08 Αυγούστου 2013

Ζητούν εφαρμογή της Γ΄ Βιένης

Μπορεί να αποτελέσει προπομπό της επίλυσης του Κυπριακού, λένε οι Καρπασίτες
Εκπρόσωποι σωματείων, δήμων και φορέων της κατεχόμενης χερσονήσου καλούν την Κυβέρνηση να συμπεριλάβει το θέμα στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών

Οι Καρπασίτες αναμένουν να τεθεί η Συμφωνία Γ΄ Βιένης στην πραγματική της διάσταση, να προβάλλεται και να διεκδικείται με επιμονή, ως η πρώτη συναφθείσα πολιτική Συμφωνία "Κορυφής" μετά την τουρκική εισβολή και να εφαρμοσθεί, προκειμένου να αναπτερωθεί η ελπίδα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζήσουν ξανά μαζί σε ένα κράτος δικαίου και ευρωπαϊκό.
Αυτό τόνισαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία, εκπρόσωποι σωματείων, δήμων και φορέων της κατεχόμενης χερσονήσου (συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από το Σωματείο Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία, τη Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας, τον Δήμο Ακανθούς, το Σωματείο "Η Ακανθού", τον Σύνδεσμο Γιαλουσιτών, το Σωματείο "Το Ριζοκάρπασον", τα Κοινοτικά Συμβούλια Ενοριών Αγίας Τριάδας, Ανάβρυσης και Λεκού Ριζοκαρπάσου, τον Σύνδεσμο Παιδιών Εγκλωβισμένων Καρπασίας), επισημαίνοντας ότι η συμφωνία προσφέρεται ως πρώτο πρακτικό Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και επαναπροσέγγισης, «και μπορεί να αποτελέσει προπομπό επίλυσης του Κυπριακού». "Άλλωστε", ανέφερε ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία, Πέτρος Ασσιώτης, "από την υλοποίηση των προνοιών της Συμφωνίας, θα διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, αν θα εφαρμόσει αυτά που θα συμφωνήσει σε μια πιθανή λύση".

Αδιάσπαστη εδαφική ενότητα
Της δημοσιογραφικής διάσκεψης, με θέμα "38η επέτειος της Συμφωνίας της Γ΄ Βιένης - 2 Αυγούστου 1975, Καρπασία - Εγκλωβισμένοι - Απόστολος Ανδρέας", προήδρευσαν ο Δήμαρχος Ακανθούς Σάββας Σαββίδης, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς και ο Πέτρος Ασσιώτης, ο οποίος και ανέγνωσε τη δήλωση εκ μέρους όλων των διοργανωτών, παρέστη δε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ (εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου) Γεώργιος Γεωργίου. "Σε ένα τέτοιο ΜΟΕ", δήλωσε ο κ. Ασσιώτης, "δεν θα πρέπει να διαχωριστούν τα χωριά του Διαμερίσματος Καρπασίας με βάση τη φυλή και τη θρησκεία, ούτε να διασπασθεί η εδαφική ενότητα, αλλά να ληφθεί υπόψη και η δίκαιη κατανομή της ακτογραμμής, η οποία να συνάδει με την πληθυσμιακή αναλογία". "Διαφορετικά", πρόσθεσε, "δεν θα μπορεί να καταστεί βιώσιμο και θα δημιουργήσει πολλαπλά πρακτικά προβλήματα και θα διακινδυνεύσει τη μακρόχρονη παραμονή των Καρπασιτών στα σπίτια και τις περιουσίες τους".
Υπάρχουν τρόποι εφαρμογής της συμφωνίας
"Τρόποι και μέθοδοι εφαρμογής της Συμφωνίας υπάρχουν πολλοί, που να ικανοποιούν τόσο τη δική μας πλευρά, αλλά και τους Τουρκοκυπρίους", εξήγησε, προσθέτοντας ότι "εμείς, οι νόμιμοι κάτοικοι του Διαμερίσματος Καρπασίας, δεν δεχόμαστε τίποτε ολιγότερο από το να ασκήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας να επιστρέψουμε, ως ελεύθεροι Ευρωπαίοι πολίτες, στα πατρώα ιερά εδάφη της Καρπασίας". "Έτσι κι αλλιώς", συνέχισε, "ευρωπαϊκά και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι (τα εδάφη αυτά), βάσει του Πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση". "Εξάλλου", δήλωσε ο κ. Ασσιώτης, "μας περιμένουν οι ηρωικοί εγκλωβισμένοι μας, αλλά και το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα της ορθοδοξίας, ο φωτεινός φάρος του κυπριακού Ελληνισμού, η ιερά μονή του Αποστόλου Ανδρέα".

Υπό τον φόβο των διωγμών

Όπως ανέφερε ο κ. Ασσιώτης, "η Συμφωνία Γ΄ Βιένης, που αφορά κυρίως την Καρπασία μας, θα μπορούσε να αποτελέσει προπομπό επίλυσης του Κυπριακού". "Μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης της παράνομης τουρκικής εισβολής, στις 15 Αυγούστου 1974", όπως αναφέρεται στη Δήλωση των Καρπασιτών, "σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, στις 4 Σεπτεμβρίου παρέμειναν στην πατρώα γη 20.000 άτομα, με περίπου το 70% να ευρίσκεται στην Καρπασία". "Λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων, τους φόνους, εκφοβισμούς, εκβιασμούς του τουρκικού στρατού κατοχής και μερίδας Τουρκοκυπρίων της ΤΜΤ, καθώς και τους βίαιους διωγμούς, ο αριθμός αυτός μειώθηκε δραματικά, με αποτέλεσμα σε ολιγότερο από ένα έτος, στις 9 Ιουνίου 1975, να είχαν παραμείνει πλέον μόνο 10.500 άτομα", είπε ο κ. Ασσιώτης.

Να προταχθεί στις συνομιλίες
Αφού αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό και στο περιεχόμενο της Συμφωνίας Γ΄ Βιένης, η οποία αποτελεί έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών με αριθμό S/11789, ο κ. Ασσιώτης δήλωσε ότι "οι εγκλωβισμένοι παρέμειναν στη γη τους, γιατί ήλπιζαν να ελευθερωθεί η Καρπασία και τα μαρωνιτικά χωριά, έτσι ώστε να μπορέσουν να ζήσουν ελεύθεροι μαζί με τους υπόλοιπους πρόσφυγες που θα επέστρεφαν". "Αυτός", είπε, "είναι και ο λόγος της παραμονής τους κάτω από τουρκική κατοχή και οι θυσίες τους πρέπει να δικαιωθούν". Ο κ. Ασσιώτης εξέφρασε, παράλληλα, την "πεποίθηση των Καρπασιτών, ότι η Συμφωνία Γ΄ Βιένης, η οποία προϋπήρχε των Συμφωνιών Κορυφής Μακαρίου - Ντενκτάς και Κυπριανού - Ντενκτάς, πρέπει να τοποθετηθεί, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον συνομιλητή κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, στην ημερήσια διάταξη των επικείμενων συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού".
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/570663