31 Μαΐου 2013

Ξέσπασαν οδομαχίες στην Κωνσταντινούπολη Αφορμή για τις συγκρούσεις υπήρξε η επίθεση της αστυνομίας κατά διαδηλωτών

Του Νίκου ΣτέλγιαΟδομαχίες και σφοδρές συγκρούσεις αστυνομικών δυνάμεων - διαδηλωτών λαμβάνουν χώρα το πρωί της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη. Αφορμή για τις συγκρούσεις υπήρξε η επίθεση που εξαπέλυσε η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης σε διαδηλωτές και ακτιβιστές, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στο Πέρα και διαδηλώνουν κατά της κατεδάφισης του πρώτου μητροπολιτικού πάρκου της γειτονικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα ξημερώματα της Παρασκευής, γύρω στις 05.00, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας επιτέθηκαν με χημικά και ρόπαλα κατά των διαδηλωτών και ακτιβιστών, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει εδώ και ημέρες στο μητροπολιτικό πάρκο «Γκεζί» του Πέρα. Οι συγκρούσεις των αστυνομικών με τους ακτιβιστές ξέφυγαν από κάθε έλεγχο μέσα σε λίγα λεπτά. Έτσι, το πρωί της Παρασκευής το πολιτισμικό κέντρο της Τουρκίας μετατράπηκε σε ένα πεδίο μάχης. Μέσα σε λίγη ώρα, οι συγκρούσεις εξαπλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Πόλης.

Εδώ και ημέρες, χιλιάδες διαδηλωτές έχουν μετατρέψει το Πέρα σε μια νέα «πλατεία Ταχρίρ» και διαδηλώνουν δυναμικά κατά του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος ελέγχεται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μέχρι στιγμής υπάρχουν δεκάδες τραυματίες και η αστυνομία προχωρά σε μαζικές συλλήψεις.

Την μαζική κινητοποίηση των ακτιβιστών υποστηρίζει σύσσωμη η τουρκική αντιπολίτευση καθώς και μια πληθώρα πολιτικών, κοινωνικών και αθλητικών οργανώσεων.  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του συλλόγου των φίλαθλων της Μπεσίκτας «Τσαρσί», η οποία έχει κατέβει στους δρόμους του Πέρα και συγκρούεται με τις δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας.

Στο πλευρό των διαδηλωτών βρίσκονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης καθώς και Τούρκοι βουλευτές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα, η αστυνομία άσκησε βία στον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ιλχάν Τζιχάνερ. Αμέσως μετά την επίθεση που δέχθηκε, ο κ. Τζιχάνερ δήλωσε ότι η συμπεριφορά της αστυνομίας φέρει μνήμες κατοχής. Μαζί με τον κ. Τζιχάνερ, εδώ και ημέρες, στο μητροπολιτικό πάρκο δίνει την δική του μάχη και ο σοσιαλιστής βουλευτής Σουρρεγιά Οντέρ του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP).
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη