Η Ρωσία είναι μια παραδοσιακή σύμμαχος και φίλη της Ελλάδας. Αν και αρχής γενομένης από τη στάση πολιτικών όπως ο Γ. Παπανδρέου και η Ντ. Μπακογιάννη, οι σχέσεις των δύο χώρων έχουν ψυχρανθεί. Η Ρωσία πάντως έχει επιδείξει κατανόηση τόσο για τα προβλήματα που πρόεκυψαν με την κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών όσο και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις κυρώσεις εις βάρος της.Παρ' όλα αυτά η Μόσχα έχει συστηματικά προσπαθήσει να στείλει θετικά μηνύματα στην Αθήνα, τα οποία είτε αδυνατούν να αντιληφθούν οι παραλήπτες είτε εσκεμμένα τα αγνοούν.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Πούτιν είχε ζητήσει από καιρό τη συμβολή της Ελλάδας για να πεισθεί η Βουλγαρία και να προχωρήσει ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο.Καθόλου τυχαίο δεν ήταν ότι ο κ. Πούτιν επέλεξε από την Τουρκία -που επισκέφθηκε τον Ερντογάν- να ανακοινώσει το τέλος του South Stream, ο οποίος, τουλάχιστον στον άξονα που είχε αποφασισθεί να κατασκευασθεί, παρέκαμπτε την Ελλάδα και ταυτόχρονα να εξαγγείλει την κατασκευή νέου αγωγού που από τη Ρωσία θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Δεν χρειάζεται μεγάλη φιλοσοφία για να αντιληφθεί κάνεις τι εννοούσε ο κ. Πούτιν και τι μήνυμα έστελνε στην Ελλάδα. Προσέφερε μια ακόμη ευκαιρία για διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών και κυρίως έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μη μείνει πίσω σε σχέση με την Τουρκία στο μεγάλο γεωστρατηγικό παιγνίδι των αγωγών.
Κι όμως το είπε μια φορά, το ξαναείπε ο Β. Πούτιν και κανένας από την Αθήνα δεν θέλησε να πιάσει την «πάσα». Θα περιμέναμε, αν όχι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τουλάχιστον ο υπουργός Εξωτερικών να έχει ζητήσει αμέσως συνάντηση με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και το Κρεμλίνο, ώστε να ενημερωθεί πλήρως για τις προτάσεις του Β. Πούτιν. Από την Αθήνα δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση. Και αυτή η αδράνεια συμπαρασύρει γενικότερα το κλίμα στις ελληνορωσικές σχέσεις, όπου σε συνδυασμό με την κρίση του ρουβλίου, απειλούνται όχι πλέον οι ελληνικές εξαγωγές (που είναι παγωμένες λόγω κυρώσεων), αλλά πλήττεται το σημαντικό και ανερχόμενο ρωσικό τουριστικό κύμα, μια και η κρίση έχει πλήξει τη ρωσική μεσαία τάξη, που σε μεγάλο βαθμό κατευθυνόταν στην Ελλάδα.
Είναι ντροπή ότι την Πέμπτη ο κ. Πούτιν υποχρεώθηκε απολύτως ξεκάθαρα να αναφερθεί στην Ελλάδα λέγοντας ότι ο αγωγός θα μπορούσε -εάν το θελήσει η ΕΕ- να περάσει από το τουρκικό έδαφος στην Ελλάδα και από κει στα Σκόπια και στη Σερβία φθάνοντας μέχρι και την Αυστρία.
Κι όμως ο κ. Πούτιν ακόμη δεν έχει δεχθεί ούτε καν ένα τηλεφώνημα από τη φοβισμένη ελληνική πολιτική ηγεσία, υπό τον φόβο φυσικά ότι θα δυσαρεστηθεί η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, η κ. Μέρκελ και η Ουάσινγκτον.
Ο εξωφρενικός exofrenikos@hotmail.com-ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ |