13 Μαΐου 2015

«Αφήνει την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς δίχτυ προστασίας» Απαράδεκτη η έκθεση για την πρόοδο Τουρκίας

Βρυξέλλες: Απαράδεκτη κρίνει την έκθεση για την Τουρκία η Κυπρία ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, εξού και έδωσε αρνητική ψήφο στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής. Η κ. Θεοχάρους τονίζει ότι καταψήφισε την έκθεση γιατί:
-Θέτει στο περιθώριο την Κυπριακή Δημοκρατία και την αφήνει χωρίς δίχτυ ασφαλείας.

-Αποσυνδέει το Κυπριακό από την ενταξιακή διαδικασία, προωθεί το άνοιγμα νέων κεφαλαίων και την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης, και αρνείται να περιλάβει την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου.

-Επιτρέπει στην Τουρκία να συμμετέχει στα Συμβούλια Εξωτερικών και Άμυνας και προωθεί το άνοιγμα του κεφαλαίου για την ασφάλεια, ενώ η Κύπρος τελεί υπό κατοχή.


Η Ελένη Θεοχάρους υπογραμμίζει ότι καταψήφισε την έκθεση ως απαράδεκτη για τους ανωτέρω λόγους, και για άλλες ελλείψεις, αφού δεν γίνεται καμιά αναφορά στο θέμα της  «visa» των Κυπρίων πολιτών στην Τουρκία, στον εποικισμό, στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και ειδικότερα τις αποζημιώσεις για  τους συγγενείς των αγνοουμένων και τους  εγκλωβισμένους, τις οποίες η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει. Η έκθεση, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή, επιβραβεύει την Τουρκία, δεν εγγυάται τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και προωθεί την Άγκυρα στην ΕΕ χωρίς να εκπληρώνει τις περί Κύπρου υποχρεώσεις της. «Θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώσω τον λαό στον οποίο λογοδοτώ και ο οποίος με εξέλεξε για να υπερασπίζομαι το κράτος μας και τα συμφέροντα μας στην ΕΕ», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της.

Στην έκθεση, επισημαίνει η ευρωβουλευτής, δεν περιελήφθη η αναφορά στην αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, η οποία είναι αναπόσπαστο τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου και καθορίζει ρητώς ότι η ΕΕ αναγνωρίζει στο νησί ένα και μόνο κράτος, αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί κάποιοι, διερωτάται, αναφέρονται σε συγκεκριμένη λύση ομοσπονδίας και ακροθιγώς σε αρχές της ΕΕ από τη μια και δεν αποδέχονται τη συμπερίληψη του υφιστάμενου κοινοτικού κεκτημένου, που στηρίζεται στις αρχές και αξίες της ΕΕ και μπορεί να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών και τη συνέχεια του κράτους;

Η κ. Θεοχάρους τονίζει ότι οι εισηγήσεις της που αφορούν στο θέμα της Αμμοχώστου και  στο «εμπόριο» των Τουρκοκυπρίων δεν έγιναν αποδεκτές.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/256447/aparadekti-i-ekthesi-gia-tin-proodo-tourkias#sthash.SS7JJK6u.dpuf