28 Νοεμβρίου 2013

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ, ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Ολοταχώς προς την γενοκτονία

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη- Στο απόλυτο χάος βυθίζεται η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπως προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γιαν Ελιασον. Ο αξιωματούχος απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να αποστείλει άμεσα ειρηνευτική δύναμη κυανοκράνων στην περιοχή για να αποτραπεί ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης. Την ίδια ώρα Γάλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι προειδοποιούν σε έντονο ύφος ότι ο κύκλος της βίας μεταξύ της μουσουλμανικής μειονότητας και της χριστιανικής πλειοψηφίας μπορεί να εξελιχθεί σε γενοκτονία.


Ως γνωστόν, οι αντάρτες της ισλαμιστικής αντάρτικης οργάνωσης SELEKA έχουν ανατρέψει εδώ και έξι μήνες τον πρόεδρο της χώρας Μποζίζε και ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Η Γαλλία έχει αναπτύξει ήδη 400 στρατιώτες της στην παλιά της αποικία, οι οποίοι έχουν αποστολή να προστατεύουν τους Γάλλους πολίτες, ενώ ο υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε χθες ότι το Παρίσι στέλνει τα προσεχή 24ωρα άλλους 1.000 άνδρες. Την ερχόμενη εβδομάδα πάντως το Σ.Α. του ΟΗΕ αναμένεται να υιοθετήσει ψήφισμα το οποίο θα επιτρέπει την ανάπτυξη 1.100 επιπλέον στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης για να βοηθήσουν τους 2.500 που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην ταραγμένη χώρα.

Η SELEKA, η οποία αριθμεί περί τους 20.000 άνδρες, συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 2013. Δεν είναι πάντως ένα αμιγώς ισλαμιστικό αντάρτικο κίνημα. Αποτελεί ένα συνονθύλευμα ισλαμιστών από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το γειτονικό Τσαντ και το Σουδάν, μισθοφόρους, αλλά και εκατοντάδες τυχοδιώκτες και κακοποιούς, οι οποίοι μοναδικό σκοπό έχουν το πλιάτσικο, τους βιασμούς και τους φόνους. Αν και δεν διαθέτουν σύγχρονο οπλισμό, υπερτερούν των κυβερνητικών δυνάμεων οι οποίες έχουν αποδειχθεί απολύτως ανίκανες να προστατέψουν τον άμαχο πληθυσμό από τις σφαγές και τις κτηνωδίες.

Κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, καθώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για δημοσιογράφους και μέλη ΜΚΟ να μεταβούν στις περιοχές όπου εκδηλώνονται οι επιθέσεις των ισλαμιστών ανταρτών. Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες του BBC, στις περιοχές όπου βρίσκονται περίπου 300 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπάνγκουι πολλές εκατοντάδες άνθρωποι -μεταξύ των οποίων και γυναικόπαιδα- σφαγιάστηκαν το πρώτοι δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα το 1/10 του πληθυσμού της αφρικανικής χώρας, περίπου 460.000 άνθρωποι, έχουν πάρει τον σκληρό δρόμο της προσφυγιάς, ενώ τουλάχιστον ένα εκατομμύριο αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Και σαν να μην έφταναν αυτά τα βάσανα, ο Γιαν Ελιασον ανακοίνωσε ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται και σημαντική αύξηση της σεξουαλικής βίας, των βασανιστηρίων και φυσικά των εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες. Πάντως ο Πίτερ Μπούκαρτ, στέλεχος της Human Rights Watch κι ένας από τους ελάχιστους Δυτικούς που έχουν επισκεφθεί τις περιοχές των σφαγών, τόνισε χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ του που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Foreign Policy ότι στη χώρα αυτή «οι άνθρωποι ζουν και πεθαίνουν σαν τα ζώα»…