18 Ιουνίου 2015

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΑΠΟ ΙΡΑΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ Επαναστατούν και πετούν τη μαντίλα...

Επαναστατούν και πετούν τη μαντίλα...
Το δικαίωμα να μπορεί μια γυναίκα να αφήσει τα μαλλιά της να ανεμίζουν ελεύθερα διεκδικεί με την καμπάνια της, My Stealthy Freedom (Η Κρυφή μου Ελευθερία), η Ιρανή Μασίχ Αλινεζάντ, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια.

Από το 1979 και την Ισλαμική Επανάσταση, οι Ιρανές είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους σε δημόσιο χώρο. Ο νόμος, μάλιστα, εφαρμόζεται με ιδιαίτερη αυστηρότητα, καθώς όσες γυναίκες συλλαμβάνονται να κυκλοφορούν χωρίς μαντίλα είτε συλλαμβάνονται είτε τους επιβάλλεται πρόστιμο. Ολα αυτά στις περιπτώσεις που κρίνεται ότι αυτή την κίνηση την έκαναν σκόπιμα.
Ωστόσο, πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες, κυρίως από τις νεότερες γενιές, πιστεύουν πως το χιτζάμπ (η ισλαμική μαντίλα) θα έπρεπε να είναι θέμα προσωπικής επιλογής και όχι υποχρέωση.
Μεταξύ αυτών και η Αλινεζάντ, η οποία από το 2009 ζει στις ΗΠΑ, όταν απελάθηκε από την κυβέρνηση εξαιτίας ενός ρεπορτάζ της για την κρατική διαφθορά και η οποία δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook μια φωτογραφία της χωρίς μαντίλα, ρωτώντας άλλες συμπατριώτισσές της αν θα ήθελαν να κάνουν το ίδιο. Προς μεγάλη της έκπληξη έλαβε εκατοντάδες θετικές απαντήσεις.

Εκατοντάδες φωτογραφίες γυναικών που έχουν αφήσει τα μαλλιά τους ελεύθερα έχουν κατακλύσει την ιστοσελίδα
Εκατοντάδες φωτογραφίες γυναικών που έχουν αφήσει τα μαλλιά τους ελεύθερα έχουν κατακλύσει την ιστοσελίδα Τον Μάιο του 2014 αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικτυακή καμπάνια My Stealthy Freedom, με κύριο στόχο να διεκδικήσουν οι «γυναίκες του Ιράν το δικαίωμα να μπορούν να φορούν το χιτζάμπ από επιλογή».

Φωτογραφίες
Πολύ γρήγορα η ιστοσελίδα κατακλύστηκε από φωτογραφίες γυναικών που έχουν αφήσει τα μαλλιά τους ελεύθερα, συχνά σε δημόσιους χώρους με ταμπέλες που ζητούν από τις γυναίκες να καλύπτονται, αλλά και ανδρών που δηλώνουν με αυτό τον τρόπο της υποστήριξή τους στον... κρυφό αγώνα των γυναικών. Ηδη η σελίδα στο Facebook έχει 815.000 likes, ακόμα και από γυναίκες που για θρησκευτικούς λόγους επιλέγουν να καλύπτουν το κεφάλι τους, στηρίζουν όμως το δικαίωμα της επιλογής.«Η μαντίλα ήταν μέρος του σώματός μου», είπε η Αλινεζάντ σε συνέντευξη της στο περιοδικό «Vogue». «Το να τη βγάλω απαίτησε μια μεγάλη ψυχολογική διαδικασία, δεν ήταν εύκολο.
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου τη φοράω και στα επτά μου -πολύ μικρή για να ξέρω τι σημαίνει η έννοια «ανθρώπινα δικαιώματα»- σκεφτόμουν πως ήταν άδικο ο αδελφός μου, μόλις δύο χρόνια μεγαλύτερος από μένα, να μπορεί να βγαίνει από το σπίτι για να παίξει όποτε ήθελε, να κάνει ποδήλατο, να κολυμπάει και εγώ να μην μπορώ να κάνω τίποτα».Οπως ήταν φυσικό, η εκστρατεία της δεν έτυχε ενθουσιασμού από τις Αρχές του Ιράν.

Εναντίον της ξεκίνησε μεγάλη δυσφημιστική εκστρατεία, με αιχμή του δόρατος ότι είναι «κατάσκοπος» των δυτικών δυνάμεων που θέλουν να «διαβρώσουν τις ηθικές και θρησκευτικές αξίες του Ιράν», ενώ λαμβάνει απειλητικά μηνύματα καθημερινά. Επίσης η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ένα «ρεπορτάζ», σύμφωνα με το οποίο βιάστηκε στο Λονδίνο από μια ομάδα ανδρών μπροστά στον γιο της ενώ ήταν «γυμνή» (σ.σ.: όρος που χρησιμοποιούν οι θρησκευτικές Αρχές της χώρας για να περιγράψουν μια γυναίκα που δεν φοράει μαντίλα).

Μάλιστα, ένας αναλυτής έγραψε σε μεγάλο σάιτ της χώρας πως αν μια γυναίκα δεν φοράει χιτζάμπ κι αν ένας άνδρας έχει σεξουαλική επαφή μαζί της παρά τη θέλησή της, αυτό «δεν αποκαλείται βιασμός».Και η συκοφαντία εναντίον της δεν σταμάτησε εκεί, καθώς πρόσφατα παίχτηκε στην κρατική τηλεόραση ένα ακόμα «ρεπορτάζ», σύμφωνα με το οποίο η δημοσιογράφος είναι ναρκομανής.Οι όποιες προσπάθειες αποδόμησής της, ωστόσο, έχουν πέσει στο κενό και καθημερινά συνεχίζουν να εμφανίζονται νέες φωτογραφίες.

Τις τιμωρούν με 50-70 μαστιγώσεις
Σύμφωνα με την ιρανική Αστυνομία, τον περασμένο χρόνο 3,5 εκατ. γυναικών δέχθηκαν προειδοποίηση από την Αστυνομία της ηθικής γιατί δεν φορούσαν σωστά το χιτζάμπ και 18 από αυτές δικάστηκαν. Οταν μια γυναίκα δεν φοράει μαντίλι δημοσίως τιμωρείται αρχικά με 50-70 μαστιγώσεις. Ωστόσο, αν κάποια πει «όχι» στο χιτζάμπ, χάνει τα βασικά της δικαιώματα στη μόρφωση και στην εργασία.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ-ΕΘΝΟΣ