13 Μαΐου 2015

Νύχτα αγωνίας στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας Τουρκικά μαχητικά πάνω από την Αντιόχεια

http://ichef.bbci.co.uk/news/660/media/images/82897000/jpg/_82897479_026006410-1.jpg
Χθες το βράδυ επικράτησε ένταση και μεγάλη αναστάτωση στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας, όπου ομάδα τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων πέταξε πάνω από την Αντιόχεια, στα σύνορα των δυο χωρών την στιγμή που στην Συρία λάμβαναν χώρα σφοδρές συγκρούσεις.  Οι πληροφορίες της «Κ» με βάση τις μαρτυρίες διάφορων κατοίκων της Αντιόχειας δείχνουν ότι η μεγάλη κινητικότητα ξεκίνησε γύρω στις 22.00. Τότε, ομάδα τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων εμφανίστηκε στον ουρανό της πόλης και πέταξε πολύ χαμηλά με κατεύθυνση τα σύνορα Τουρκίας και Συρίας. Την ίδια ώρα, στα περίχωρα της συριακής πόλης Ίντλιπ, ο συριακός στρατός εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση κατά των ισλαμιστών ανταρτών. Για τα όσα ακολούθησαν υπάρχουν δυο εκδοχές.
Σύμφωνα με την εκδοχή της Συρίας, τα τουρκικά μαχητικά εισέβαλλαν στην χώρα και επιχείρησαν να εμποδίσουν το έργο της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας. Συγκεκριμένα, τα τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα εμπόδισαν τον βομβαρδισμό των θέσεων της Οργάνωσης Αλ Νούσρα, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία, την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Η Δαμασκός «απάντησε» σε αυτή την κίνηση της Άγκυρας θέτοντας σε ισχύ το ρωσικής κατασκευής εναέριο σύστημα άμυνας με αποτέλεσμα τα τουρκικά αεροπλάνα να τραπούν σε φυγή. Η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται το παραπάνω σενάριο. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι τα εναέρια μέσα της Συρίας προσέγγισαν και σε κάποια περίπτωση παραβίασαν τα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία. Για αυτό τον λόγο, η Άγκυρα έστειλε στην περιοχή τέσσερα F16.

Η μεγάλη κινητικότητα στον ουρανό της Αντιόχειας συνεχίστηκε μέχρι τα μεσάνυχτα. Τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, η κατάσταση στον τουρκικό εναέριο χώρο ομαλοποιήθηκε με την επιστροφή των τουρκικών μαχητικών στις βάσεις τους. Ωστόσο, το ίδιο δεν συνέβη στα χερσαία σύνορα των δυο χωρών. Κάτοικοι της Αντιόχειας αναφέρουν στην «Κ» ότι για αρκετή ώρα παρακολούθησαν την πορεία μιας πομπής τουρκικών ασθενοφόρων, η οποία κατευθύνθηκε προς την παραμεθόρια περιοχή. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τουρκικά ασθενοφόρα ενδέχεται να παρείχαν τις πρώτες βοήθειες σε ισλαμιστές μαχητές, οι οποίες δέχθηκαν τα πυρά του συριακού στρατού στο Ίντλιπ. Από την πλευρά της, η Δαμασκός επισημάνει ότι τα τουρκικά ασθενοφόρα εισήλθαν στα εδάφη της Συρίας.

Η νέα εξέλιξη σημειώθηκε την στιγμή που η τουρκική κοινωνία συζητά το ενδεχόμενο της εισβολής του τουρκικού στρατού στην Συρία. Την ίδια στιγμή, ο Επιτελάρχης του τουρκικού στρατού έχει αποχωρήσει από το προσκήνιο επικαλούμενος πρόβλημα υγείας.
Του Νίκου Στέλγια