31 Δεκεμβρίου 2014

Πολιτικά «πυροτεχνήματα»


Ο Αλεξέι Ναβάλνι με τη σύζυγό του επιχειρούν να προσεγγίσουν το σημείο της συγκέντρωσης | REUTERS/Anton Belitskiy
Τα «πυροτεχνήματα» άρχισαν να πέφτουν πρόωρα στη μισογεμάτη πλατεία Μανιέζ, μπροστά από το Κρεμλίνο. Ηταν όμως κάθε άλλο παρά εορταστικά. Οι «κρότοι» ήταν πολιτικοί κι «άκουγαν» στο όνομα του φιλοδυτικού Αλεξέι Ναβάλνι: του πιο διάσημου αυτή τη στιγμή επικριτή του Κρεμλίνου -αντιπολιτευόμενου πολιτικού, δικηγόρου και μπλόγκερ ακτιβιστή- που η αμερικανική Wall Street Journal περιέγραφε από το 2012 κιόλας ως «τον άνθρωπο που φοβάται περισσότερο ο Βλαντίμιρ Πούτιν»...

«Αυτό το καθεστώς δεν αξίζει να υπάρχει, πρέπει να καταστραφεί» διακήρυξε χθες ο 38χρονος Ναβάλνι, λίγο μετά την καταδίκη του για απάτη (εν προκειμένω την περίοδο 2008-2012 σε βάρος δύο εταιρειών), σε μία ακόμη δίκη του που χαρακτηρίζεται από πολλούς πολιτική. Κάνοντας πάντως ρελάνς στην εισαγγελική πρόταση για 10ετή κάθειρξη, το ρωσικό δικαστήριο του επέβαλε την πιο επιεική ποινή -3,5 χρόνια φυλάκισης με αναστολή- αποφεύγοντας έτσι την αναγωγή του σε «πολιτικό μάρτυρα» της προεδρίας Πούτιν.

Αντίθετα, το δικαστήριο επέβαλε την ίδια ποινή χωρίς αναστολή στον συγκατηγορούμενο και αδελφό του, Ολεγκ. «Βάζουν στο στόχαστρο τους οικείους μου» κατήγγειλε ο Αλεξέι Ναβάλνι, υποστηρίζοντας πως στόχος είναι η πολιτική του «ομηρία». Καθώς πάντως χιλιάδες οπαδοί του συγκεντρώνονταν διαμαρτυρόμενοι μπροστά από το Κρεμλίνο, ο Αλεξέι έκανε τη δική του ρελάνς.
Κι έτσι, παρά τον κατ’ οίκον περιορισμό που του έχει επιβληθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο -λόγω παραβίασης στην απαγόρευση μετακινήσεων εν όψει της χθεσινής του δίκης- πήρε το μετρό και ανήρτησε στο Twitter μία φωτογραφία του μέσα στο βαγόνι, συνοδευόμενη με το μήνυμα: «Σήμερα θέλω να είμαι μαζί σας. Ερχομαι λοιπόν»!

Ομως δεν πήγε. Με το που βγήκε από τον συρμό συνελήφθη και οδηγήθηκε πίσω στο σπίτι του από τη ρωσική αστυνομία. «Δεν θα μπορέσουν να συλλάβουν τους πάντες» ήταν το επόμενό του μήνυμα στο Twitter, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τη συγκέντρωση στην πλατεία Μανιέζ, που γινόταν χωρίς την άδεια των αρχών. Μέχρι αργά το βράδυ, οι συλλήψεις ξεπερνούσαν τις 130.
Στο μεσοδιάστημα, οι διεθνείς αντιδράσεις έπεφταν «βροχή». Στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την καταδίκη Ναβάλνι «ανησυχητική εξέλιξη, σχεδιασμένη για περαιτέρω τιμωρία και αποθάρρυνση του πολιτικού ακτιβισμού». Στο ίδιο μήκος κύματος, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φραντσέσκα Μογκερίνι σχολίασε -διά εκπροσώπου της- ότι «οι κατηγορίες δεν αποδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης», αποδίδοντας λίγο πολύ σε «πολιτικά κίνητρα» την απόφαση των Ρώσων δικαστών.Τα ρωσικά κρατικά κανάλια εν τω μεταξύ πέρασαν «στα ψιλά» τη δίκη. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να σχολιάσει τη δικαστική απόφαση. Ενώ επικαλούμενα δικαστικές πηγές, ρωσικά ΜΜΕ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η εισαγγελία να ασκήσει έφεση, με στόχο την επιβολή αυστηρότερης ποινής σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι.

Ποιος είναι ο Αλεξέι Ναβάλνι
Ηγήθηκε των μαζικών διαδηλώσεων στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη τον Δεκέμβριο του 2011 κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχοντας αποκτήσει μεγάλη απήχηση μέσα από το προσωπικό του ιστολόγιο, όπου καταγγέλλει το «όργιο» κρατικής διαφθοράς (οι πιο πρόσφατες καταγγελίες αφορούν τους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι). Επιχείρησε ανεπιτυχώς να διεκδικήσει τη δημαρχία της ρωσικής πρωτεύουσας το 2013, πλην όμως εξασφαλίζοντας ένα εντυπωσιακό 27,2%. Την ίδια χρονιά, καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση για υπεξαίρεση περίπου 500 χιλιάδων δολαρίων από κρατική εταιρεία ξυλείας της Ρωσίας, ενώ εργαζόταν αμισθί ως σύμβουλος του κυβερνήτη της περιφέρειας Κίροφ.Αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν άσκησης έφεσης. Ομως αυτή η καταδίκη του θεωρείται κομβική, μια και τον κρατά μακριά από τη διεκδίκηση της ρωσικής προεδρίας στις εκλογές του 2018, όπου εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τον πιο δυνατό πολιτικό αντίπαλο του Βλαντίμιρ Πούτιν.Η χθεσινή νέα καταδίκη του με αναστολή αφορά μία υπόθεση που ερευνάται από τον Δεκέμβριο του 2012, και πάλι για υπεξαίρεση, εν προκειμένω 30 εκατ. ρουβλιών (περίπου 427.000 ευρώ) την περίοδο 2008-2012 σε βάρος δύο εταιρειών, η μία θυγατρική της γαλλικής εταιρείας καλλυντικών Yves Rocher.