31 Δεκεμβρίου 2014

Η Αργεντινή χρεοκόπησε, αλλά οι επενδυτές κερδίζουν

Για να αντιληφθείτε πόσο παράδοξη είναι η αγορά ομολόγων της Αργεντινής, αναλογιστείτε ότι το 2014 πρόσφεραν από τις υψηλότερες αποδόσεις στον κόσμο, ακόμη και μετά την τεχνική χρεοκοπία της χώρας τον περασμένο Ιούλιο. Τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε δολάρια είχαν απόδοση 17,6% το 2014, δηλαδή περισσότερο από το διπλάσιο του μέσου όρου για αναπτυσσόμενες χώρες και την υψηλότερη απόδοση μεταξύ των σημαντικών αναδυόμενων αγορών μετά την Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία της JPMorgan. Τα ομόλογα, ύψους 4,3 δισ. δολαρίων, που λήγουν το 2033 και τα οποία η Αργεντινή δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει τον Ιούλιο, με την καταβολή των τόκων, έχουν τιμή 87,9 σεντ, δηλαδή υψηλότερη από τα 76 σεντ που είναι ο μέσος όρος της τιμής τους από το 2005 οπότε και εκδόθηκαν. Πάντως, οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τα ομόλογα της Αργεντινής είτε διότι θεωρούν πως η χώρα θα καταφέρει να πετύχει συμβιβασμό με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Πολ Σίνγκερ είτε γιατί ελπίζουν ότι η αποχώρηση της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ από την προεδρία, τον επόμενο Δεκέμβριο, θα επαναφέρει την Αργεντινή στους κόλπους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.


Η λήξη σήμερα της ισχύουσας ρήτρας που αναγκάζει την Αργεντινή να επεκτείνει σε όλους τους κατόχους ομολόγων της τους όρους συμφωνίας με έναν ομολογιούχο της εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση με τους κατόχους ομολόγων που αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στις αναδιαρθρώσεις χρέους το 2005 και το 2010. Η τελευταία χρεοκοπία της Αργεντινής, τον περασμένο Ιούλιο, συνέβη όχι επειδή η χώρα δεν είχε τα απαιτούμενα χρήματα ώστε να πληρώσει τους ομολογιούχους, αλλά εξαιτίας μιας αμφιλεγόμενης απόφασης του Αμερικανού δικαστή Τόμας Γκρίεζα, που απαγόρευσε την πληρωμή των ομολογιούχων που κατέχουν αναδιαρθρωμένα ομόλογα εάν προηγουμένως δεν αποπληρωθούν στην ονομαστική τους αξία τα ομόλογα που δεν είχαν «κουρευτεί». Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Αξελ Κίλικοφ, είχε δηλώσει στις 13 Δεκεμβρίου πως οι ομολογιούχοι που δεν είχαν δεχτεί την αναδιάρθρωση χρέους θα πρέπει να προβούν σε λογικότερες απαιτήσεις το 2015. Η Αργεντινή «δεν σέρνεται στην έρημο αναζητώντας το τελευταίο δολάριο», είπε ο κ. Κίλικοφ. Παρ’ όλα αυτά, η χρεοκοπία του Ιουλίου έπληξε την οικονομία της Αργεντινής, η οποία συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2014 κατά 0,8% σε ετήσια βάση, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο είχε παραμείνει στάσιμη.

Σύμφωνα με την Τζέιν Μπράουερ, αναλύτρια της Bank of America, τα ομόλογα της Αργεντινής είναι ευάλωτα επειδή μεγάλο μέρος τους κατέχουν πλέον κερδοσκοπικά κεφάλαια που ειδικεύονται στην αγορά και στην πώληση ομολόγων υψηλού ρίσκου. Πολλά από τα κεφάλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου έχουν λάβει παρόμοιες θέσεις σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και οι απώλειες σε μια άλλη θέση που δεν έχει σχέση με την Αργεντινή μπορεί να πιέσουν τα ομόλογά της. Αν και δεν σκόπευαν να το κάνουν ίσως να αναγκαστούν να τα ρευστοποιήσουν. Ωστόσο, για όσους επενδυτές έχουν γερά νεύρα, τα ομόλογα της Αργεντινής προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες που αντισταθμίζουν το ρίσκο, σύμφωνα με τον Πάτρικ Εστερουέλας, αναλυτή της Emso, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2 δισ. δολαρίων.
http://www.kathimerini.gr/797776/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/h-argentinh-xreokophse-alla-oi-ependytes-kerdizoyn