τους τ/κ δημοσιογραφικού κύκλους αυτή η εξέλιξη μιλά από μόνη της. Πηγές της www.kathimerini.com.cy από την τ/κ κοινότητα αναφέρουν ότι από την σκοπιά της Άγκυρας, στις «προεδρικές εκλογές» του 2014 η ενδεχόμενη υποψηφιότητα της κ. Σιμπέρ μπορεί να αναπτερώσει τις ελπίδες της Άγκυρας για μια ανασυγκρότηση του τ/κ πολιτικού σκηνικού.«Ο Έρογλου έχει δυσαρεστήσει την Άγκυρα. Η επανεκλογή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν είναι δεδομένη. Αυτή την περίοδο, ο ίδιος αδυνατεί να πείσει ακόμη και την δική του εκλογική βάση. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η κ. Σιμπέρ θα μπορούσε να κάνει την διαφορά», τονίζει χαρακτηριστικά μια τ/κ πηγή.