28 Δεκεμβρίου 2015

Πόλεμος στη Νοτιοανατολική Τουρκία Εκτός Ελέγχου

Τρεις Κούρδοι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σκοτώθηκαν την Πέμπτη από πυρά των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία. Οι συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων και των τουρκικών δυνάμεων στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, που κατοικούν Κούρδοι, έχουν λάβει διαστάσεις πολέμου, ενώ οι επιχειρήσεις κλιμακώνονται και οι νεκροί, μεταξύ αυτών και πολλοί άμαχοι, αυξάνονται.

Την Πέμπτη, κάτοικοι του Ντιγιάρμπακιρ, κουβαλώντας τα φέρετρα δύο μαχητών του PKK που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας, επιχείρησαν να διαδηλώσουν στο κέντρο της πόλης, ωστόσο απέναντί τους βρήκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση χημικώνΣύμφωνα με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, οι τρεις αντάρτες του PKK σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης που εξαπέλυσαν σε Τούρκους στρατιώτες.
Σύμφωνα με το φιλοκουρδικό αριστερό κόμμα HDP, τουλάχιστον 31 άμαχοι πολίτες σκοτώθηκαν στις μάχες τις τελευταίες ημέρες, ενώ κρατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως 168 μαχητές του PKK σκοτώθηκαν μέσα σε οχτώ μέρες σε έξι πόλεις στη νοτιοανατολική Τουρκία, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του στρατού.Την ίδια στιγμή, και ενώ οι συγκρούσεις λαμβάνουν διαστάσεις πολέμου, ολόκληρες περιοχές ισοπεδώνονται με ανυπολόγιστες καταστροφές σε περιουσίες πολιτών και σε υποδομές. Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς που κατέκρινε την τουρκική κυβέρνηση για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, έκανε λόγο για «όνειδος» και «προδοσία».

«Από τις πρώτες ημέρες, είχαμε διακηρύξει σαν κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία ότι διαφωνούμε με τη χειροτέρευση των σχέσεων με τη Ρωσία», δήλωσε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος επισκέφτηκε τη Μόσχα και συναντήθηκε με Ρώσους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος τόνισε ότι «λαμβάνει υπ' όψιν του» τις κρίσεις του κόμματος του Ντεμιρτάς για την κατάσταση στη Συρία.Σημειώνεται πως η Ρωσία, η οποία διατηρούσε από τη δεκαετία του '80 έμμεσες σχέσεις με το PKK, έχει εκφραστεί ιδιαίτερα θετικά για τους Κούρδους της Συρίας και τις μάχες τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και, σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση, τους έχει ενισχύσει και στρατιωτικά.«Παίρνουν το μέρος οιουδήποτε με τον οποίον η Τουρκία αντιμετωπίζει μια κρίση. Ο Ντεμιρτάς είπε στη Μόσχα ότι η κατάρριψη από την Τουρκία του ρωσικού αεροσκάφους ήταν λάθος, αυτό είναι απολύτως επαίσχυντο και προδοσία» δήλωσε ο Νταβούτογλου σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Άγκυρα και πρόσθεσε: «Κύριο καθήκον μας είναι να υψώσουμε τη φωνή μας κατά της ρωσικής σκληρότητας. Η υποστήριξη της Ρωσίας ενώ σκοτώνει αμάχους στη Συρία είναι προδοσία όχι μόνο για τη χώρα αυτή αλλά και για την ανθρωπότητα».

Παράλληλα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί το HDP, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, για διασυνδέσεις με τους ένοπλους Κούρδους αντάρτες που πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική χώρα.

Πόλεμος στη Νοτιοανατολική Τουρκία
Η κατάσταση στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας εξελίσσεται σε πόλεμο με την τουρκική κυβέρνηση να εμφανίζεται αποφασισμένη να εξολοθρεύσει κάθε ίχνος του PKK από τη χώρα. Τα βασικότερα πεδία μαχών είναι οι πόλεις Τζίζρε, Συλώπη και η συνοικία του Σουρ στο Ντιγιάρμπακιρ.
Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, εδώ και πάνω από μια εβδομάδα ο τουρκικός στρατός και η αστυνομία, με συνοδεία αρμάτων μάχης, πραγματοποιούν ευρείας κλίμακας επιχείρηση στις περιοχές όπου πλειοψηφεί ο κουρδικός πληθυσμός και όπου μετά τη διακοπή του ειρηνευτικού διαλόγου για το κουρδικό, το ΡΚΚ έχει ενισχύσει την παρουσία του και στα αστικά κέντρα. Οι συγκρούσεις είναι καθημερινές και το PKK έχει στήσει οδοφράγματα και έχει ανοίξει χαντάκια για να εμποδίσει τη διέλευση του τουρκικού στρατού.Σύμφωνα με το δήμαρχο του Ντιγιαρμπακίρ πάνω από χίλια σπίτια έχουν καταστραφεί μόνο στην κουρδική πόλη από τις τελευταίες επιχειρήσεις. Σε πολλές πόλεις ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας και σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα μέχρι να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη.
tvxs.gr