31 Δεκεμβρίου 2014

Η Τουρκία ενισχύει τα δικαιώματα Σύρων προσφύγων

CEYLAN YEGINSU / THE NEW YORK TIMES-Στην τουρκική πόλη Σουρούτς καταφεύγει αυτή η πρόσφυγας από τη Συρία, ελπίζοντας σε καλύτερη ζωή.
Στην τουρκική πόλη Σουρούτς καταφεύγει αυτή η πρόσφυγας από τη Συρία, ελπίζοντας σε καλύτερη ζωή.Νέους κανόνες εξέδωσε η Τουρκία, σύμφωνα με τους οποίους οι Σύροι πρόσφυγες στη χώρα αποκτούν σαφή δικαιώματα, με στόχο την ταχεία ενσωμάτωση του περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων αυτών στην τουρκική κοινωνία.

Υστερα από τέσσερα χρόνια νομικής ασάφειας, οι πρόσφυγες από τη Συρία έχουν αρχίσει να λαμβάνουν ταυτότητες τις τελευταίες εβδομάδες, χάρη σε απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου. Τα έγγραφα αυτά τούς εξασφαλίζουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση.Οι νέοι κανονισμοί, όμως, δεν εξασφαλίζουν στους Σύρους στέγη, χρηματική αρωγή και πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως θα συνέβαινε εάν είχαν χαρακτηρισθεί επισήμως πρόσφυγες.


Παρά ταύτα, οι περισσότεροι από αυτούς εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους, θεωρώντας ότι η πρωτοβουλία του τουρκικού κράτους αποτελεί σημαντικό βήμα με στόχο τη νομιμοποίησή τους στη νέα τους κατοικία. Η Τουρκία φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περίπου 1,6 εκατ. Σύρους, ποσοστό 50% του συνολικού αριθμού προσφύγων που διέφυγε από τον εμφύλιο της χώρας. Μέχρι σήμερα, οι Σύροι πρόσφυγες χαρακτηρίζονταν «προσκεκλημένοι» από το τουρκικό κράτος. Με τους 22 προσφυγικούς καταυλισμούς επί τουρκικού εδάφους να είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτοι, 85% των Σύρων έχει συρρεύσει στα αστικά κέντρα της χώρας, αναζητώντας βιοπορισμό. Χάρη στις νέες ταυτότητες, οι πρόσφυγες θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν ευρύτερη γκάμα υπηρεσιών, εκτός των καταυλισμών.

Πολλοί Σύροι, όμως, δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην Τουρκία, προτιμώντας να καταφύγουν στη Δυτική Ευρώπη, προοπτική την οποία η χορήγηση των τουρκικών εγγράφων καθιστά δυσχερέστερη, όπως νομίζουν. «Πιστεύω ότι τα στοιχεία μας θα χρησιμοποιηθούν από τους Ευρωπαίους για τον επαναπατρισμό μας όταν διεισδύσουμε στην Ε.Ε. Είμαι εδώ στην Τουρκία μόνο και μόνο για να πάω στην Ευρώπη, δεν χρειάζομαι ταυτότητα. Οταν δω την αστυνομία να μαζεύει Σύρους στο πάρκο, τρέχω να φύγω», λέει ο 23χρονος Μοχάμεντ, στην Κωνσταντινούπολη.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ