28 Δεκεμβρίου 2015

ΡΚΚ: Την τύχη των Αμερικανών στο Βιετνάμ θα έχει η Τουρκία Νέα απειλή προς την Άγκυρα Του Νίκου Στέλγια

Ούτε λίγο ούτε πολύ, με την επανάληψη των όσων διαδραματίστηκαν πριν από μερικές δεκαετίες στην γειτονική Τουρκία απειλεί το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα την Άγκυρα.Με ένα άρθρο γνώμης, το οποίο δημοσιεύεται στην κουρδική εφημερίδα Azadiya Welat, το υψηλόβαθμο στέλεχος της ένοπλης πτέρυγας του κουρδικού κινήματος, Τζεμίλ Μπαγίκ στέλνει σημαντικά μηνύματα στην Άγκυρα.Ο κ. Μπαγίκ τονίζει ότι στην νέα περίοδο οι Κούρδοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αντισταθούν με κάθε διαθέσιμο μέσο στα σχέδια της Άγκυρας.Σύμφωνα με τον κ. Μπαγίκ, τα προηγούμενα δυο χρόνια, η τουρκική πλευρά επωφελήθηκε από τις συνομιλίες με τους Κούρδους για να εξασφαλίσει πολύτιμο χρόνο στο εσωτερικό της χώρας.


Στην νέα περίοδο, εφόσον η τουρκική πλευρά δεν τερματίσει άμεσα τις επιθέσεις της κατά των Κούρδων, η Τουρκία θα μετατραπεί σε ένα «νέο Βιετνάμ». Με άλλα λόγια, το τουρκικό κράτος θα έχει την τύχη των Αμερικανών στο Βιετνάμ στα ίδια τα εδάφη του. Αυτό επισημάνει ο κ. Μπαγίκ.

Η προειδοποίηση του κ. Μπαγίκ έρχεται την στιγμή που οι Κούρδοι πολιτικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Τουρκίας. Στο Ντιγιάρμπακιρ, ο αρχηγός της τοπικής οργάνωσης του Κόμματος Δημοκρατικών Περιφερειών προειδοποιεί ότι η μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Μεσοποταμίας βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σφαγής και της εθνοκάθαρσης. Την ίδια στιγμή, τα κουρδικά μέσα μεταδίδουν την πληροφορία ότι το τουρκικό κράτος έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες του για το πιο απαισιόδοξο σενάριο, το οποίο προβλέπει τον θάνατο πάνω από 10.000 πολιτών.

Η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στην νοτιοανατολική Τουρκία έχει αρχίσει να επηρεάζει και το δυτικό κομμάτι της χώρας. Στην δυτική Τουρκία μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στην κοινότητα των Κούρδων και στα πανεπιστήμια. Ακόμη, ο κόσμος της διανόησης αρχίζει να υψώνει την φωνή της. Πριν από λίγο, ο βραβευμένος, με διεθνή αναγνώριση και καριέρα ηθοποιός Χαλούκ Μπιλγκίνερ προειδοποίησε χαρακτηριστικά δια μέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι «η Τουρκία έχει φτάσει στο σημείο όπου αχρηστεύουν τα λόγια».  Ο κ. Μπιλγκίνερ δημοσιεύει λίστα, η οποία εμπεριέχει τα ονόματα εκατοντάδων μικρών παιδιών, τα οποία έχασαν την ζωή τους από τις συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια.
  www.kathimerini.com.cy