31 Μαΐου 2013

Η καγκελάριος Μέρκελ στριμώχνει τον Φρανσουά Ολάντ

http://www.kerdos.gr/Images/12731454.jpg
Ομηρος του δόγματος της λιτότητας και του δημοσιονομικού χάσματος Γερμανίας - Γαλλίας γίνεται η ευρωπαϊκή επιχείρηση στροφής προς την ανάπτυξη και την απασχόληση, όπως επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών, της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ και του κ. Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.


Το κοινό μήνυμα των δύο πολιτικών υπέρ της στήριξης της απασχόλησης επισκιάστηκε από την ξεκάθαρη προειδοποίηση της κυρίας Μέρκελ ότι η Γαλλία πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, σε αντάλλαγμα για τη διετή παράταση που της δόθηκε για τη μείωση του ελλείμματός της. Ηταν μία προειδοποίηση που, στην πράξη, ήρθε να ακυρώσει την ανοιχτή πρόκληση που απηύθυνε προχθές ο κ. Ολάντ προς την Κομισιόν, δηλώνοντας ότι οι Βρυξέλλες «δεν μπορούν να υπαγορεύουν στη Γαλλία τι θα κάνει», απαντώντας έτσι στις συστάσεις της Επιτροπής για άμεσες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα.
 

«Συμφωνήσαμε να δώσουμε στη Γαλλία δύο ακόμη χρόνια για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ. Μαζί με αυτή τη συμφωνία υπάρχει και η προσδοκία ότι θα εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις. Αυτά τα δύο πάνε χέρι με χέρι», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον κ. Ολάντ, δείχνοντας για μία ακόμη φορά, με τον πιο σαφή τρόπο, ποιος και πώς καθορίζει την πολιτική της Ευρώπης.
 

Ζητώντας, δε, από τη Γαλλία να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για τη χαλάρωση του χρονοδιαγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η Γερμανίδα καγκελάριος επικαλέστηκε ως παραδείγματα την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία υποδεικνύοντάς τες ως χώρες που ήδη προωθούν σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μειώνοντας παράλληλα και τα ελλείμματά τους.

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι και ο ίδιος ο κ. Ολάντ κατέβασε τους τόνους, επαναλαμβάνοντας μεν ότι ο ρόλος της Κομισιόν είναι να απευθύνει συστάσεις, αλλά διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Γαλλία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
 

«Η Κομισιόν κάνει συστάσεις, δεν λέει στα κράτη τι πρέπει να πράξουν. Οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Γαλλία αποτελούν ευθύνη της γαλλικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Ταυτόχρονα, πάντως, με το αυστηρό μήνυμα προς τη Γαλλία, η κυρία Μέρκελ απέρριψε και τις συστάσεις της Κομισιόν προς το Βερολίνο, που αφορούν το πάγιο αίτημα για αύξηση των μισθών των εργαζομένων προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ισορροπία μεταξύ πλεονασματικών και ελλειμματικών χωρών στην ευρωζώνη. «Μία μεγάλη αύξηση των μισθών στη Γερμανία δεν θα βοηθούσε, απαραιτήτως, την Ευρώπη», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, βάζοντας φρένο στις πιέσεις για ουσιαστική αλλαγή πολιτικής.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
Η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ευρώπη χρειάζεται καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής και πως δεν αρκεί γι' αυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως και οι δύο χώρες συμφωνούν στην ιδέα να υπάρχει μόνιμος πρόεδρος του Eurogroup. «Σε ό,τι αφορά την οργάνωση της οικονομικής διακυβέρνησης, συμφωνούμε και οι δύο ότι πρέπει να διεξάγονται περισσότερες σύνοδοι της ευρωζώνης και μόνιμος πρόεδρος στο Eurogroup με ενισχυμένες εξουσίες, ο οποίος θα μπορεί και να λαμβάνει εντολή από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την προώθηση δράσεων που αφορούν την απασχόληση, τη βιομηχανία και την έρευνα», είπε ο κ. Ολάντ.
 

Πρόσθεσε επίσης πως Γερμανία και Γαλλία βάζουν σε πρώτο πλάνο την ενίσχυση της απασχόλησης και θα επιδιώξουν την ταχύτερη δυνατή κατανομή των αναγκαίων Κοινοτικών κονδυλίων υπέρ της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Η κόντρα του Γάλλου προέδρου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΒερολίνοΗ συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ ήρθε στη σκιά γενικευμένης αντεπίθεσης από Βρυξέλλες και Βερολίνο κατά του Γάλλου προέδρου και του επίμαχου μηνύματός του για τις συστάσεις της Κομισιόν.
Η Επιτροπή έδωσε προχθές και επισήμως τη διετή παράταση στη Γαλλία για τη μείωση του ελλείμματος, ζητώντας όμως άμεσες περικοπές δημοσίων δαπανών και μεταρρυθμίσεις κυρίως στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα. Η δήλωση Ολάντ ότι «η Κομισιόν δεν μπορεί να μας υπαγορεύει τι θα κάνουμε» προκάλεσε την άμεση απάντηση του επιτρόπου κ. Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά και βολές από τους πολιτικούς συμμάχους της κυρίας Μέρκελ στο Βερολίνο.

«ΟΧΙ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ»
Ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε χθες ότι οι Βρυξέλλες απηύθυναν «συστάσεις» προς το Παρίσι και «όχι υποδείξεις», αλλά προειδοποίησε ότι, εάν δεν γίνουν οι συνιστώμενες μεταρρυθμίσεις, αυτό θα έθετε τη Γαλλία υπό την επιρροή των Κινέζων ή των Αμερικανών.
 

«Δεν πρόκειται για υποδείξεις, πρόκειται για συστάσεις», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη Γαλλία χρονικό περιθώριο δύο ετών για την ανάταξη του δημοσιονομικού της ελλείμματος και σε αντάλλαγμα ζήτησε από το Παρίσι να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον συνταξιοδοτικό τομέα και στην αγορά εργασίας.
«Η Γαλλία βρίσκεται σε ύφεση, υπάρχει λοιπόν κάτι που δεν λειτουργεί καλά, η απραξία οδηγεί σε φθίνουσα πορεία... ισοδυναμεί με τον περιορισμό της σε θέση υπεργολάβου, υπό την επιρροή των Κινέζων ή των Αμερικανών, για τον λόγο αυτόν η απραξία δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ, προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση πρέπει να έχει το θάρρος να πραγματοποιήσει τώρα τις μεταρρυθμίσεις και θα συνιστούσα επίσης στην αντιπολίτευση να έχει το θάρρος να υποστηρίξει την κυβέρνηση».

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ
Στο Βερολίνο κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού επέκριναν τον κ. Ολάντ για «ανάρμοστη» κριτική και εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών θεμάτων με στόχο να ωραιοποιήσει τα δεδομένα στο εσωτερικό, εκλογικό ακροατήριο της Γαλλίας.
 

«Η κριτική του κ. Ολάντ είναι ανάρμοστη», υποστήριξε ο κ. Αντρέας Σόκενχοφ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών της Χριστιανοδημοκρατικής και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CDU/CSU) σε ανακοίνωσή του μερικές ώρες πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι του Γάλλου προέδρου με την κυρία Μέρκελ.
 

«Η αντίδραση του κ. Ολάντ δείχνει την απελπισία της κυβέρνησής του που ένα χρόνο μετά την άνοδό της στην εξουσία δεν έχει βρει ακόμη αποτελεσματικές απαντήσεις στα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα της χώρας της», πρόσθεσε ο κ. Σόκενχοφ, ο οποίος προεδρεύει της ομάδας γαλλογερμανικής φιλίας στην Μπούντεσταγκ, τη γερμανική Κάτω Βουλή.
 

«Δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικότητα όταν μία μεγάλη χώρα σαν τη Γαλλία λέει πως θα κάνει ό,τι θέλει», δήλωσε και ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών κ. Μίκαελ Φουκς, τονίζοντας: «Εάν μία χώρα - μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να τηρεί τις δεσμεύσεις, τότε αυτό είναι ανησυχητικό».