02 Νοεμβρίου 2013

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πρώτη δοκιμασία για το HDP

Mιά σημαντική παράμετρο της ίδρυσης του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP) (Ο... Αλλάχ και η τακτική που ακολουθεί ο Ερντογάν!)    καταγράφεται σε δημοσίευμα του ιστότοπου  Almonitor.com .
http://i.radikal.com.tr/480x325/2013/08/09/fft64_mf1587347.JpegO Συνασπισμός  των σοσιαλιστικών και αριστερών σχημάτων  με το φιλοκουρδικό κόμμα  Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) διασφαλίζει μέσω του πλουραλισμού του μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στα κοινωνικά στρώματα και κατά συνέπεια εγγυάται με βάση τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών και μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο Τουρκικό Κοινοβούλιο αλλά και καλύτερα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές .Υπάρχουν όμως και μια σειρά από μειονεκτήματα. Ως πρώτο αναφέρεται η επιρροή του Κούρδου Ηγέτη Οτζαλάν στο νέο σχήμα μέσω προσώπων που συνδέονται στενά μαζί του , αναφέρονται χαρακτηριστικά τα ονόματα (Σεμπαχάτ Τουντζέλ καιν Ερτουγρούλ Κιουρκτσιού).
Ως δεύτερο  πως το γεγονός της τουρκικής αριστεράς μόνο το εμποδίζει να έχει πρόσβαση στην πλειοψηφία του Κουρδικού λαού.Να σημειωθεί ότι στις τελευταίες εκλογές  το κυβερνών  Κόμμα  Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις νοτιοανατολικές επαρχίες έλαβε το 1/3 των ψήφων. Η συμμετοχή της τουρκικής αριστεράς εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει προβλήματα στην προσέγγιση των Μουσουλμάνων της Τουρκίας και των Κούρδων Ισλαμιστών.Αξιο επισήμανσης πώς το Κουρδικό ισλαμιστικό κίνημα εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική σε όλη την ευρύτερη περιοχή που κατοικούν Κούρδοι. 

http://www.al-monitor.com/files/live/sites/almonitor/files/contributed/jnt_news_akp-istanbul-threatened-city/RTR15DJW.jpg?t=thumbnail_578
Ως τελευταίος σκόπελος αναφέρεται η στάση που θα ακολουθήσει το  Δημοκρατικό  Λαϊκό  Κόμμα (HDP) στην εκλογή δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη.Η Εκλογική δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη επηρεάζει σημαντικά τις βουλευτικές εκλογές.Με τα σημερινά προγνωστικά , ο φερόμενος υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP)   Mustafa Sarigul  λαμβάνει το 47% με  τον σημερινό δήμαρχο , Καντίρ Τοπμπάς ο οποίος πρόσκειται στο κυβερνών Κόμμα να καρπούται τα τεκταινόμενα στο πάρκο Γκεζί και να λαμβάνει ποσοστό 43%.Το Δημοκρατικό  Λαϊκό  Κόμμα (HDP)  φέρεται να επιλέγει ως υποψήφιο τον Sirri Süreyya Önder  ο οποίος είναι βουλευτής του Φιλοκουρδικού Κόμματος BDP , παλαιότερα σκηνοθέτης  ηθοποιός, σεναριογράφος, και αρθρογράφος  στην Τουρκική εφημερίδα Radikal και ο οποίος στις πρόσφατες διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί συμμετείχε ενεργά και μάλιστα είχε τραυματιστεί  κατά συνέπεια  απολαμβάνει σημαντικής δημοτικότητας  στην Κωνσταντινούπολη.

Ομως  ορισμένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητα Onder θα μείωνε δραματικά τις πιθανότητες Sarigul να κερδίσει τις εκλογές ,κάτι τέτοιο φυσιολογικά θα προκαλέσει αντιδράσεις. Φυσικά υπάρχουν και παρατηρητές που θεωρούν πως ο  Onder θα  προκαλέσει μεγαλύτερη εκλογή φθορά στον κυβερνητικό υποψήφιο εξαιτίας  των τεκταινόμενων στο πάρκο Γκεζί Είναι φανερό πώς 
 η στρατηγική του  HDP κατά τις δημοτικές εκλογές θα έχει  σοβαρές επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο. και θα επηρεάσει την μετέπειτα εκλογική του πορεία.

Μια προσωπική επισήμανση
Πέραν της διελκυστίνδας Οτζαλάν-Μπαρζανί με τα όσα έχει παράγει η κίνηση αυτή του Κούρδου Ηγέτη αναφορικά με την ίδρυση του νέου Κόμματος μπορεί να εμηνευτεί ως μια προσπάθεια να διεκδικηθούν οι  ψήφους των Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη, και να επιτευχθεί η συσπείρωση των Αλεβιτών, των Αράβων, των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των ελληνόφωνων του Πόντου, των Λαζών, των Βοσνίων, των Αλβανών, των Πομάκων, των Κιρκασίων και λοιπών φυλών του Καυκάσου, αλλά και των Κούρδων που ζουν δυτικά του Ευφράτη ποταμού, ως υποστηρίζει ο κος Καλεντερίδης μπορεί να ερμηνευτεί όμως και ως μια προσπάθεια ποδογέτησης τάσεων εντός του ΠΚΚ  οι φέρονται να επιθυμούν είτε να κατέλθουν ι αυτόνομα στην πολιτική ζωή είτε να συνεχίσουν τον πόλεμο κατά του τουρκικού καθεστώς