21 Δεκεμβρίου 2014

Ερωτήματα και προβληματισμοί για την εξωτερική πολιτική σε εκδήλωση της ΚΙΔ: «ΠΡΑΤΤΩ»


http://kinisipratto.files.wordpress.com/2012/12/pratto-logo-nj2.jpg?w=150&h=109Η ελληνική εξωτερική πολιτική και οι διεθνείς εξελίξεις απετέλεσαν αντικείμενο εξέτασης της μηνιαίας θεματικής της πολιτικής κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ» (Κίνηση Ιδεών και Δράσης) η οποία ιδεολογικά τοποθετείται στον αριστερό χώρο, συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας όμως πλήρως την αυτονομία της.Η θεματική του περασμένου μήνα είχε θέμα την Εθνική Άμυνα, με ομιλητές τρεις ανώτατους αξιωματικούς ε.α. Ομιλητές της εκδήλωσης της Δευτέρας 15 Δεκεμβρίου ήταν οι πρέσβεις Γ. Αϋφαντής, μέχρι πρόσφατα διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και υπό μετακίνηση νέος πρέσβης της Ελλάδος στην Τεχεράνη, ο πρέσβης ε.τ. Χ. Μπότζιος, μέλος του ΔΣ του ΠΡΑΤΤΩ και ο δημοσιογράφος Π. Παπακωνσταντίνου, ενώ συντονιστής ήταν ο επίσης δημοσιογράφος Ν. Ξυδάκης.


Ο πρέσβης Γ. Αϋφαντής, αποφεύγοντας να σχολιάσει -και ούτε επροτίθετο, όπως είπε, να το πράξει- την ακολουθούμενη από την κυβέρνηση εξωτερική πολιτική, εστίασε περισσότερο το ενδιαφέρον του στις εξελίξεις στο Μεσανατολικό τονίζοντας ότι η Δύση οφείλει να σεβαστεί το ισλάμ, τις αξίες του και ότι ο επιχειρούμενος «εκσυγχρονισμός» και δυτικοποίηση των καθεστώτων των ισλαμικών χωρών της Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής είναι άστοχος.

 Σε σχέση με τους τζιχαντιστές, οι οποίοι εν μέρει είναι δημιούργημα και των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, τόνισε ότι τώρα διαπιστώνεται πως η αντιμετώπισή τους δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Στο ίδιο περίπου πνεύμα εκφράστηκε και ο Π. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα, από ιστορικής, πολιτιστικής και γεωπολιτικής θέσης, οφείλει να αναπτύξει μια φιλειρηνική εξωτερική πολιτική προς όλες τις χώρες. Ιδιαίτερα έναντι της γειτονικής Τουρκίας με «επίθεση ειρήνης και φιλίας».

 Σχολίασε ότι το νέο καθεστώς της Αιγύπτου δεν είναι καλύτερο εκείνου του Χ. Μουμπάρακ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Νετανιάχου στο Ισραήλ. Όμως η Ελλάδα δεν μπορεί να ανοίξει και νέα μέτωπα. Πρόσθεσε ότι μια προσεχής κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να αντιμετωπίσει εξωτερικές προκλήσεις για να δοκιμαστούν οι αντιδράσεις της. Ενδιαφέρουσες ήσαν και οι επισημάνσεις του πρέσβη Χ. Μπότζιου. Χαρακτήρισε την ασκούμενη εξωτερική πολιτική ως επιπόλαιη και ότι κινείται στη λογική του «Ανήκομεν εις την Δύσιν», η οποία δεν απέφερε τα προσδοκώμενα. Κυρίως επεσήμανε την έλλειψη σχεδιασμού στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής. Το ίδιο επιφανειακοί είναι και οι φορείς που τη διαμορφώνουν.

Τόνισε ότι η ΚΙΔ: ΠΡΑΤΤΩ πιστεύει σε μια υπεύθυνη, πατριωτική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, απαλλαγμένη από δογματικές αντιλήψεις, ιδεολογικές περιχαρακώσεις και απομονωτισμό. Για την έννοια του πατριωτισμού δανείστηκε από το νέο βιβλίο του Ν. Κοτζιά «Πατριωτισμός και Αριστερά», σύμφωνα με την οποία «πατριωτισμός σημαίνει πολιτικός αγώνας για τη διαφύλαξη και ενδυνάμωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού, των δικαιωμάτων και δυνατοτήτων της χώρας στο διεθνές σύστημα. Το ζήτημα της πατρίδος είναι ένα βαθύ δημοκρατικό και προοδευτικό ζήτημα». Κατά τον ομιλητή, μια κυβέρνηση σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην εξωτερική πολιτική, να εξετάσει τα ελλείμματα που εμφανίζει, να ενισχύσει τους φορείς που τη διαμορφώνουν. Να χαράξει μια εθνική στρατηγική εξωτερικής πολιτικής. Να ιεραρχήσει τους στόχους με γνώμονα την εξυπηρέτηση, πρωτίστως, των εθνικών συμφερόντων. Για να είναι όμως γόνιμη και αποτελεσματική, πρέπει να συνδυάζεται με μια ισχυρή εθνική άμυνα που να διαθέτει πειστική αποτρεπτική ισχύ.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον του ακροατηρίου, δηλωτικό της αγωνίας που υπάρχει για την εξωτερική πολιτική και του πώς αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις που αφορούν στα άμεσα εθνικά μας θέματα (Κυπριακό, Σκοπιανό, ελληνοτουρκικές σχέσεις), οι σχέσεις με τους βόρειους γείτονές μας, αλλά και οι διεθνείς προκλήσεις όπως τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή που μπορεί να απειλήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στο κόσμο.

Χ.Θ.Μ.