28 Δεκεμβρίου 2015

Φετφάς από το ISIS για εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων



Το ISIS έχει εγκρίνει το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, βάσει θρησκευτικής γνωμοδότησης, γεγονός που εγείρει φόβους ότι ενδέχεται να επιδίδεται σε λαθρεμπόριο οργάνων, μεταδίδει το Reuters.Ειδικότερα, στη γνωμοδότηση που περιέχεται σε έγγραφο με ημερομηνία 31η Ιανουαρίου 2015, το οποίο βρίσκεται στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου, αναφέρεται πως η αφαίρεση οργάνων από οποιονδήποτε ζωντανό αιχμάλωτο για να σωθεί η ζωή ενός μουσουλμάνου, ακόμη κι αν είναι μοιραία για τον δότη, επιτρέπεται.Όπως σημειώνει το πρακτορείο, δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του εγγράφου, ωστόσο αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι βρισκόταν ανάμεσα σε έναν τεράστιο όγκο εγγράφων και πληροφοριών που απέσπασαν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του αμερικάνικου στρατού σε επιδρομή που έκαναν τον Μάιο στην ανατολική Συρία.

«Η ζωή και τα όργανα του αποστάτη δεν απαιτείται να τυγχάνουν σεβασμού και μπορούν να αφαιρούνται ατιμωρητί», αναφέρει το έγγραφο, που είναι γραμμένο με τη μορφή φετφά, επίσημης θρησκευτικής γνωμοδότησης και έχει συνταχθεί από την Επιτροπή Έρευνας και Φετφάδων του Ισλαμικού Κράτους.

«Όργανα που τερματίζουν τη ζωή του αιχμαλώτου εάν αφαιρεθούν: Η αφαίρεση τους επίσης δεν απαγορεύεται», αναφέρει ο Φετφάς Αρ. 68, σύμφωνα με την επίσημη μετάφρασή του.
Το Reuters εκτιμά πως το κείμενο από μόνο του δεν αποδεικνύει ότι το Ισλαμικό Κράτος επιδίδεται στην πράξη σε συγκομιδή οργάνων ή λαθρεμπόριο οργάνων. Εντούτοις, από θρησκευτική άποψη δίνει έγκριση για μια τέτοια δραστηριότητα, με βάση την ακραία ερμηνεία του ισλαμικού νόμου από μέρους της οργάνωσης - την οποία απορρίπτουν οι περισσότεροι μουσουλμάνοι.
Το Ιράκ, πάντως, έχει καταγγείλει κατ' επανάληψη το ISIS ότι επιδίδεται σε αφαίρεση και συγκέντρωση ανθρώπινων οργάνων τα οποία εν συνεχεία εμπορεύεται προς ίδιον όφελος.
Ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ Αλί Αλχακίμ, δήλωσε στο Reuters πως τα έγγραφα αυτά πρέπει να εξεταστούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κρίνοντας πως αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία ότι το ΙΚ ενδέχεται να επιδίδεται σε λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων για τη συγκέντρωση ρευστού.
www.antenna.gr