13 Μαΐου 2015

Ο Άσαντ χάνει μάχες

....αφού ΗΠΑ,Ισραήλ,Τουρκία,Ιορδανία,Κατάρ και ΗΑΕ εξοπλίζουν τα παρακλάδια της Αλ-Κάιντα στην Συρία
DEBKAfile Special Report

Απόδοση Κειμένου – Επιμέλεια : Καζαντζής Γιώργος , Κέντρο Ανατολικών Σπουδών

Για πρώτη φορά κατά την διάρκεια του σχεδόν πενταετή πολέμου στην Συρία, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, όπως ο «Στρατός της Κατάκτησης»(Army of Conquest) και ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός»(FSA), παραλαμβάνουν σημαντικές ποσότητες βαρέος οπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, την Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, την Τουρκία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι στρατιωτικές πηγές του Debkafile αναφέρουν. Η ισορροπία δυνάμεων στον συριακό πόλεμο έχει μετατοπιστεί υπέρ των δυνάμεων των ανταρτών οι οποίοι κερδίζουν μάχες κατά του στρατού του Μπασάρ Άσαντ. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι αντάρτες έχουν καταλάβει το Τζισρ αλ Σούγουρ, στην βόρεια επαρχία του Ιντλίμπ,και είναι ικανοί να μετακινηθούν σε νέες θέσεις ακριβώς απέναντι από το αλαουίτικο προπύργιο του Άσαντ στην Λατάκια και την πεδιάδα Χομς. Οι αντάρτες έχουν επίσης κερδίσει έδαφος στην νότια Συρία στην περιοχή της Κουνέιτρα απέναντι από το ισραηλινό Γκολάν.

H πληροφόρηση των πηγών μας μεταδίδει ότι η αντιπολίτευση είναι τώρα εξοπλισμένη όπως ποτέ στο παρελθόν με πολύ βαρύ οπλισμό όπως τανκς τύπου T-55 , T-62 και T-72, BMP οχήματα μάχης, εκτοξευτές πυραύλων, όλμους και οχήματα με αντιεροπορικά πολυβόλα (12.7,14.5, 23mm). Έχουν πλέον τουλάχιστον τέσσερα είδη αντιαρματικών, συμπεριλαμβανομένων RPG-7s, RPG-22s, M79s, και τεράστια αποθέματα πυραύλων TOW. Όλο το υλικό έχει έρθει μαζί με εξαρτήματα νυχτερινής οράσεως.


Αν οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης είχαν εξοπλιστεί σε τέτοια κλίμακα νωρίτερα, η συριακή σύγκρουση ίσως είχε λήξει αρκετά πιο πριν με την ήττα του Άσαντ και το σώσιμο σχεδόν διακοσίων πενήντα χιλιάδων ζωών.Κάθε μία από τις δυνάμεις που ενεργεί τώρα έχει τους δικούς της λόγους για κάτι τέτοιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του, τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, την Χεζμπολάχ και τις σιιτικές πολιτοφυλακές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, από το να νικήσουν τον πόλεμο.To Ισραήλ πρέπει να κρατήσει σε απόσταση τους Ιρανούς Φρουρούς και την Χεζμπολάχ από τα σύνορά του με την Συρία. Η Σαουδική Αραβία κυνηγάει την ανατροπή του Άσαντ.Παρ'όλα αυτά, στην κατεύθυνση αυτών των στόχων, οι υποστηρικτές των αναταρτών έχουν έρθει αντιμέτωποι με ένα ανησυχητικό υποπροϊόν της υποστήριξής τους: Η μερίδα του λέοντος των όπλων που δίνονται στην αντιπολίτευση, διοχετεύεται σε ομάδες ανταρτών που συνδέονται ή ταυτίζονται με την Αλ Κάιντα.


Το Debkafile παραθέτει αυτούς τους παραλήπτες:
1.Το «Μέτωπο Αλ Νούσρα» (Al Nusra Front), το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, είναι ο κύριος εχθρός του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε», για την κυριαρχία της Συρίας. Οι μαχητές της Νούσρα είναι οι δυνατότεροι και πιο επαγγελματίες παραστρατιωτικοί που πολεμούν το καθεστώς Άσαντ.Έχοντας βάλει τα χέρια σε μια πληθώρα προηγμένων όπλων, η Νουσρα έχει δημιουργήσει ένα χώρο εξάσκησης στο Καλαμουν στα σύνορα της Συρίας και του Λιβάνου,για να τελειοποιήσουν τις ικανότητές τους οι μαχητές της στην χρήση τους, ειδικά στην χρήση των αντιαρματικών πυραύλων TOW.
2.Η «Αχράρ Αλ-Σαμ»(Ahrar al-Sham ) της οποίας ο κύριος υποστηρικτής είναι το Κατάρ, είναι πιο ριζοσπαστική από τη Νούσρα και διατηρεί περιορισμένους επιχειρησιακούς δεσμούς με το ISIS.
3. Η «Coastal Division», της οποίας η περιοχή επιχειρήσεων είναι η Λατάκια, είναι τυπικά ένα παρακλάδι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού(FSA), αλλά στην πράξη λαμβάνει εντολές από τη Nούσρα.
4. Οι «ταξιαρχίες Sukur Al Ahab»(Sukur Al Ahab Brigades) ,δραστηριοποιούται κυρίως στα βουνά του Καλαμουν, είναι επίσης υποταγμένες στη Νούσρα.
5. Ο «Συνασπισμός Νοτίου Μετώπου»(Southern Front coalition) , o οποίος είναι παρών στη νότια Συρία κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, είναι επίσης υπό τις εντολές της Νούσρα. Αυτή η ομάδα των ανάμικτων πολιτοφυλάκων ηγήθηκε της μάχης του περασμένου μήνα για την Kουνέιτρα κατά του «Στρατού του Τζιχάντ»(Jaish al-Jihad) που ορκίστηκε πίστη στο ISIS.


Δεν έχει διαφύγει σε οποιαδήποτε από τις ξένες κυβερνήσεις που εξοπλίζει την συριακή αντιπολίτευση ότι στην πραγματικότητα ενισχύει ριζοσπαστικές οργανώσεις ισλαμιστών, μερικές από τις οποίες βρίσκονται κοντά στην Αλ Κάιντα. Αλλά αυτό δεν είναι ανοιχτά παραδεκτό. Αμερικανοί αξιωματούχοι προτιμούν να απεικονίζουν τους παραλήπτες των όπλων αυτών ως «μετριοπαθείς» αντάρτες. Οι ισραηλινές πηγές παραδέχονται ότι η στρατιωτική τους βοήθεια φτάνει στα χέρια της Αλ-Νούσρα, αλλά ισχυρίζονται ότι είναι μια τοπική ομάδα, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από την Αλ Κάιντα.


Είναι δύσκολο να δει κανείς πολλά θετικά να προκύπτουν από την πολιτική που ακολουθούν αυτές τις μέρες οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα του Κόλπου και η Τουρκία στην Συρία: Εάν οι αντάρτες της αντιπολίτευσης που εξοπλίζουν νικήσουν, είτε οι συνεργάτες της Αλ Κάιντα θα φτάσουν να καταπιούν μεγάλες περιοχές της Συρίας είτε θα ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ, και θα κυβερνήσουν στη θέση του στην Δαμασκό. Η Συρία τότε θα είναι η πρώτη αραβική χώρα που πέφτει στα χέρια της Αλ Κάιντα.


http://debka.com/article/24578/Assad-loses-battles-as-US-Israel-Turkey-Jordan-Qatar-and-UAE-arm-Al-Qaeda%E2%80%99s-Syrian-branches
http://icmu.nyc.gr/%20Assad-loses-battles-as-US%2C-Israel%2C-Turkey%2C-Jordan%2C-Qatar-and-UAE-arm-Al-Qaeda%E2%80%99s-Syrian-branches