28 Δεκεμβρίου 2015

Η δολοφονία ενός βρέφους συγκλονίζει την Τουρκία Το άτυχο μωρό δεν βρήκε ησυχία ούτε μετά τον θάνατο


http://www.hurriyetdailynews.com/images/news/201512/n_93053_1.jpgΓεννήθηκε περίπου πριν από τρεις μήνες σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου. Σε μια περίοδο που η Τουρκία βυθιζόταν σε χάος και στις νοτιοανατολικές επαρχίες επικρατούσε μεγάλη ένταση, το μωρό άνοιξε τα μάτια του και έδωσε χαρά στην οικογένεια του. 89 ημέρες μετά το πρώτο χαμόγελό του, το νήμα της ζωής του κόπηκε στην αγκαλιά της θείας του από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή. Η γιαγιά και ο παππούς του βρέφους επιχείρησαν να το μεταφέρουν στο ασθενοφόρο, το οποίο κλήθηκε στο σπίτι, αγνοώντας το πολεμικό σκηνικό. Με μια λευκή σημαία στο χέρι τους επιχείρησαν να προσεγγίσουν την πόρτα του ασθενοφόρου όμως αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για ένα άκρως επικίνδυνο και μοιραίο εγχείρημα στους δρόμους του Τζίζρε. Ένας ελεύθερος σκοπευτής τους γάζωσε στην κυριολεξία για δεύτερη φορά.

Ο θάνατος του παππού ακολούθησε εντός των επόμενων λεπτών. Μετά τον θάνατο του, ένα νέο δράμα ξεκίνησε για την οικογένεια του μωρού εφόσον λόγω των συγκρούσεων δεν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες για τον ενταφιασμό του. Μεταφέρθηκε σε νεκροτομείο το οποίο όμως ήταν γεμάτο με σωρούς, οι οποίοι φτάνουν κάθε ώρα από τους δρόμους του Σίρνακ. Η κορύφωση επήλθε όταν το βρέφος τοποθετήθηκε στην αγκαλιά μιας νεκρής, νεαρής κοπέλας. Ύστερα από πολλές ώρες και ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ άρχισαν να μεταδίδουν το μεγάλο δράμα, επιτέλους βρέθηκε ένα κενό ψυγείο για το μωράκι, η δολοφονία του οποίου συγκλονίζει πλέον την Τουρκία. 

Το ενδεχόμενο του διαμελισμού της ΤουρκίαςΤην στιγμή που η σωρός του βρέφους μεταφερόταν στο νεκροτομείο, ο ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας του κουρδικού κινήματος, Σελαχαττίν Ντεμίρτας έκανε λόγο για το ενδεχόμενο του διαμελισμού της Τουρκίας. Ο ίδιος τόνισε: «Αυτή η  αντίσταση θα στεφθεί με θρίαμβο. Όλοι θα  σεβαστούν την βούληση του λαού. Οι Κούρδοι θα έχουν την δική τους πολιτική βούληση στην περιοχή τους. Το Κουρδιστάν θα γίνει πραγματικότητα εντός του  αιώνα. Ίσως οι Κούρδοι έχουν ένα ανεξάρτητο κράτος, ίσως ένα ομόσπονδο κράτος, ίσως καντόνια και αυτόνομες περιοχές».
Λίγη ώρα πριν από αυτή την βαρυσήμαντη εξέλιξη, ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε συνάντηση που θα είχε με τον κ. Ντεμιρτάς στις 30 Δεκεμβρίου καθώς κρίθηκε ότι δεν θα είχε νόημα να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων έπειτα από αυτά τα μηνύματα από πλευράς HDP.

Οι Κούρδοι ζητούν αυτονόμησηΕν τω μεταξύ, πριν από λίγες ώρες, οι Κούρδοι της Τουρκίας απαίτησαν δημοσίως και επισήμως την ανακήρυξη αυτόνομων περιοχών μερικών πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας .Οι διαδικασίες για την διοίκηση των αυτόνομων περιοχών θα πρέπει να αναφέρονται στο νέο Σύνταγμα και αυτές εκτός του ότι θα πρέπει να εκπροσωπούνται στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση,  θα πρέπει να έχουν τις δικές τους δυνάμεις ασφαλείας και το δικό τους εκπαιδευτικό σύστημα.http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=227765