18 Ιουνίου 2015

Τσίπρας - Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη με τον αγωγό στην ατζέντα

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣΜε τη φιλοδοξία ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας θα κινηθούν σε ένα συγκεκριμένο, όσο και ρεαλιστικό πλαίσιο συνεργασίας, ο Αλ. Τσίπρας και ο Βλ. Πούτιν κατά τη συνάντηση που θα έχουν στην Αγ. Πετρούπολη στις 19 Ιουνίου, προβλέπεται να επιβεβαιώσουν τις θέσεις τους υπέρ της κατασκευής του «ελληνικού αγωγού», ενώ ο κ. Πούτιν αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο αναπτυξιακό ταμείο των Brics.Σημειώνεται ότι το θέμα του αγωγού είναι εντελώς στον αέρα, καθώς η Τουρκία, η ΠΓΔΜ και η Σερβία εμφανίζονται αμφίσημες, πέραν του ότι οι εξαιρετικά σύνθετες διαδικασίες και κυρίως η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν έχει αποσαφηνιστεί, παρά το γεγονός ότι ουδείς αμφιβάλλει για τη χρησιμότητα του εν λόγω αγωγού. Προφανώς τα οφέλη του αγωγού για την Ελλάδα θα είναι σημαντικά και το έργο θα είναι ωφέλιμο για την οικονομία, ωστόσο, όπως παρατηρούν παράγοντες του χώρου της ενέργειας, η ελληνική κυβέρνηση αντί να αντιπαρατίθεται με τους Ευρωπαίους, προτιμότερο θα ήταν να αναζητήσει συμμαχίες στις Βρυξέλλες.


Σχετικά με τη συνεργασία της Ελλάδας με τους Brics, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάθεση ενός συμβολικού ποσού από την Ελλάδα και η δανειοδότησή της στη συνέχεια για έργα υποδομής είναι στα σχέδια του κ. Τσίπρα και φαίνεται ότι η Μόσχα θέλει να συμβάλει. Για τον πρωθυπουργό πιθανή συμφωνία για συμμετοχή στην αναπτυξιακή τράπεζα των Brics πέραν της θετικής οικονομικής πτυχής έχει και ισχυρό πολιτικό συμβολισμό και δείχνει την πρόθεση της Αθήνας να διατηρεί ανοιχτή κάθε εναλλακτική επιλογή. Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποιες είναι οι δεσμεύσεις που μπορεί να αναλάβει η Ελλάδα σε περίπτωση δανειοδότησής της από τη συγκεκριμένη τράπεζα, καθώς δάνειο χωρίς δεσμεύσεις δεν νοείται.

Για την επιτυχία της νέας συνάντησης Τσίπρα - Πούτιν, κυρίως όσον αφορά τον αγωγό, συνεργάζεται το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ενώ μεγάλο μέρος της οργανωτικής προετοιμασίας έχει αναλάβει ο γ.γ. αναπτυξιακής συνεργασίας του ΥΠΕΞ Γ. Τσίπρας.

Το γεγονός, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει ήδη συναινέσει στην παράταση των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας φαίνεται ότι δεν ενοχλεί τη Μόσχα. Οι υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη συμφωνήσει για την παράταση των κυρώσεων μέχρι τον Ιανουάριο 2016 και ο κ. Τσίπρας απλά θα συγκατανεύσει στη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26/6. Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. αποφεύγει να μιλήσει για νέες κυρώσεις, καθώς οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης έχουν αρνητική στάση, ενώ και ο ΟΑΣΕ τηρεί ισορροπημένη στάση και στις εκθέσεις του αποδίδει ευθύνες και στους Ρώσους και στους Ουκρανούς για τις εχθροπραξίες.