08 Αυγούστου 2013

Αγωγό μέσω Τουρκίας μελετούν στο Ισραήλ

Προς αναζήτηση εταίρων κοιτάζοντας προς την Τουρκία -με τον κίνδυνο της πλήρους απομόνωσης της Κύπρου και κατ' επέκταση και της Ελλάδας από τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου- βρίσκεται η εταιρεία που διαχειρίζεται τα σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά του Ισραήλ.Πιο συγκεκριμένα, η Delek Group προσανατολίζεται στην εξαγωγή προς την Ευρώπη του ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα ξεκινά από τη θαλάσσια ζώνη του Ισραήλ και θα καταλήγει είτε στην Μερσίνη είτε στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν.Παράλληλα, όμως, πάντοτε με στόχο την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας ως τελικό αποδέκτη και την κατασκευή αγωγού, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, προσεγγίζονται η Ιορδανία, η Αίγυπτος και η Παλαιστιανική Αρχή.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Noble Energy, της εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται και στο Ισραήλ και στην Κύπρο, έκανε λόγο για «μειωμένη ένταση» στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.
Οι γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, ειδικά αυτή την περίοδο, λόγω της πολιτικής αναταραχής στην Αίγυπτο και τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, είναι αναμφισβήτητα ιδιαιτέρως εύθραυστες.

Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν πως με το ζήτημα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο να εκκρεμεί (πλην της Κύπρου και του Ισραήλ), η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.
Αλλά την ίδια στιγμή, αυτή η επιλογή αναμένεται να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στις δραστηριότητες των ρωσικών ενεργειακών κολοσσών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

Το «κλειδί» σε κάθε περίπτωση το κρατά το Ισραήλ, το οποίο ακόμη δεν φαίνεται να έχει κατασταλάξει στον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο που διαθέτει.
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να επιλέξει την ανέγερση σταθμού αποθήκευσης του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή σε ισραηλινό έδαφος ή στην Κύπρο, ή τελικά να καταλήξει στη διοχέτευσή του μέσω αγωγών στους υποψήφιους αγοραστές στην Ευρώπη.

Οι διεργασίες όμως αυτές λαμβάνουν χώρα την ώρα που αναμένεται η υπογραφή την Πέμπτη -όταν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα συναντάται με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο- ενός μνημονίου συνεργασίας σε θέματα ενέργειας ανάμεσα στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα.

Ανεξάρτητα από τη βαρύτητα που θα έχει εντέλει η εν λόγω συμφωνία, η πιθανότητα η Κύπρος να εξαιρεθεί από τον υπό διαμόρφωση ενεργειακό χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο πλήττει καίρια τις στρατηγικές της φιλοδοξίες, με την Τουρκία από την άλλη πλευρά να εκπληρώνει το στόχο της, διατηρώντας το προβάδισμα.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=378917