31 Μαΐου 2013

Πολιτική διακρίσεων σε ισραηλινό λούνα-παρκ «Ηχηρό χαστούκι» στην πολιτική κατά του ρατσισμού

Φωτογραφία αρχείου Σάλος έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ μετά την αποκάλυψη σήμερα ότι ένα δημοφιλές λούνα-παρκ ακολουθεί πολιτική ξεχωριστών επισκέψεων για εβραϊκά και αραβικά σχολεία.  Η πρακτική της επιχείρησης αποκαλύφθηκε όταν ένας άραβας καθηγητής γυμνασίου κατήγγειλε στο Ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού ότι το λούνα-παρκ Superland κοντά στο Τελ Αβίβ αρνήθηκε να του πουλήσει από το τηλέφωνο εισιτήρια για εκδρομή των σπουδαστών στα μέσα Ιουνίου. Όταν ο καθηγητής Καλέντ Σάκρα ξαναπήρε τηλέφωνο δίνοντας εβραϊκό όνομα το λούνα-παρκ δέχτηκε τις κρατήσεις των εισιτηρίων. «Δεν έχω ξανανιώσει τέτοια ταπείνωση» δήλωσε ο καθηγητής στο ραδιόφωνο.

Σε δημοσίευμα της Χααρέτζ η επιχείρηση αναφέρει ότι έχει δεχθεί εκκλήσεις τόσο από εβραϊκά όσο και από αραβικά σχολεία οι επισκέψεις τους να γίνονται διαφορετικές μέρες. Σημειώνει ότι οι εκκλήσεις σχετίζονται με το γεγονός ότι πρόκειται για μαθητές του γυμνασίου που έρχονται για εκδηλώσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς που ενδέχεται να οδηγήσουν σε εντάσεις και βιαιοπραγίες μεταξύ μαθητών διαφορετικών ομάδων. Η διοίκηση δεσμεύτηκε να επανεξετάσει την πολιτική της.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε σοκαρισμένος από την υπόθεση. «Αναρωτιέμαι πώς θα αντιδρούσαμε αν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο διευθυντής ενός λούνα-παρκ μας έλεγε ότι υπάρχουν διαφορετικές μέρες επίσκεψης για τα εβραϊκά σχολεία από τα υπόλοιπα» έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.
Το περιστατικό ανέδειξε ένα βαθύ ρήγμα στην ισραηλινή κοινωνία. Οι άραβες πολίτες, που αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού στο Ισραήλ, συχνά διαμαρτύρονται για διακρίσεις. Οι περισσότεροι είναι απόγονοι Παλαιστινίων που κατέφυγαν ή εκδιώχθηκαν κατά τον πόλεμο του 1948 που οδήγησε στην ίδρυση του ισραηλινού κράτους.
Με ελάχιστες εξαιρέσεις τα παιδιά των Εβραίων και των Αράβων παρακολουθούν διαφορετικά σχολεία και γυμνάσια σε όλη τη χώρα, αν και τα κολέγια και τα πανεπιστήμια είναι σε μεγάλο βαθμό κοινά.
Ο βουλευτής Αμράμ Μίτζνα, επικεφαλής της επιτροπής του κοινοβουλίου για την εκπαίδευση κάλεσε τις τοπικές αρχές να λάβουν νομικά μέτρα εναντίον της επιχείρησης και τα σχολεία να την αποφύγουν για τις δραστηριότητές τους μέχρι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα δικαστικά. Σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου ο Μίτζνα αποκήρυξε την ενέργεια του λούνα-παρκ χαρακτηρίζοντάς την «ηχηρό χαστούκι στις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός στην ισραηλινή κοινωνία. Δεν θα την αγνοήσουμε» αναφέρει.
Πηγή:Reuters