H ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ποντάρει στο χαρτί του ρωσικού αγωγού αερίου «Turkish Stream», στον οποίο αντιτίθενται Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, όμως την ίδια ώρα η Σόφια πιέζει την Ε.Ε. να στηρίξει την αναβίωση του παλαιού αγωγού «Nαμπούκο» με ιρανικό αέριο αυτή τη φορά και ταυτόχρονα προχωρεί σε κινήσεις προκειμένου η Βουλγαρία να αναδειχθεί στο gas hub, στο κέντρο συναλλαγών αερίου της ΝΑ Ευρώπης. Έναν στόχο που είχε και η Αθήνα στο παρελθόν, αλλά μετά τις εκλογές η προώθηση του όλου πρότζεκτ φαίνεται σαν να έχει παγώσει.
Από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η Ρωσία ακύρωσε τον αγωγό «South Stream», o οποίος θα περνούσε από τη Βουλγαρία, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας αναζήτησε νέα σχέδια για να τον αντικαταστήσει. Μετά το προσύμφωνο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που υπέγραψε η «Ομάδα των 5+1» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) με την Τεχεράνη, η Σόφια έχει προχωρήσει τις επαφές με το Ιράν, με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι η Τεχεράνη προτείνει την ιρανο-βουλγαρική συνεργασία στην προμήθεια αερίου, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας ενός gas hub στη γειτονική χώρα.
Το σχέδιο προβλέπει την αναβίωση του «Ναμπούκο», δηλαδή ενός αγωγού που από την Τουρκία θα περνά στη Βουλγαρία με τελικό προορισμό την Αυστρία, μεταφέροντας ιρανικό αέριο, αντί αερίου από το Αζερμπαϊτζάν όπως προέβλεπε το παλαιό σχέδιο. Το αζέρικο αέριο θα διοχετευτεί στην Ευρώπη μέσω του αγωγού TAP.O Boύλγαρος πρωθυπουργός Boiko Borisov ασκεί πίεση στις Βρυξέλλες να κάνουν αποδεκτό το σχέδιο, όμως πριν ξεκαθαρίσει το θέμα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και δεν εξομαλυνθούν πλήρως οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τεχεράνη είναι σαφές ότι η Ευρώπη δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις.Από την άλλη πλευρά το Ιράν, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αερίου στον κόσμο, θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.Παράλληλα η Σόφια επιδιώκει να καταστεί το gas hub της ΝΑ Ευρώπης και προσπαθεί να εντάξει στο επενδυτικό πακέτο Junker, των 315 δισ. ευρώ, τη χρηματοδότηση κατασκευής υποδομών αποθήκευσης και διανομής αερίου.
Στο οικονομικό φόρουμ «Βουλγαρία - Ισπανία», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Σόφια, ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών Bozidar Lukarski και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Jose Manuel Garcia-Margallo ανακοίνωσαν την πρόθεση των χωρών τους να γίνουν τα δύο gas hub του ευρωπαϊκού νότου. H Bουλγαρία μπορεί να εισάγει αέριο από τον νότο και την ανατολή και η Ισπανία από τη Βόρειο Αφρική και την Αμερική, χάρη στους 7 σταθμούς υγροποιημένου αερίου που διαθέτει.
Ο κ. Μπορίσοφ έχει ζητήσει τη στήριξη της Ε.Ε. για να δημιουργηθεί στη Βουλγαρία το gas hub, επίσημα πάντως οι Βρυξέλλες δεν έχουν δώσει ακόμα το «πράσινο φως», αν και έχουν δείξει ενδιαφέρον για το σχέδιο. Σήμερα η Βουλγαρία εφοδιάζεται με αέριο μόνον από τη Ρωσία και η κατασκευή του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού (IGB) είναι το πρώτο έργο που θα δώσει στη γειτονική χώρα πρόσβαση σε εναλλακτικό προμηθευτή αερίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, το Ανεξάρτητο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Βουλγαρίας (IBEX), το οποίο είναι κρατικός φορέας, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο Ηλεκτρισμού της Ευρώπης, το Nord Pool Spot για τη δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ηλεκτρισμού της Επόμενης Ημέρας (day-ahead power exchange) της Σόφιας. Το βουλγαρικό Χρηματιστήριο Ηλεκτρισμού αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί στα τέλη του χρόνου, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα λειτουργήσει και η ενδοημερήσια αγορά (intraday market)Στο Nord Pool Spot συμμετέχουν η Νορβηγία, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ