18 Ιουνίου 2015

Αχαρτογράφητα νερά

Ο Μάριο Ντράγκι, προχθές Δευτέρα, με τις δύο λέξεις «αχαρτογράφητα νερά» ως προς την επόμενη μέρα οποιουδήποτε ενδεχόμενου ατυχήματος για την Ελλάδα μίλησε ως υπεύθυνος πολιτικός και διέψευσε τη διαβεβαίωση που είχε δώσει πριν από λίγα λεπτά ως κεντρικός τραπεζίτης, ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια ελληνική χρεοκοπία! Εμμέσως πλην σαφώς ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης είπε ότι τα σενάρια για υγειονομική ζώνη απομόνωσης μιας χρεοκοπημένης Αθήνας είναι ασκήσεις επί χάρτου που δεν τον πείθουν. Ποιος τολμά να ισχυρισθεί ότι είναι έτοιμος να εισέλθει στην αχαρτογράφητη περιοχή;Οι ΗΠΑ θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα να κλείσει με συμβιβασμό η διαπραγμάτευση της Ευρωζώνης με την Αθήνα, με πρώτη βεβαιότητα ότι θα ασκήσουν αποφασιστική επιρροή ώστε το ΔΝΤ να σταματήσει στην καταγραφή των διαφωνιών του με την Ευρωζώνη και να μη γίνει αιτία ή άλλοθι αδιεξόδου.
Κατά δεύτερο λόγο και πέραν του φόβου για ντόμινο στην παγκόσμια οικονομία δεν θέλουν αποσταθεροποίηση στην EE -Ευρωζώνη, θέλουν να κλείσει γρήγορα η συζήτηση για Grexit-Brexit, να δημιουργηθεί ένας σταθερός κοινός παρονομαστής ΗΠΑ-ΕΕ απέναντι στη Μόσχα, και τέλος να ολοκληρωθεί και να εγκριθεί η Συνθήκη ΤΤΙΡ (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων). Θέλουν ένα ενιαίο δυτικό μπλοκ απέναντι στη Μόσχα, στο Πεκίνο, στην Ομάδα BRICS συνολικά.

Η Γερμανία δεν μπορεί και αυτή να σκεφθεί πλεύση στην αχαρτογράφητη περιοχή. Θέλει ηρεμία, εκτόνωση εντάσεων και πολιτική εμβάθυνση της Ευρωζώνης, για να μπορεί να είναι δίπλα στις ΗΠΑ συνδιαμορφωτής των συσχετισμών και ισορροπιών του δυτικού μπλοκ. Οσο θα γίνεται συζήτηση για Grexit-Brexit, όσο η Πολωνία και οι Βαλτικές θα σπρώχνουν για ακραία κλιμάκωση απέναντι στη Ρωσία, τόσο θα διευρύνονται και τα περιθώρια παρέμβασης της Ουάσιγκτον στη Γηραιά Ηπειρο. Το Βερολίνο προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο, να συμμετάσχει δηλαδή στο δυτικό μπλοκ που στήνει ο Λευκός Οίκος με τους όρους του με μια αποδεκτή από τις ΗΠΑ απόκλιση στη διαχείριση της κρίσης αλλά και ως εκπρόσωπος όλης της ΕΕ.

Με δυο λόγια, ατύχημα στη διαπραγμάτευση Αθήνας- Ευρωζώνης θα είναι ταυτόχρονα βραχυκύκλωμα στη συγκρότηση του δυτικού μπλοκ που προωθούν οι ΗΠΑ και ναυάγιο των προσπαθειών του Βερολίνου να είναι ηγεμονικός συνεταίρος της Ουάσιγκτον. Ο Ντράγκι είπε προσεκτικά αυτά που οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση επικεφαλής και εκπρόσωποι θεσμών γνωρίζουν, αλλά στο όνομα επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων δεν λένε.