02 Νοεμβρίου 2013

Πακιστάν: «Δεν θα αφήσουμε τις διαπραγματεύσεις να ξεψυχήσουν»

Διαβεβαιώσεις ότι ο θάνατος του αρχηγού των πακιστανών Ταλιμπάν Χαμιμουλάχ Μεχσούντ από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους δεν πρόκειται να θέσει εν αμφιβόλω τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ισλαμιστών και της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ έδωσε ο πακιστανός υπουργός Πληροφόρησης (Τύπου) Περβέζ Ρασίντ..«Μπορούμε κάλλιστα να πούμε πως αυτή τη φορά, η επίθεση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους στόχευε τις διαπραγματεύσεις, όμως εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε τις διαπραγματεύσεις να ξεψυχήσουν», δήλωσε ο κ. Ρασίντ στους δημοσιογράφους.

«Ο πόλεμος άλλο αποτέλεσμα δεν έχει παρά να συδαυλίζει τη φωτιά, η κυβέρνησή μας όμως θέλει να ρίξει νερό σε αυτή τη φωτιά και τον πόλεμο» και για τον λόγο αυτό διάκειται πάντοτε ευνοϊκά σε όποιον διάλογο με τους Ταλιμπάν, πρόσθεσε.Η επίθεση κατά του επικεφαλής των Ταλιμπάν στη ζώνη των φυλών στο Βόρειο Ουαζιριστάν σημειώθηκε τη στιγμή που η πακιστανική κυβέρνηση ετοιμαζόταν να αποστείλει κλιμάκιό της με την ελπίδα να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους στασιαστές.Πολιτικοί αναλυτές και προσωπικότητες στο Πακιστάν κατηγόρησαν τις ΗΠΑ πως επιδιώκουν να «σαμποτάρουν» τον διάλογο αυτό, ενώ η κυβέρνηση καταδίκασε το χτύπημα, χαρακτηρίζοντάς το ως «αντιπαραγωγικό» και ως πλήγμα κατά της εθνικής της κυριαρχίας.

Επελέγη ο νέος επικεφαλής των πακιστανών ταλιμπάν

Εν τω μεταξύ, οι πακιστανοί ταλιμπάν επέλεξαν τον αντικαταστάτη του Χακιμουλάχ Μεχσούντ. Πρόκειται για τον μέχρι στιγμής νούμερο δύο του κινήματος Χαν Σάιντ, γνωστό και ως Σάτζνα, όπως ανακοίνωσαν διοικητές των ανταρτών και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. http://www.naftemporiki.gr/fu/p/724036/638/399/0x00000000008077b1/2/neos-arxigos-talimpan-xan-saint.jpg Ο Σάιντ φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της επίθεσης εναντίον μιας φυλακής στο βορειοδυτικό Πακιστάν που οδήγησε στην απόδραση 400 κρατούμενων το 2012 και της επίθεσης εναντίον μιας αεροπορικής βάσης του πακιστανικού στρατού την ίδια χρονιά.
Εξάλλου ο Σάιντ ήταν στενός συνεργάτης του ιδρυτή και πρώην επικεφαλής των πακιστανών Ταλιμπάν Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, που σκοτώθηκε επίσης από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ το 2009.Ο νέος διοικητής των πακιστανών Ταλιμπάν κατάγεται από την περιοχή Λάνταχ του Νότιου Ουαζιριστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.
Το Κίνημα των πακιστανών Ταλιμπάν είναι μια οργάνωση-ομπρέλα ένοπλων οργανώσεων που ιδρύθηκε το 2007 και είναι χωριστή από τους Αφγανούς Ταλιμπάν, αλλά διατηρεί στενή συμμαχική σχέση μαζί τους.Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ.Πρακτορείο