18 Ιουνίου 2015

Την απελευθέρωση Οτσαλάν ζητούν οι Κούρδοι «Η λύση του Κουρδικού Ζητήματος περνά μέσα από την ελευθερία του Οτσαλάν»

http://civaka-azad.org/wp-content/uploads/2014/11/%C3%B6calan_demirtas_buldan.jpgΤου Νίκου Στέλγια Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη  Την απελευθέρωση τον φυλακισμένου ηγέτη του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, Αμντουλλάχ Οτσαλάν θέτουν οι Κούρδοι της Τουρκίας ως προϋπόθεση της τελικής λύσης του Κουρδικού Ζητήματος και την δημιουργία της νέας κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία θα έχει στα χέρια της την διακυβέρνηση της χώρας τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μιλώντας στα κουρδικά μέσα ενημέρωσης, δυο υψηλόβαθμα στελέχη της ένοπλης πτέρυγας του κουρδικού κινήματος τονίζουν ότι έχει έρθει η ώρα για την απελευθέρωση του Αμντουλλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται από το 1999 στην φυλακή του νησιού Ίμραλι. Ο Μουράτ Καράγιλαν αναφέρει ότι η λύση του Κουρδικού Ζητήματος περνά μέσα από την ελευθερία του κ. Οτσαλάν.
Την ίδια στιγμή, ο Ντουράν Καλκάν θεωρεί ότι δεν υπάρχει νόημα να συνεχιστούν οι συνομιλίες με το τουρκικό κράτος εφόσον δεν δοθεί το πράσινο φως για την απελευθέρωση του ιστορικού ηγέτη του κουρδικού κινήματος. Από την πλευρά της, η πολιτική πτέρυγα του κινήματος τονίζει είναι έτοιμη να συζητήσει με τα τουρκικά κόμματα σενάρια κυβέρνησης συνεργασίας εφόσον οι ηγεσίες τους εστιάσουν στα αιτήματα των Κούρδων.

Σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNNTurk, γίνεται αναφορά σε δηλώσεις της Συμπροέδρου του HDP, Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, η οποία ερωτηθείσα σχετικά με το πώς αξιολογεί τα λόγια του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κιλιτσντάρογλου, ότι «αναλογούν καθήκοντα στο ποσοστό του 60%» και στο ερώτημα εάν έγινε κάποιο αίτημα από άλλο κόμμα στο HDP για συνάντηση, είπε «Μέχρι τώρα δεν έφθασε επισήμως σε μας κάποιο αίτημα για συνάντηση από άλλο πολιτικό κόμμα. Εμείς τονίσαμε ότι η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε όλα τα αιτήματα για συνάντηση. Το βασικό αποτέλεσμα είναι αυτό που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου». «Κανένας πλέον, σε μία τέτοια διαδικασία, δεν έχει την πολυτέλεια και το δικαίωμα να κάνει λόγο για δικές του κόκκινες γραμμές και δικές του αντιλήψεις. Αυτά τίθενται περισσότερο για το κόμμα μας. Με τις εκλογές της 7ης Ιουνίου ξεπεράστηκαν τα όρια. Έχουν επίσης ξεπεραστεί οι προκαταλήψεις, οι απαγορεύσεις και εκείνες οι κόκκινες γραμμές», αναφέρει η κ. Γιουκσέκνταγ, η οποία προσθέτει: « Η κοινωνία στην Τουρκία επιθυμεί να δει μία κυβέρνηση ανάλογη με τα αποτελέσματα αυτά. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις που μπορεί να γίνουν και στις προτάσεις για δημιουργία συνασπισμού.

Αναλάβαμε στην πολιτική της Τουρκίας ένα ρόλο του να μην είμαστε στη θέση της δημιουργίας κρίσης, αλλά στη θέση της επίλυσης της κρίσης. Εμείς θα εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που αναλογούν σ’ εμάς, όσον αφορά στην επίλυση των κρίσεων που μπορεί να προκύψουν». Η κ. Γιουκσεκντάγ, ερωτηθείσα εάν πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις με το Ιμραλί και το Καντίλ, είπε «Η αντιπροσωπεία μας υπέβαλε αίτημα για επίσκεψη στο Ιμραλί. Ακόμα δεν έχουμε λάβει κάποια συγκεκριμένη και επίσημη απάντηση για τη συνάντηση αυτή. Όμως, η συνάντηση που θα έχουμε με το Ιμραλί θα είναι πολύ κρίσιμη, όσον αφορά στην προώθηση της διαδικασίας. Η συνέχιση της διαδικασίας για τη λύση και η επιθυμία αυτή είναι ένα από τα βασικά κεφάλαια των εκλογών της 7ης Ιουνίου. Εμείς θεωρούμε ότι η συνάντηση με τον αξιότιμο Οτσαλάν και η άρση όλων των εμποδίων μπροστά στην εν λόγω συνάντηση είναι κάτι το οποίο απαιτείται για το σεβασμό της δημοκρατικής βούλησης, που προέκυψε από τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουνίου.

Εάν η πολιτική εξουσία σέβεται, όπως λέει, τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουνίου, θα πρέπει να αρθεί πάραυτα το εμπόδιο μπροστά στη συνάντηση της Επιτροπής με το Ιμραλί. Εντός της διαδικασίας αυτής, το Καντίλ διατυπώνει τις δικές του αξιολογήσεις. Εμείς, αυτήν τη στιγμή, δεν έχουμε κάποιο σχέδιο για συνάντηση (με το Καντίλ). Δεν υπάρχει κάποια σχεδιασμένη επίσκεψή μας».