08 Αυγούστου 2013

Αποτελέσματα αναζήτησης Σιλβάν Σαλόμ:«Δεν φοβόμαστε τις απειλές της Τουρκίας»

«Δεν φοβόμαστε τις απειλές της Τουρκίας», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ μιλώντας αποκλειστικά σε συνέντευξή που παραχώρησε στον Διευθυντή Ειδήσεων του Σίγμα, Χρύσανθο Τσουρούλλη.
Ανέφερε, επίσης, πως η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε ότι σύντομα θα εγκατασταθεί υποθαλάσσιο καλώδιο, μέσω του οποίου θα επιτευχθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.
 Η κατασκευή του, είπε, μπορεί ν’ αρχίσει στις αρχές του 2014 και να ολοκληρωθεί μετά από τρία χρόνια.Πρόκειται για ένα πολυσήμαντο εγχείρημα ανέφερε, καθώς, θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τους Κύπριους πολίτες, ενώ, ταυτόχρονα, καταδεικνύει μιά ισχυρή δέσμευση μεταξύ των τριών χωρών, αναφορικά με πολιτικά και γεωστρατηγικά θέματα.
 Ερωτηθείς για τις επιλογές εξαγωγής του φυσικού αερίου και δη μέσω αγωγού προς την Τουρκία, ο Ισραηλινός Υπουργός δήλωσε, πως θα γίνει προσεκτική εξέταση όλων των επιλογών. Ξεκαθάρισε, όμως ότι η επένδυση σε αγωγό και τερματικό δεν θα ήταν συμφέρουσα, λόγω υψηλού κόστους.



Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ

Ερώτηση: Οι εξελίξεις τρέχουν στα ζητήματα ενέργειας. Τελικά φαίνεται ότι σχηματοποιείται ο πολυπόθητος άξονας  Κύπρου- Ισραήλ - Αθήνας…
Απάντηση: Σήμερα ήμασταν μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής. Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν υπογράψει μια τριμερή συμφωνία , η οποία μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε σχέδια τα οποία αφορούν στους τομείς της ενέργειας, του ηλεκτρισμού, του νερού, της εκπαίδευσης , της επιστήμης. Οι αποφάσεις που πήραμε σήμερα καταδεικνύουν ότι η συμμαχία μεταξύ αυτών των τριών χωρών είναι πολύ ισχυρή. Επιπρόσθετα καταδεικνύει ότι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί φτάνει να το θέλουμε. Και πολύ σύντομα θα εγκαταστήσουμε υποθαλάσσιο δίκτυο  το οποίο θα μας επιτρέψει να εξάγουμε ηλεκτρισμό στην Κύπρο, από εδώ στην Κρήτη και από την Κρήτη σε όλη την Ελλάδα. Θα εργαστούμε μαζί ώστε με αυτό τον τρόπο να μειωθούν οι τιμές ηλεκτρισμού στην Κύπρο και να μπορούμε να βοηθούμε ο ένας τον άλλο σε εποχές που υπάρχουν προβλήματα σε ότι αφορά στην ενέργεια και στον ηλεκτρισμό. Περισσότερο όμως αυτή η κίνηση είναι μια ισχυρή δέσμευση γεωπολιτικής, στρατηγικής και πολιτικής σημασίας μεταξύ αυτών των τριών χωρών.

Ερώτηση: Θα επιμείνω σε αυτό, ποια η σημασία αλλά και η αξία της υπογραφής αυτού του μνημονίου μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας;
Στον τομέα της ενέργειας και στα πολύ πρακτικά θα μας επιτρέψει να συνδέσουμε το ηλεκτρικό σύστημα του Ισραήλ με αυτό της Κύπρου. Δηλαδή θα παράγουμε 500 μέγα βατ για την Κύπρο σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Δυστυχώς η Κύπρος δεν χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ακόμα και για να μπορεί να παράξει ηλεκτρισμό, χρησιμοποιεί το ντίζελ  το οποίο είναι πάρα πολύ ακριβό και για αυτό οι τιμές που πληρώνουν οι Κύπριοι πολίτες για τον ηλεκτρισμό τους είναι πολύ ψηλές. Για να μειωθεί το κόστος ζωής θα πρέπει να μειωθεί το κόστος ηλεκτρισμού, μετά το επόμενο στάδιο είναι να μειωθεί το κόστος νερού και μετά θα μειωθούν οι τιμές σε όλα τα προϊόντα τα οποία παράγονται εδώ αφού θα είναι πολύ πιο φθηνό το κόστος παραγωγής, αφού θα πληρώνουν λιγότερα για ηλεκτρισμό και νερό. Ως αποτέλεσμα θα μειωθεί το κόστος ζωής στην Κύπρο, θα αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο και θα βγούμε όλοι κερδισμένοι από αυτό. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο ηλεκτρισμό για τα νησιά της, ώστε να δίνει περισσότερο ηλεκτρισμό κατά την διάρκεια του καλοκαιριού λόγω τουρισμού και η Κύπρος, θα αγοράζει ηλεκτρισμό σε πολύ χαμηλότερες τιμές από ότι της κοστίζει για να το παράγει η ίδια, και για το Ισραήλ από την μία θα εξάγουμε ηλεκτρισμό και από την άλλη θα ξέρουμε ότι θα μπορούμε να βασιστούμε στους δύο καλούς μας φίλους σε καιρούς που ίσως και εμείς θα έχουμε ανάγκη από νερό ή ηλεκτρισμό.

Ερώτηση: Την ίδια ώρα οι πληροφορίες επιμένουν ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου που θα δημιουργηθεί στην Κύπρο, από πλευράς Ισραήλ. Μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο γι αυτό;
Είμαστε τυχεροί που ανακαλύψαμε την ύπαρξη φυσικού αερίου και στο Ισραήλ αλλά και στην πλευρά της Νοτίου Κύπρου ακόμα και σε κοινά οικόπεδα και φυσικά θέλουμε να εξάγουμε αυτό το φυσικό αέριο. Στο Ισραήλ όπως γνωρίζετε πήραμε την απόφαση να εξάγουμε το 40% των ποσοτήτων των κοιτασμάτων μας. Για να καταστεί αυτό δυνατό πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές. Η μια επιλογή είναι να υγροποιηθεί αυτό το αέριο. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε ένα χώρο υγροποίησης. Το θέμα αν θα είναι η Κύπρος ή όχι είναι κάτι το οποίο διαπραγματευόμαστε και εργαζόμαστε μαζί για να δούμε τι θα είναι καλύτερο για όλους μας ώστε να εξάγουμε το φυσικό αέριο σε όλο τον κόσμο.

Name
Ερώτηση: Στο Ισραήλ πάντως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα για την εξαγωγή του φυσικού αερίου. Υπάρχει έντονη εσωτερική συζήτηση και διαφωνίες…
Στο Ισραήλ γίνεται μεγάλη συζήτηση. Υπάρχουν πολλές ομάδες που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να γίνει εξαγωγή. Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να γίνει εξαγωγή 40% του συνολικού φυσικού αερίου το οποίο ανακαλύφτηκε και να κρατηθεί το 60% στο Ισραήλ. Έγινε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, και αυτή την στιγμή βρίσκεται στα χέρια του Ανώτατου, όχι για το αν μπορούμε να εξάγουμε 40%, πιο πολλή η πιο λίγο ποσοστό, αλλά για να αποφασίσει εάν αυτή η απόφαση έπρεπε να περάσει από την Κνεσσέτ, το Ισραηλινό κοινοβούλιο ή για το αν είναι αποδεκτή η απόφαση από το υπουργικό συμβούλιο. Εμείς πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να είναι του υπουργικό συμβουλίου  και δεν χρειαζόμαστε νομοθετική ρύθμιση από το κοινοβούλιο. Αν η απόφαση του Ανώτατου, που θα βγει σύντομα, είναι υπέρ του υπουργικού συμβουλίου και ότι δεν χρειαζόμαστε νομοθεσία από την Κνεσσέτ θα μπορέσουμε να πάμε στις εταιρίες και να υπογράψουμε συμβόλαια με άλλες χώρες ώστε να γίνει η εξαγωγή φυσικού αερίου. Αν τελικά η απόφαση θα είναι ότι πρέπει να περάσει από την Κνεσσέτ μπορεί να περάσει και ένας χρόνος πριν φτάσουμε στην τελική ευθεία. Συνεπώς περισσότερο είναι θέμα χρονοδιαγραμμάτων.

Ερώτηση: Πάντως υπάρχει μια ανακοίνωση από Ισραηλινή εταιρία η οποία υποστηρίζει  ότι ο Τουρκικός αγωγός είναι η πιο συμφέρουσα λύση για την εξαγωγή φυσικού αερίου. Συμφωνείτε;
Δεν ξέρω. Σίγουρα υπάρχουν επιλογές οι οποίες θα εξεταστούν μια μία …   
   
Ερώτηση: Συζητάτε μια τέτοια επιλογή με την Τουρκία;
Αυτή η λύση φυσικά είναι πολύ γνωστή. Εμείς τώρα συζητούμε για περισσότερες επιλογές, επιλογές όπου ο αγωγός μπορεί να περάσει από άλλες κατευθύνσεις, πρώτα από όλα, δεύτερο η εξαγωγή να γίνει μέσω της υγροποίησης του αερίου. Δεν έχουμε πάρει απόφαση ακόμα αλλά φυσικά ότι είναι να γίνει, θα γίνει με την Κύπρο, την Ελλάδα- τους φίλους μας- ώστε ότι και να αποφασίσουμε να είναι το καλύτερο και για τις τρεις χώρες.

Ερώτηση: Θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός αυτών των δύο επιλογών που  περιγράψατε;
Είναι κι αυτό εφικτό αλλά πιστεύω ότι ο συνδυασμός τερματικού υγροποίησης και αξιοποίησης αγωγών είναι η χειρότερη λύση γιατί το να επενδύσεις σε έναν αγωγό και μετά να έχεις και τερματικό υγροποίησης θα είναι πολύ δαπανηρό...


Ερώτηση: Μια που συζητάμε για την Τουρκία να ρωτήσω για την ασφάλεια στην περιοχή. Η Τουρκιά κατά καιρούς εκτοξεύει διάφορες απειλές. Την ίδια ώρα στο οικόπεδο 12 βρίσκεται μια Ισραηλινή εταιρία. Πως απαντά το Ισραήλ στις απειλές της Τουρκίας;  Πιστεύετε ότι η Τουρκία θα σαμποτάρει τα σχέδια που έγιναν από Ισραηλινές εταιρίες στην Κύπρο;
Δεν το νομίζω.

Ερώτηση: Γνωρίζετε ότι υπάρχουν Τουρκικά πλοία στην περιοχή;
NameΝαι αλλά…  Κοιτάξτε δεν φοβόμαστε τις απειλές καμιάς χώρας. Είμαστε ασφαλείς και γνωρίζουμε τι κάνουμε. Και φυσικά η ασφάλεια των μονάδων αφαλατώσεων ή άλλων εγκαταστάσεων που έχουν στρατηγική σημασία στην Κύπρο είναι στα χέρια της Κυπριακής κυβέρνησης και όχι στα χέρια του Ισραήλ.



Ερώτηση: Πάντως ο υποθαλάσσιος αγωγός ηλεκτρισμού είναι ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο;
Προχωρούμε τάχιστα. Μπορεί να αρχίσει στις αρχές του 2014 και θα χρειαστεί 3 χρόνια πριν φτάσει στην Κύπρο από το Ισραήλ. Μετά θα ξεκινήσουν και οι εργασίες για το κομμάτι Κύπρος-Κρήτη

Ερώτηση: Γνωρίζετε όλα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος αυτή την   στιγμή. Πιστεύετε ότι ο τομέας της ενέργειας είναι η μόνη λύση σε αυτό το πρόβλημα επιβίωσης αυτή την ώρα για τη χώρα;
Μπορεί να βοηθήσει πολύ. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα ενός  μικρού εργοστασίου στο Ισραήλ , το οποίο από την μέρα που ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο πριν από ένα μήνα περίπου εξοικονομεί €10,000 την μέρα, 300,000 τον μήνα και 4 εκ. ευρώ τον χρόνο. Φανταστείτε τι θα γίνει σε όλη την βιομηχανία εδώ στην  Κύπρο, όταν ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το φυσικό αέριο. Αυτό είναι το πρώτο. Κατά δεύτερο θα βοηθήσει να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρισμού και ως αποτέλεσμα και η τιμή του νερού. Αφού θα είναι πιο φθηνός ο ηλεκτρισμός τότε θα είναι πιο φθηνό και το νερό για τους Κύπριους πολίτες και σε ότι αφορά στις εταιρίες και βιομηχανίες θα είναι πιο φθηνή η παραγωγή των προϊόντων τους και κατ επέκταση θα πωλούν και πιο φθηνά στους Κύπριους.

Ερώτηση: Υπάρχουν επιχειρηματίες από το Ισραήλ που θα ενδιαφέρονται  να έρθουν και να επεκταθούν εδώ στην Κύπρο;
Θέλουμε πάντα να συνεργαζόμαστε με την Κύπρο και συζητούμε και για άλλα έργα. Ναι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι παρούσα εδώ στο νησί.
 Όπως;

Υπάρχουν διάφοροι δημόσιοι διαγωνισμοί που έχουν ανοίξει τώρα στην Κύπρο και έχουν κάνει αίτηση και Ισραηλινές εταιρίες.

Το μήνυμα του κ. Σαλόμ στον κυπριακό λαό
Τέλος κληθείς ο Υπ. Ενέργειας του Ισραήλ ποιό μήνυμα στέλνει στον Κυπριακό λαό, επεσήμανε ότι στέλλει μήνυμα καλής θέλησης.
"Το Ισραήλ θέλει στενές σχέσεις και με την Κύπρο και με Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι έχουμε πολλά κοινά στοιχεία. Είμαστε οι μόνες 3 μη μουσουλμανικές χώρες στην περιοχή. Η Κύπρος είναι απομονωμένη επειδή είναι νησί και το Ισραήλ είναι απομονωμένο… πολιτικά.  Μπορούμε να συνεργαστούμε ώστε  να βοηθήσουμε η μια χώρα την άλλη. Έχουν βελτιωθεί πολύ οι σχέσεις μας τα τελευταία χρόνια και θέλω να πιστεύω ότι θα γίνουν ακόμη περισσότερα πράγματα. Αυτό κάνουμε εμείς τώρα. Ενδυναμώνουμε τις καλές μας σχέσεις και ενισχύουμε και εμβαθύνουμε την συνεργασία των χωρών μας". -