02 Νοεμβρίου 2013

Μπροστά σε δίλημμα οι Σέρβοι του Κοσόβου

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2008/02/25/kosmain.jpgΚρίσιμες για την ευρωπαϊκή προοπτική Βελιγραδίου και Πρίστινας είναι οι δημοτικές εκλογές που διεξάγονται αύριο στο Κόσοβο, για πρώτη φορά σε όλους τους δήμους. Βασικό διακύβευμα είναι όχι μόνο η ομαλή διεγαγωγή τους αλλά και η μεγάλη συμμετοχή των Σέρβων του βορείου Κοσόβου που ανέκαθεν απέρριπταν την εξουσία της Πρίστινας.Η Ευρωπαϊκή Ενωση βλέπει τις εκλογές ως τεστ για τη βούληση των δύο πλευρών να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και κατά συνέπεια για τη μελλοντική ευρωπαϊκή τους πορεία. Η διαδικασία της εξομάλυνσης, όπως ορίστηκε από τη διμερή συμφωνία των Βρυξελλών υπό την αιγίδα της Ε.Ε., προσκρούει στις αντιδράσεις των εθνικιστών και στα δύο στρατόπεδα.

Το Βελιγράδι, που ελπίζει να λάβει προσεχώς ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ενωση, παρότρυνε σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τους 40.000 Σέρβους του βορείου Κοσόβου να προσέλθουν στις κάλπες. Οπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, το δίλημμα για τους Σέρβους της περιοχής είναι ότι παίρνοντας μέρος στις εκλογές αναγνωρίζουν ντε φάκτο τους κοσοβαρικούς θεσμούς.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετέβη χθες στο Κόσοβο καλώντας τους να δείξουν υπευθυνότητα και τονίζοντας ότι η επιτυχία της εκλογικής διαδικασίας θα επιτρέψει «μια διεθνή επικύρωση της Ενωσης σερβικών δήμων του Κοσόβου».Ιδιαίτερη έμφαση στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών δίνουν Ε.Ε. και ΗΠΑ, ενώ μια 99μελής αποστολή παρατηρητών της Ε.Ε. έχει αναπτυχθεί σε ολόκληρο το Κόσοβο για την επίβλεψη της διαδικασίας.
(ΠΗΓΕΣ: AFP-ΑΠΕ)