04 Αυγούστου 2013

Τι ξέρει ο Κουβέλης που δεν ξέρουμε όλοι οι υπόλοιποι;


Ομολογώ ότι ο Φώτης Κουβέλης με έχει μπερδέψει. Βγήκε και εξήγγειλε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη «συγκρότηση, σε προγραμματική βάση, μιας ευρείας συμμαχίας δυνάμεων της δημοκρατικής Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας».Έως εδώ κατανοητό. Φιλοδοξεί τη συσπείρωση των δυνάμεων της δημοκρατικής Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς και μας το λέει. Τι άλλο μας λέει, όμως, καπάκι; Ότι σε αυτή τη συσπείρωση δεν έχει θέση το ΠΑΣΟΚ. Και  δεν έχει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν τμήμα του. Προφανώς δεν έχει θέση και το «Σχέδιο Β» του Αλαβάνου.

Τότε, ποιες είναι οι συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις στις οποίες απευθύνει προσκλητήριο ο κ. Κουβέλης, με στόχο τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου; Με ποιό τρόπο αυτές οι δυνάμεις θα συγκροτήσουν σύστημα εξουσίας; Mε ποια κόμματα, με ποιες συμμαχίες, αφού κόβει τις γέφυρες με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ; Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν μας διαφωτίζει επί του θέματος. Και ενώπιον αυτής της μυστικοπάθειας μπορεί ο καθένας να κάνει  τις εκτιμήσεις του.

Θα  μπορούσε κάποιος να σκεφτεί πως στο μυαλό του κ. Κουβέλη πλανάται  γενικά  ένα «κάλεσμα στην Κοινωνία» να τον ακολουθήσει στο δρόμο του πεπρωμένου του . Πέρα όμως από το ότι ο τρόπος που διάλεξε να απευθυνθεί στις μάζες, με 27 tweets, δεν είναι ο πιo πρόσφορος, δεν βλέπω τι είναι αυτό από τον πολιτικό λόγο του κ. Κουβέλη που θα συγκινήσει σήμερα την κοινωνία, ενώ την άφηνε ασυγκίνητη πριν λίγες εβδομάδες σε σειρά δημοσκοπήσεων… [όπου η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται να χάνει σε έξι μήνες 4 στους 10 ψηφοφόρους της]. Τι καινούργιο μας λέει; Τι πρακτικά εννοεί πέρα από τον κουραστικό βερμπαλισμό ενός παρωχημένου πολιτικού λόγου;

Γιατί «η άρνηση των καθεστηκυίας πολιτικής και των πρακτικών που οδήγησαν στην κρίση», που θέτει ως μήνυμα συσπείρωσης γύρω του ο κ. Κουβέλης, έχει μεν άρνηση (ακόμα και του εαυτού του) δεν έχει όμως πρόταση. Και δεν γνωρίζω πολιτικό κίνημα ή ηγέτη  να κέρδισε την εξουσία ή να δημιούργησε ρεύμα εξουσίας, αρνούμενος απλά τις πολιτικές των άλλων. Άσε που τον πολιτικό χώρο της άρνησης τον έχουν προ πολλού καταλάβει με επιτυχία αρμοδιότεροι στην πολιτική της άρνησης.
Συνεπώς τι γνωρίζει ο ποιητής που οι υπόλοιποι αγνοούμε; ΄Ισως μας το εξηγήσει σε επόμενα tweets. Μόνο σε λιγότερα, παρακαλούμε…