Το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει μέχρι στιγμής υποστεί στη Συρία δέχθηκε το Ισλαμικό Κράτος, όταν κουρδική πολιτοφυλακή, υποστηριζόμενη από αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ, κατάφερε να εκδιώξει τους τζιχαντιστές από τη στρατηγικής σημασίας κωμόπολη Τελ Αμπιάντ, στα σύνορα με την Τουρκία.Το Τελ Αμπιάντ ανήκει κατά το ήμισυ στη Συρία και κατά το ήμισυ στην Τουρκία, όπου ονομάζεται Ακτσάκαλε. Με την κατάληψή του, οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των «Μονάδων Λαϊκής Προστασίας» (YPG) κατάφεραν να διακόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ράκα, οιονεί «πρωτεύουσας» του αυτοανακηρυχθέντος χαλιφάτου στη Συρία, σε απόσταση περίπου 80 χλμ. από το Τελ Αμπιάντ. Ηδη, οι τζιχαντιστές που διέφυγαν από την κωμόπολη αναδιπλώθηκαν στη Ράκα που αναμένεται να γίνει το θέατρο της επόμενης μάχης για την εκπόρθηση του ISIS.
Η νέα επιτυχία των Κούρδων, μετά την επιτυχή υπεράσπιση του Κομπάνι, είχε σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο στο ηθικό των τζιχαντιστών, οι οποίοι ετοιμάζονταν να γιορτάσουν τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανακήρυξη «χαλιφάτου», ύστερα από την άλωση της Μοσούλης και της Τικρίτ στο γειτονικό Ιράκ.
Η πτώση του Τελ Αμπιάντ προκάλεσε ενθουσιασμό στους Κούρδους και ικανοποίηση στη Δύση. Διαμετρικά αντίθετα συναισθήματα επικρατούσαν, ωστόσο, στην Αγκυρα. Η κυβέρνηση Νταβούτογλου δεν κρύβει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο δημιουργίας ντε φάκτο κουρδικού κρατίδιου στη βόρεια Συρία, δίπλα από τα τουρκικά σύνορα, το οποίο θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις αλυτρωτικές βλέψεις των Κούρδων της Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πολιτοφυλακή YPG και το πολιτικό κόμμα από το οποίο προέρχεται, το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), ως «τρομοκρατικές» οργανώσεις, συριακά παρακλάδια του εκτός νόμου PKK, ένοπλης οργάνωσης των Κούρδων της Τουρκίας υπό τον φυλακισμένο ηγέτη της Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Τους φόβους της Αγκυρας απηχούν χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Μπουλέντ Αρίντς περί «εθνοκάθαρσης», από πλευράς Κούρδων, με στόχο τη δημιουργία κρατικής οντότητας στη βόρεια Συρία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Αρίντς αποκάλυψε ότι η κυβέρνησή του εξέφρασε την ανησυχία της στην Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι «δυνάμεις του PYD και του YPG προχωρούν σε ενέργειες δημογραφικής κάθαρσης» σε βάρος Αράβων και Τουρκμένιων κατοίκων των περιοχών που βομβαρδίζονται από τα συμμαχικά αεροπλάνα, στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον του ISIS. «Βλέπουμε σημάδια που μαρτυρούν ότι επιδιώκεται να εξοριστούν (οι Αραβες και οι Τουρκμένιοι), να γίνει κάθαρση (στη βόρεια Συρία) και να αντικατασταθούν αυτοί οι πληθυσμοί από άλλα στοιχεία (Κούρδους), ώστε στη συνέχεια να ενωθούν τα καντόνια σε μία οντότητα». Λόγος γίνεται για τα κουρδικά «καντόνια» του Κομπάνι, της Τζαζίρα και του Αφρίν, στη βόρεια Συρία, τα οποία θα μπορούσαν να ενωθούν σε μία ενιαία, αυτόνομη περιοχή, κατά το πρότυπο του ιρακινού Κουρδιστάν.
Στο μεταξύ, τουλάχιστον 30 άτομα σκοτώθηκαν στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, στον πιο φονικό, ώς τώρα, βομβαρδισμό που υπέστη η πόλη από το πυροβολικό των αντικαθεστωτικών ανταρτών, οι οποίοι μάχονται τον κυβερνητικό στρατό του προέδρου Ασαντ. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το συριακό πρόβλημα, Στέφαν ντε Μιστούρα, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν στη Δαμασκό για διαβουλεύσεις, καταδίκασε την επίθεση ως τυφλό βομβαρδισμό εναντίον αμάχων και κάλεσε την κυβέρνηση Ασαντ να μην απαντήσει με ανάλογα μέσα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ