31 Δεκεμβρίου 2014

Εθνικιστικές δυνάμεις πιέζουν την Άγκυρα για το Μπαρμπαρός Θέλουν να παραμείνει το σεισμογραφικό στα περίχωρα της Κύπρου

Η τουρκική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις και συστάσεις από εθνικιστικούς παράγοντες της τουρκικής πολιτικής σκηνής και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για την παραμονή του «Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά» στα περίχωρα της Κύπρου.Την παραπάνω πληροφορία επιβεβαιώνουν πηγές της εφημερίδας μας από τους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης και της Άγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τις τελευταίες ημέρες, από διάφορες κατευθύνσεις στην Άγκυρα φτάνουν μηνύματα, τα οποία τονίζουν ότι το «Μπαρμπαρός» πρέπει να παραμείνει στην Κύπρο μέσα από την ανανέωση του «NAVTEX».Σύσσωμη η ηγεσία του τουρκικού στρατού αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να παραμείνει πιστή στην «αποφασιστική» πολιτική γραμμή, η οποία αποφασίστηκε στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Οκτωβρίου.Στο πλευρό του τουρκικού στρατού βρίσκεται και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, η οποία μεταφέρει στην Άγκυρα το μήνυμα ότι ο τελικός στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα της ΑΟΖ.

Χθες έλαβαν χώρα δυο εξελίξεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν τις προαναφερόμενες πληροφορίες της εφημερίδας μας. Πρώτα, το επιτελείο του τουρκικού στρατού, με νέο ανακοινωθέν του υπενθύμισε ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν σε απόσταση πέντε ναυτικών μιλιών από την κυπριακή πλατφόρμα. Στην συνέχεια, η τουρκοκυπριακή ηγεσία εξέδωσε ένα ανακοινωθέν, στο οποίο άσκησε νέα, δριμύτατη κριτική κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς.Στο ανακοινωθέν, το οποίο φέρει την υπογραφή του εκπρόσωπου τύπου της ηγεσίας, Οσμάν Έρτουγ, η τ/κ πλευρά ισχυρίζεται ότι η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη καταβάλλει προσπάθειες για να προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις της τ/κ ηγεσίας και της Άγκυρας.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι με εξαίρεση την σοσιαλδημοκρατική μερίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, η τουρκική αντιπολίτευση υποστηρίζει την σκληρή γραμμή της Άγκυρας στο ζήτημα της ΑΟΖ.
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=193540