02 Νοεμβρίου 2013

«Καταστροφική μια κατάθεση Σνόουντεν»

Η πρόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν να έλθει στη Γερμανία και να καταθέσει για την υπόθεση των υποκλοπών της NSA προκαλεί ανησυχίες. Το ενδεχόμενο αυτό χαρακτηρίζουν «εφιαλτικό» κάποιοι ειδικοί.
«Θα συνιστούσε καταστροφή για τις αμερικανογερμανικές σχέσεις, εάν ο Σνόουντεν μετέβαινε στη Γερμανία για να καταθέσει δημοσίως ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου», εκτιμά ο Στέφεν Ζάμπο από το Ινστιτούτο German Marshall Fund.
Όπως εξηγεί ο αμερικανός επιστήμονας, οι αμερικανογερμανικές σχέσεις δεν βρίσκονται σε καλό σημείο. «Το σπιράλ έχει καθοδική πορεία και κάποιος θα πρέπει να το σταματήσει».

«Οι σχέσεις είναι χειρότερες και από την εποχή του πολέμου στο Ιράκ»
Οι σχέσεις είναι χειρότερες και από την εποχή του πολέμου στο Ιράκ, υποστηρίζει ο Στέφεν Ζάμπο
Οι σχέσεις είναι χειρότερες και από την εποχή του πολέμου στο Ιράκ, υποστηρίζει ο Στέφεν Ζάμπο
Εάν ο Σνόουντεν «έλθει με επίσημη ευλογία στη Γερμανία, αυτό θα οδηγούσε σε κλιμάκωση της κατάστασης», εξηγεί ο Στέφεν Ζάμπο και προσθέτει: «Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στο πιο χαμηλό σημείο. Οι σχέσεις είναι χειρότερες και από την εποχή του πολέμου στο Ιράκ. Έχουμε διαφορές σε θεμελιώδη ζητήματα όπως είναι η εμπιστοσύνη. Και έχουμε διαφορές και στο πεδίο του οικονομικού ανταγωνισμού».

Η συνάντηση του γερμανού βουλευτή των Πρασίνων με τον Έντουαρντ Σνοόουντεν στη Μόσχα, κατά την οποία ο πρώην συνεργάτης της NSA εξέφρασε την επιθυμία να καταθέσει ενώπιον των γερμανικών αρχών, απασχόλησε και τα αμερικανικά ΜΜΕ. Η πρώτη τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά χαιρέτισε την πρόθεση του Σνόουντεν να καταθέσει, άφησε άφωνη την Ουάσιγκτον. Και αυτό μολονότι οι ειδικοί θεωρούν εντελώς απίθανο το ενδεχόμενο να έλθει στη Γερμανία ο πρώην πράκτορας.
 
«Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη»
Τζάκσον Τζέινς: Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πλήγμα στο πρόσωπο των Αμερικανών
Τζάκσον Τζέινς: Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πλήγμα στο πρόσωπο των Αμερικανών
Επισήμως, η αμερικανική κυβέρνηση αποφεύγει να σχολιάσει την πρωτοβουλία του γερμανού βουλευτή και την πρώτη θετική αντίδραση του Βερολίνου. Η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Κέιτλιν Χάιντεν προτίμησε να υπενθυμίζει ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν διώκεται ποινικά στις ΗΠΑ. Η Χάιντεν απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν η Ουάσιγκτον επιμείνει στο αίτημα έκδοσης του σε περίπτωση που ο 30χρονος έλθει στη Γερμανία.

Όπως παρατηρεί ο διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Συγκριτικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο John Hopkins, Τζάκσον Τζέινς: «Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πλήγμα στο πρόσωπο των Αμερικανών. Αναμφίβολα. Θα είναι όπως στην περίπτωση της Μόσχας, η οποία κράτησε στο έδαφός της τον Σνόουντεν. Και το μήνυμα θα ήταν: „Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη“».
Gero Schließ/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Διευθυντής NSA: Αμερικανοί διπλωμάτες ζητούν να κατασκοπεύουμε ξένους ηγέτες

Απάντηση σε ερώτηση γερουσιαστή του Μέριλαντ
Διευθυντής NSA: Αμερικανοί διπλωμάτες ζητούν να κατασκοπεύουμε ξένους ηγέτες
«Οποιος πρεσβευτής διόριζόταν σε μια ξένη χώρα, μας πίεζε να παρακολουθούμε την ηγεσία της» είπε ο διευθυντής της NSA, στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ



Ο διευθυντής της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ ισχυρίστηκε πως οι ίδιοι οι Αμερικανοί διπλωμάτες ζητούν φορτικά από την NSA να κατασκοπεύει ξένους ηγέτες.Σε ερώτηση του γερουσιαστή απ' το Μέριλαντ και τέως πρέσβη Τζέιμς Ροσαπέπε «για ποιο λόγο γίνονταν τελικά οι παρακολουθήσεις αυτές;», ο στρατηγός Αλεξάντερ ήταν σαφής: «η υπηρεσία μας συνέλεγε πληροφορίες για ξένους ηγέτες κατόπιν αίτησης των ίδιων των Αμερικανών πρεσβευτών. Οι πρεσβευτές ήθελαν να μάθουν τις «προθέσεις» του κάθε αρχηγού κράτους όταν έπιαναν δουλειά στην πρεσβεία της εκάστοτε χώρας»

Κληθείς να σχολιάσει αν αυτό είναι κάτι που πρέπει να συμβαίνει σε ενα ευνομούμενο δημοκρατικό καθεστώς, ο στρατηγός απάντησε «όχι». Προ ημερών, μιλώντας ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, ο ίδιος είχε αντικρούσει τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ σχετικά με τις παρακολουθήσεις πολιτών ξένων κρατών υποστηρίζοντας ότι «οι ισχυρισμοί Γάλλων, Ισπανών και Ιταλών δημοσιογράφων ότι η NSA παρακολουθούσε εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις είναι εντελώς ψευδείς, διότι τα δεδομένα συλλέγονταν και παρέχονταν στη NSA από ξένους εταίρους».