02 Νοεμβρίου 2013

Τουρκία-Συρία: Το τείχος της οργής

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2013/11/1/1383317853313/Syrian-refugees-crossing--009.jpg
Βίαια τροπή έλαβε η διαδήλωση Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για την κατασκευή τείχους σε ένα τμήμα της μεθορίου με τη Συρία.
Με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων οι δυνάμεις καταστολής επιχείρησαν να διασπάσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι το έργο αποσκοπεί στην προστασία της χώρας, από την επέκταση της συριακής σύγκρουσης.Στα σύνορα των δύο χωρών διαμένουν κυρίως Κούρδοι. Για εκείνους το τείχος έχει στόχο τον διαχωρισμό της κουρδικής κοινότητας στην περιοχή.
Για αυτό τον λόγο η δήμαρχος της πόλης Νουσαϊμπίν βρίσκεται σε απεργία πείνας.

«Η δημιουργία του τείχους εδώ ουσιαστικά χωρίζει στα δύο τον κουρδικό λαό. Ξέρουμε ποιος καλλιεργεί τον διχασμό. Εμείς οι πολίτες της Νουσαϊμπίν δεν πρόκειται να το δεχθούμε. Θα αντιδράσουμε απέναντι σε κάθε τέτοια απόπειρα. Η δήμαρχος δεν είναι μόνη της σε αυτό. Θα την υπστηρίξουμε», δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής.

«Το έχουμε ξαναπεί πρόκειται για το τείχος της ντροπής. Τέτοιου είδους τείχη έχουν πλέον καταρρεύσει σε όλο τον κόσμο, ακόμα και αν αυτό πήρε κάποιο χρόνο. Θα αγωνιστούμε για να μην χτιστεί αυτό το τείχος. Δεν πρόκειται για ένα έργο που στόχο έχει απλά την προστασία των συνόρων. Η επιδίωξη τους είναι ο διαχωρισμός του κουρδικού πληθυσμού. Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η κατασκευαστική διαδικασία», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας.

Περίπου 500.000 πρόσφυγες από τη Συρία έχουν βρει καταφύγιο στη γειτονική Τουρκία. Την πολιτική των «ανοιχτών πυλών» για τους πρόσφυγες όμως, εκμεταλλεύονται συχνά ομάδες ενόπλων. Το γεγονός εγείρει ζητήματα ασφαλείας για τη χώρα.