31 Μαΐου 2013

Κυβέρνηση «Ατάκα» και επί τόπου

getFe34ile
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Με τις ψήφους από βουλευτές των Σοσιαλιστών, των φιλελευθέρων αλλά και του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος η χώρα απέκτησε νέο τεχνοκρατικό κυβερνητικό σχήμα

Με τα χίλια ζόρια και ύστερα από άγρια αντιπαράθεση στη Βουλή, η νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών της Βουλγαρίας υπό τον Πλάμεν Ορεσάρσκι πήρε τελικά ψήφο εμπιστοσύνης, συγκεντρώνοντας 120 ψήφους από τους Σοσιαλιστές και το φιλελεύθερο «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών». Επειδή όμως χρειάζονταν 121 ψήφοι, το τελευταίο και απαραίτητο «κουκί» το έδωσε προσωπικά ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Ατάκα», Βόλεν Σίντεροφ, με το επιχείρημα πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα εμποδιστεί η επάνοδος στην εξουσία του πρώην πρωθυπουργού και νικητή των πρόσφατων εκλογών, Μπόικο Μπορίσοφ. Μία «μαύρη» ψήφος καταλυτική, που όπως ήταν φυσικό άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στη γείτονα.


Ο σκληροπυρηνικός Σίντεροφ διευκρίνισε βέβαια ότι το «Ατάκα» δεν πρόκειται να στηρίξει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση Ορεσάρσκι, αλλά πως την υπερψηφίζει προκειμένου, όπως είπε, να «υλοποιηθεί η λαϊκή εντολή και να μπει φραγμός στον δρόμο προς την εξουσία για κάποιους που πρέπει να λογοδοτήσουν για τα σκάνδαλά τους, για την πλήρη εξιχνίαση των οποίων θα καταβάλω κάθε προσπάθεια». Από την πλευρά του, ο Μπορίσοφ κατήγγειλε τα τρία υπόλοιπα κόμματα στη Βουλή ότι «κορόιδεψαν τους ψηφοφόρους στην προεκλογική εκστρατεία» σχηματίζοντας μια «ανίερη συμμαχία» στήριξης της κυβέρνησης Ορεσάρσκι. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το κόμμα του θα στηρίξει την πολιτική της, επειδή «ξέρει πόσο δύσκολο έργο είναι να κυβερνάς εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

Μ” αυτά και μ” αυτά, ο νέος πρωθυπουργός Ορεσάρσκι πέρασε σχεδόν… απαρατήρητος – εκτός βέβαια από τη στιγμή που ευχαρίστησε από βήματος τον Μπορίσοφ για «τις πολύτιμες συμβουλές» που του έδωσε στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Στη συνέχεια, ο Ορεσάρσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Μπορίσοφ θα κρατήσει τον λόγο του και θα στηρίξει πραγματικά τη νέα κυβέρνηση, κύριες προτεραιότητες της οποίας θα είναι «η αποκατάσταση της πολιτείας και η εμπέδωση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, η ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και η δημιουργία προϋποθέσεων για οικονομική ανάκαμψη, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη»…

Ο 53χρονος καθηγητής και πρώην υπουργός Οικονομικών (2005-2009) δέχτηκε πάντως «με το καλημέρα» κριτική από τον αρχηγό της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών Γιανάκι Στοΐλοφ, ο οποίος έδωσε «πίστωση εμπιστοσύνης» από το βήμα στη νέα κυβέρνηση ώς την ερχόμενη άνοιξη, αρκεί βεβαίως να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που οδήγησαν τον βουλγαρικό λαό στην εαρινή εξέγερση, που έριξε την κυβέρνηση Μπορίσοφ.

Τις πραγματικές προγραμματικές δηλώσεις έκανε πάντως στην ομιλία του ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, Σεργκέι Στανίσεφ, σύμφωνα με τον οποίο κύρια προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι να εξασφαλίσει την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και «να δώσει ελπίδα και προοπτική στη χώρα και σε κάθε Βούλγαρο πολίτη». Τόνισε, δε, ότι στις πρόσφατες κάλπες οι Βούλγαροι «καταψήφισαν την αλαζονεία, την ανικανότητα και την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων, μέχρι και καπρίτσιων, που είχαν μεταμορφώσει τη Βουλγαρία σε χώρα υπό κατοχή, την οποία εκμεταλλεύονταν αμείλικτα προσκείμενα στην κυβέρνηση μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και μονοπώλια». «Στις πρόσφατες εκλογές ο λαός εκδήλωσε με ξεκάθαρο τρόπο την κυρίαρχη βούλησή του. Τα δύο τρίτα των Βούλγαρων πολιτών δήλωσαν με την ψήφο τους ότι θέλουν αλλαγή», είπε χαρακτηριστικά ο Στανίσεφ.

Γ.Τσ.