08 Αυγούστου 2013

ΕΧΕΙ 33 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ 225 ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΕΣ Παγκόσμια υπερδύναμη η Τουρκία στις κατασκευές

Παγκόσμια υπερδύναμη η Τουρκία στις κατασκευές  Του Γιώργου Παυλόπουλου
Την ανάληψη σαράντα μεγάλων και μεσαίων έργων σε 27 χώρες, συνολικής αξίας 2,3 δισ. δολαρίων, διασφάλισαν μόνο μέσα στον Ιούλιο οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για το 16,4% της συνολικής αξίας (14 δισ. δολάρια) των 154 έργων που τους έχουν ανατεθεί στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, γεγονός που αναδεικνύει τον δυναμισμό του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας. Άλλωστε, αποδεικνύοντας του λόγου το αληθές, 33 τουρκικές εταιρείες συμπεριλαμβάνονται στην πιο πρόσφατη λίστα του περιοδικού ENR (Engineering News Record) με τις 225 κορυφαίες κατασκευαστικές του πλανήτη, έχουν δημαδή τις περισσότερες μετά την Κίνα.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα πιο σημαντικά από τα έργα του πρώτου επταμήνου που πήγαν σε Τούρκους κατασκευαστές αφορούν δύο σταθμούς παραγωγής ενέργειας στο Τουρκμενιστάν αξίας 545 εκατ. δολαρίων, ένα πρόγραμμα real estate στο Καζαχστάν αξίας 370 εκατ., δύο υδροηλεκτρικά εργοστάσια στην Αλβανία αξίας 256 εκατ., καθώς και τρεις αυτοκινητόδρομους σε Αζερμπαϊτζάν και Καζαχστάν αξίας 217 εκατ.
 
Επέκταση
Έτσι, όπως καθίσταται προφανές με την πρώτη κιόλας ματιά, οι τουρκικές επιχειρήσεις, με τη σημαντική βοήθεια που τους παρέχει η κυβέρνηση της Άγκυρας, αξιοποιούν στο έπακρο τους πολιτιστικούς και πολιτικούς δεσμούς με τις γειτονικές χώρες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους και να επεκτείνουν τον κύκλο εργασιών τους.

Μάλιστα, με βάση τη συνολική αποτίμηση που υπάρχει, οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρίες έχουν μέχρι σήμερα αναλάβει 7.181 έργα σε όλο τον πλανήτη, αξίας 253 δις δολαρίων, ποσό το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο του σημερινού ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των έργων αφορά στην περίοδο μετά το 2002, δηλαδή συμπίπτει με τη διακυβέρνηση της Τουρκίας από το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν και του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουρκικές κατασκευαστικές υπέστησαν σημαντικές απώλειες από τον πόλεμο στη Λιβύη, το 2011, καθώς εκεί είχαν αναλάβει σημαντικά συμβόλαια -με το ποσό των αποζημιώσεων που αναμένουν από το νέο καθεστώς της Λιβύης να αποτιμάται στα 10 δισ. δολάρια. Πάντως, το σύστημα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον κλάδο να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες και να αναπτυχθεί περαιτέρω. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα Eximbank μείωσε σημαντικά τα επιτόκια για τις εταιρείες που είχαν υποστεί ζημιές στη Λιβύη, επιμήκυνε τη διάρκεια αποπληρωμής, ενώ έδωσε και τη δυνατότητα αναδιάρθρωσής τους σε ορισμένες περιπτώσεις.
 
Χρηματιστήριο ενέργειας
Σε περίπου 10 δισ. δολάρια ετησίως ανέρχεται η αξία των επενδύσεων τις οποίες πρέπει να κάνει η Τουρκία ως το 2020 στον ενεργειακό της τομέα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της και να υλοποιήσει τα σχέδιά της. Προκειμένου να καλυφθεί το ποσό αυτό πιο εύκολα, έχει αποφασιστεί η ίδρυση ενός χρηματιστηρίου ενέργειας, με την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη να διεκδικούν την έδρα του.