02 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ: «ΝΑΙ» ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ Μπόνους, το αναλογικόν

Κατ' αρχάς θετικά εμφανίστηκε να αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση της ΔΗΜΑΡ για καθιέρωση απλής αναλογικής, διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις. Η πρόταση νόμου για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών έγινε χθες διά στόματος του Φ. Κουβέλη, ο οποίος διαπίστωσε πως οι σημερινές πολιτικές συνθήκες έχουν αφαιρέσει κάθε επιχείρημα για τη διατήρηση του υπάρχοντος εκλογικού νόμου.Η πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, επικεντρώνεται μεν στην κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών, αποφεύγει όμως τις «τεχνικές λεπτομέρειες» της κατάργησής του. Σε αυτό «επιφυλάσσεται» και ο ΣΥΡΙΖΑ (φωτ. ΑΠΕ) Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι η σημερινή «πολιτική πραγματικότητα» βρίσκεται μακριά από τη λογική του «παραδοσιακού δικομματισμού», χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα του εκλογικού σώματος και «συνεχή αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων».

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ απαιτείται μια γνήσια καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων, με βάση την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου, που θα προσδώσει μια νέα δημοκρατική νομιμοποίηση στο πολιτικό σύστημα. Αλλά και θα οδηγήσει σε προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες για την υπέρβαση της κρίσης.

Η κατάργηση των «50»
Η πρόταση νόμου, όπως έγραφε χθες η «Ε», επικεντρώνεται στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, αποφεύγοντας «τεχνικές λεπτομέρειες» (π.χ. κατάτμηση περιφερειών, μονοεδρικές), προκειμένου να επιτύχει ευρύτερες συγκλίσεις με όλα τα «κόμματα του δημοκρατικού τόξου».
Ο Π. Σκουρλέτης δήλωσε το απόγευμα στο περιστύλιο της Βουλής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν αναφέρεται σε απλή αναλογική εννοεί μια άδολη αναλογική, μακριά από σχεδιασμούς που υπηρετούν σκοπιμότητες. Ωστόσο, ο ίδιος, όταν νωρίτερα ρωτήθηκε («Σκάι»), απέφυγε να πάρει μια ξεκάθαρη θέση για την πρόταση Κουβέλη, παραπέμποντας σε αυτή που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε δε ότι η απλή αναλογική θα πρέπει να παγιωθεί μέσω συνταγματικής ρύθμισης, κάτι που πολύ απέχει από την πρόταση για αλλαγή νόμου της ΔΗΜΑΡ.

ΣΥΡΙΖΑ περί «βεντάλιας»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε να μελετήσει την πρόταση της ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας ότι απλή αναλογική δεν σημαίνει μόνο κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. «Μιλάμε για μια συνολική μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος», σημείωσε, ανοίγοντας τη «βεντάλια». Σε ερώτηση εάν στον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν χρήσιμες οι 50 έδρες για να κυβερνήσει σε περίπτωση που έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές, απάντησε με σαφήνεια: «Μεμονωμένες αλλαγές στον εκλογικό νόμο δεν τις βλέπουμε σκόπιμες». Θέση που απέχει από αυτή που εξέφρασε προχθές ο Μ. Γλέζος, που μίλησε σαφώς για απόρριψη του μπόνους.Αλλά και ο Δ. Παπαδημούλης απέφυγε να πάρει θέση ειδικά για την κατάργηση του μπόνους. «Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η υιοθέτηση της απλής αναλογικής αποτελούν πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ», είπε («Βήμα FM»).Διαφορετικά τοποθετήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τατσόπουλος, που εξέφρασε προσωπική άποψη: «Αν έρθει στη Βουλή οποιαδήποτε πρόταση, θα την καταψηφίσω. Απλή και άδολη αναλογική; Να πάμε στο 50%; Αυτή δεν νομίζω ότι τη συζητάει κανένας, εκτός από τον Μανώλη Γλέζο. Δεν τη συζητάει κανένας στα μεγάλα κόμματα».